5 Σεπτεμβρίου 2013

Σχεδόν ο ένας στους δύο δεν μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του στο κράτος

Photo Copyright - PHASMA


Με ένα άτυπο κίνημα "δεν έχω -δεν υποβάλλω- δεν πληρώνω" βρίσκεται σταθερά αντιμέτωπη η κυβέρνηση. Με την αλλοπρόσαλλη φορολογική πολιτική τής υπερφορολόγησης χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και την εξόντωση των μικρομεσαίων επιτηδευματιών και εμπόρων, κατάφερε να καταστήσει οφειλέτη της εφορίας μεγάλο ποσοστό νοικοκυριών και ήδη ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων οφειλετών του Δημοσίου υπερβαίνει τα 2,7 εκατομμύρια, ενώ συμεριλαμβανομένων των οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων (περίπου 700.000) ο αριθμός πιθανόν να ξεπερνά και τα 3 εκατομμύρια (αφού αρκετοί θα περιλαμβάνονται και στις 2 κατηγορίες οφειλετών).
 Αν μάλιστα συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός των ανελέητων φοροεπιδρομών και της ταυτόχρονης λεηλασίας των εισοδημάτων, τότε σύντομα η μισή Ελλάδα θα έχει "φορέσει φέσι" στο κράτος!
Το ότι ο αριθμός των οφειλετών αυξάνεται σταθερά, τεκμαίρεται και από τα ίδια τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Ήδη το υπουργείο προχωρά στον έλεγχο 17.000 φορολογούμενων που εμφανίζονται να μην έχουν εξοφλήσει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Με οδηγίες του γενικού γραμματέα δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, οι οποίες εστάλησαν σε όλες τις εφορίες, καλούνται οι τελευταίες να καταγράψουν στο taxisnet όλες τις τροποποιητικές και ανακλητικές δηλώσεις Ε9 προκειμένου να εντοπιστούν όσοι πραγματικά δεν κατέβαλαν τον φόρο. Ακολούθως, θα κινηθούν εναντίον τους διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις εισοδημάτων και ακινήτων.
Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ. Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης είναι το ληξιπρόθεσμο χρέος να υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.
Προτεραιότητα για το «κυνήγι» των εφοριακών αποτελούν οι οφειλέτες που εισπράττουν ενοίκια ή διαθέτουν στην κατοχή τους πολυτελή αυτοκίνητα ή είναι δικαιούχοι απαιτήσεων από τρίτα πρόσωπα καθώς και όσοι έχουν οφειλές άνω των 3.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία.
Σημειώνεται ότι εκκαθαριστικό ΦΑΠ 2010 έλαβαν περίπου 170.000 φορολογούμενοι και από αυτούς περίπου 17.000 εμφανίζονται να μην έχουν εξοφλήσει τον φόρο. Η εισπραξιμότητα όσον αφορά στο ποσό ανέρχεται στο 74% και όσον αφορά τον αριθμό των φορολογούμενων στο 90%.
Στο μεταξύ, πάνω από 40.000 φορολογούμενοι έχασαν την προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος (Ε1) και βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα, πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις, αφού θα υποβάλουν αναγκαστικά τη φορολογική τους δήλωση εκπρόθεσμα.
Οι αρμόδιοι αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση στην περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία ήδη ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων υποβλήθηκαν συνολικά περίπου 5.660.000 φορολογικές δηλώσεις, ενώ το σύνολο που αναμενόταν ήταν 5.700.000.
Το υπουργείο επισημαίνει ότι το σύστημα taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα παραμείνει ανοικτό για επαρκές χρονικό διάστημα, προκειμένου όλοι οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Ωστόσο, όποια φορολογική δήλωση υποβληθεί από εδώ και στο εξής θα είναι εκπρόθεσμη, κάτι που συνεπάγεται.
- Μη αναγνώριση των αποδείξεων δαπανών, κάτι που σημαίνει πρόσθετο φόρο τουλάχιστον 500 ευρώ για την πλειονότητα των φορολογούμενων.
- Προσαύξηση 1% μηνιαίως για τον φόρο που προκύπτει μετά την εκκαθάριση της εκπρόθεσμης δήλωσης.
- Εφόσον δεν προκύπτει πρόσθετος φόρος, οι φορολογούμενοι θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ύψους τουλάχιστον 40 ευρώ.
Ρεπορτάζ: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΥΓΗ 5-9-13
http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: