6 Σεπτεμβρίου 2013

Ζόρια για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ζόρια για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Η εκπαίδευση είναι στο στόχαστρο, δήλωσε μιλώντας στο «Χρόνο», ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Κωνσταντίνος Ρέμελης, στον απόηχο της 73ης συνόδου των πρυτάνεων που έλαβε χώρα στην Κέρκυρα το περασμένο σαββατοκύριακο. Οι πρυτάνεις έλαβαν την απόφαση, να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποτρέψουν τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας από την Κομοτηνή, οι πρυτάνεις, μάλιστα, δήλωσαν ότι δεν θα απαντήσουν στο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας με το οποίο τους κάλεσε να υποδείξουν κάποιες κατηγορίες εργαζομένων που θα μπορούσαν να τεθούν σε διαθεσιμότητα. «Κάθε είδους διαθεσιμότητα διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ διακυβεύει τη δυνατότητα λειτουργίας τους, στοχεύοντας έναν από τους πλέον ανταγωνιστικούς και παραγωγικούς θεσμούς της εθνικής ανάπτυξης, το δημόσιο πανεπιστήμιο» τόνισαν. «Η Σύνοδος καλεί όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας με κοινή τους δράση να μην επιτρέψουν τη διάλυση των Πανεπιστημίων και αναλαμβάνει να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία» δήλωσαν οι πρυτάνεις.
Στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης, ο Πρύτανης του ΔΠΘ τονίζει ότι «δεν ξέρω αν είναι προϊόν πιέσεων της τρόικας ή αν πράγματι ήταν κυβερνητική επιλογή, η απόφαση να μειωθεί εξ ορισμού με βάση συγκεκριμένο αριθμό το προσωπικό των πανεπιστημίων. Οι αριθμοί είναι τραγικοί και φοβάμαι ότι τα ιδρύματα θα φτάσουν σε παντελή αδυναμία λειτουργίας, αν πράγματι δεν ακολουθηθεί μια ορθολογική πολιτική να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες. Όχι, δηλαδή, να ορίζεται ο αριθμός από πριν και οπωσδήποτε να πρέπει να χωρέσει ο αριθμός του προσωπικού που πρέπει να αποχωρήσει στον αριθμό αυτό». 
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο ΔΠΘ, ο κ. Ρέμελης, είπε πως  δε μπορεί να διαθέσει προσωπικό, γιατί  «με οποιονδήποτε δείκτη, με οποιοδήποτε κριτήριο, είμαστε εξ αυτών που υπολειπόμαστε σε προσωπικό. Δεν μπορούμε όχι να διαθέσουμε ούτε έναν, αλλά δε μπορούμε να λειτουργήσουμε με βάση το υφιστάμενο. Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική και ότι με βάση αυτά τα οποία είπε ο γενικός  γραμματέας της Ολομελείας της Συνόδου θα ακολουθηθεί κριτήριο το οποίο τουλάχιστον θα αναγνωρίζει τις ελλείψεις στα πανεπιστήμια». 
Όσον αφορά στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκίνησε, το ενδιαφέρον στρέφεται στα οικονομικά των πανεπιστημίων. Το εντονότερο πρόβλημα για το ΔΠΘ, είναι η σίτιση των φοιτητών του, τόνισε ο πρύτανης.  Σύμφωνα με όσα είπε «εξαντλείται εντός του μηνός το κονδύλιο το οποίο διατέθηκε για φέτος, το οποίο ανερχόταν περίπου στο ήμισυ, από τέσσερα εκατομμύρια που χρειαζόμασταν στο παρελθόν. Φέτος πήραμε τα δύο εκατομμύρια, ενώ είχαμε υποσχέσεις στις αρχές του έτους όταν βρεθήκαμε με αφορμή το σχέδιο «Αθηνά» και συζητήσαμε τι πρόκειται να γίνει ως προς τι σίτιση μας, είπαν «κανένα πρόβλημα» στον τομέα της σίτισης. Δεν πρόκειται να περιοριστεί καθόλου. Αυτή τη στιγμή όμως το υπουργείο δε δεσμεύεται για τίποτε. Θα μας απαντήσει στις 11 του μηνός αν πράγματι μπορεί να διαθέσει έστω ένα ευρώ επιπλέον από τα 2.100.000 ευρώ τα οποία ήδη έχουν αναλωθεί. Διαφορετικά φοβούμαι ίσως η χρονιά βγει αν έχουμε άδεια να διαθέσουμε 1.000.000 ευρώ που έχουμε υπόλοιπο, αλλά δεν γίνεται έτσι. Δεν ξέρω τι μέλλει γενέσθαι».

6-9-13 ΕΦΗΜ.ΓΝΩΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: