7.644 ευρώ, τουλάχιστον, λαμβάνουν οι βουλευτές του Έβρου, κάθε μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των βουλευτικών απολαβών, που έδωσε στη δημοσιότητα η Βουλή. Στον σχετικό πίνακα, αναγράφεται η ακαθάριστη βουλευτική αποζημίωση, το επίδομα οργάνωσης γραφείου, η ταχυδρομική ατέλεια και τα έξοδα κίνησης για το 2013. Ανάλογα με την περιφέρεια στην οποία εκλέγονται, οι βουλευτές χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες. Οι βουλευτές του Έβρου ανήκουν στην Α’ κατηγορία, ενώ της Ροδόπης και της Ξάνθης στη Β’. Το ποσό της ακαθάριστης βουλευτικής αποζημίωσης είναι ενιαίο και ανέρχεται στα 5.705, 60 ευρώ το μήνα, ενώ σε αυτό προστίθενται το επίδομα οργάνωσης γραφείου, το οποίο κυμαίνεται από 738,88 έως 935,88 ευρώ, η ταχυδρομική ατέλεια, στα 909,31 ευρώ για όλες τις κατηγορίες βουλευτών και τα έξοδα κίνησης από 291 ευρώ το μήνα έως 648 ευρώ. |
Οι 4 διαφορετικές κατηγορίες των βουλευτών είναι:
- A Κατηγορία (Επικρατείας – Α & Β Αθηνών - Α& Β Πειραιώς - Έβρου- Ζακύνθου - Ηρακλείου - Α θεσσ/κης - Καβάλας - Κερκύρας - Κεφαλληνίας - Κοζάνης - Λέσβου - Α & Β Πειραιώς - Σάµου - Χανίων - Χίου )
- Β Κατηγορία (Αργολίδας - Αττικής - Βοιωτίας -Έυβοιας - Ηµαθίας - Κιλκίς - Κορινθίας - Λασιθίου - Ξάνθης - Ροδόπης - Πέλλης - Πιερίας - Ρεθύµνης)
- Γ Κατηγορία (Αιτωλοακαρνανίας - Αρκαδίας - Άρτας - Αχαίας - Γρεβενών - Ευρυτανίας - Ηλείας - Θεσπρωτίας - Ιωαννίνων - Καρδίτσας – Καστοριάς)
- ∆ Κατηγορία (Κυκλάδες - ∆ωδεκάνησα)
Υπό αυτά τα δεδομένα, το σύνολο των μηνιαίων βουλευτικών εισοδημάτων διαμορφώνεται ως εξής:
Βουλευτές:
Α κατηγορίας: 7644,79 ευρώ (οι Βουλευτές του Έβρου)
Β κατηγορίας: 7939,79 ευρώ (οι Βουλευτές Ξάνθης, Ροδόπης)
Γ κατηγορίας: 8036,79 ευρώ
Δ κατηγορίας: 8178,79 ευρώ
Βεβαίως, πέραν των παραπάνω, οι βουλευτές λαμβάνουν και μια σειρά άλλων υλικών παροχών όπως: η μίσθωση βουλευτικού ΙΧ (975 ευρώ), επίδομα ενοικίου (1.000 ευρώ), τηλεφωνική ατέλεια για τα πολιτικά γραφεία (917 ευρώ), ατέλεια κινητού τηλεφώνου (200 ευρώ) ενώ οι βουλευτές επαρχίας δικαιούνται δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια ή δωρεάν κουπόνια για διέλευση διοδίων.
Μεϊμαράκης: Όποιος δεν θέλει τη βουλευτική αποζημίωση να την αρνηθεί
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρενέβη και ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ο οποίος απαντώντας σε όσους προτείνουν συμβολικές μειώσεις στις αποδοχές των βουλευτών εξήγησε ότι το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης καθορίζεται Συνταγματικά και είναι ίση με την αποζημίωση που λαμβάνει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Αναφερόμενος δε σε εκείνους τους βουλευτές που μιλώντας στα ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές στα βουλευτικά τους εισοδήματα είπε: «Δεν υπάρχει καμία διάταξη που να λέει ότι με το ζόρι πρέπει να τα εισπράξετε. Μπορείτε να πάτε στο λογιστήριο και να δώσετε εντολή για να κοπούν. Να δίνονται υπέρ κάποιου ταμείου». Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης υπενθύμισε ότι δύο φορές η Ολομέλεια ομόφωνα αρνήθηκε να προσαρμόσει προς τα επάνω την αποζημίωση όταν οι δικαστές έδωσαν αύξηση στους εαυτούς τους.
Στο ίδιο κλίμα και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ο οποίος υποστήριξε ότι «ο βουλευτής πρέπει να στέκεται όρθιος και να μην κλαίγεται και με το ήθος του να παραδειγματίζει τον απλό πολίτη. Αυτή είναι η πρώτη υποχρέωση που πρέπει να έχει».
Από το βήμα του ομιλητή λίγο νωρίτερα ο εισηγητής της ΝΔ Μάξιμος Σενατάκης ανέφερε ότι από το 2009 έως σήμερα έχουν μειωθεί κατά 35% οι βουλευτικές αποδοχές και ζήτησε να επανεξεταστεί η κατανομή των κονδυλίων προκειμένου να στηριχθεί ο ρόλος των επιστημονικών συνεργατών.
ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις
Από την άλλη πλευρά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής ο οποίος εάν και επεσήμανε τις δραστικές περικοπές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, είπε ότι δεν είναι αρκετές και ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις.
Κασιδιάρης: Να εξισωθεί η βουλευτική αποζημίωση με το μισθό των πρέσβεων
Προκλητικός εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο Ηλίας Κασιδιάρης ο οποίος είπε ότι το γεγονός ότι δεν μειώνεται η βουλευτική αποζημίωση συνιστά «πολιτική αλητεία» και αφού προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας μέσω της οποίας η ΧΑ θα ζητά τη μείωση του μισθού των βουλευτών στα 1.889 ευρώ, όσα δηλαδή παίρνουν και οι πρέσβεις, απευθυνόμενος στους βουλευτές που διαμαρτύρονται τους κάλεσε αν πεινάνε να πάνε να πάρουν τρόφιμα από τα συσσίτια της Χρυσής Αυγής.
ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ ζήτησαν μείωση των κονδυλίων για τους βουλευτές
Από τη ΔΗΜΑΡ η Ασημίνα Ξηροτύρη ζήτησε να μειωθεί δραστικά «η αποζημίωση για έξοδα γραφείου και κίνησης που είναι πανω από 1.500 ευρώ το μήνα αφορολόγητα και να μειωθεί ο αριθμός συνεργατών (5)», ενώ από το ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής τόνισε ότι το κόμμα του βρίσκεται «στη λογική σταθερής μείωσης» και επισήμανε ότι το ΚΚΕ έχει προτείνει μείωση αποζημίωσης, κατάργηση αμοιβής από επιτροπές και κατάργηση βουλευτικής σύνταξης.
Συντάχθηκε απο τον/την Κική Ηπειρώτου
Τετάρτη, 20 Νοέμβριος 2013
ΓΝΩΜΗ http://www.gnomionline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου