5 Νοεμβρίου 2013

Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για την ανακύκλωση.

Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για την ανακύκλωσηΣχεδόν τρία χρόνια μετρά η ανακύκλωση υλικών συσκευασίας στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Η συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών και η εναπόθεσή τους στους μπλε κάδους, έχει γίνει συνήθεια για αρκετούς κατοίκους του διευρυμένου Δήμου, ωστόσο είναι αρκετά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν, προκειμένου η ανακύκλωση να γίνει όχι απλά συνήθεια, αλλά συνείδηση, για το σύνολο του πληθυσμού.
Η «ΓΝΩΜΗ» επισκέφθηκε την «καρδιά» της ανακύκλωσης στην περιοχή μας, το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών του Δήμου και συνομίλησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θεόδωρο Γιαννέλο και τον διευθυντή της εταιρείας που το διαχειρίζεται για όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, αλλά και για όσα πρέπει να γίνουν άμεσα.
Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε και για τη λειτουργία του ΧΑΔΑ, ο οποίος, όλοι ελπίζουν, να μετρά λίγα χρόνια ακόμη ζωής, εφόσον προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής  Υπολειμμάτων και της μονάδας επεξεργασίας, πάντα στην περιοχή του Άβαντα.
Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια
Κατά μέσο όρο για κάθε μήνα του 2012, οι ποσότητες που έφτασαν στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Αλεξανδρούπολης (ΚΔΑΥ), από μπλε κάδους της Αλεξανδρούπολης, των Φερών, της Σαμοθράκης και της Κομοτηνής, έφταναν τους 400 τόνους/ μήνα. Να σημειωθεί πως το 70% των υλικών που έχουν ανακυκλωθεί και είναι έτοιμα για να επαναχρησιμοποιηθούν, ταξιδεύουν στο εξωτερικό και μόνο το 30% απορροφάται από την εγχώρια αγορά.
Ο διευθυντής της εταιρείας Eco Solutions που διαχειρίζεται το ΚΔΑΥ Αλεξανδρούπολης κ. Θυμιανίδης, αναφέρθηκε στη διαδικασία της ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας, στις επιδόσεις της περιοχής μας, και στο μακρύ δρόμο που έχουμε ακόμη να διανύσουμε…
«Από την στιγμή που τα ανακυκλώσιμα υλικά του κάθε νοικοκυριού καταλήξουν στους μπλε κάδους, μαζεύονται από τα απορριμματοφόρα της ανακύκλωσης και καταλήγουν στο ΚΔΑΥ. Εκεί γίνεται η διαλογή και ο διαχωρισμός τους, ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους. Συνολικά, δεματοποιούνται 12 διαφορετικά υλικά και φεύγουν προς πώληση, σε όποια εταιρεία ελληνική ή του εξωτερικού εκδηλώσει ενδιαφέρον. Το 70% πάντως πηγαίνει έξω».
Σε ό,τι αφορά στην ανταπόκριση των πολιτών, ο κ. Θυμιανίδης σημειώνει πως υπάρχει μεν ανταπόκριση, ωστόσο θα μπορούσε να υπάρχει και περισσότερη, αν ο Δήμος προμηθεύονταν ακόμη περισσότερους μπλε κάδους και αν υπήρχε μία ολοκληρωμένη καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την ανακύκλωση.
«Οι πολίτες ανταποκρίνονται αρκετά, ωστόσο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Δεν βοηθά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μπλε κάδοι σε πολλά σημεία. Αυτή την στιγμή, στο δήμο της Αλεξανδρούπολης υπάρχουν μόλις 200  μπλε κάδοι και 5.000-6.000 από τους άλλους κάδους, για τα σκουπίδια. Το ιδανικό θα ήταν αυτό  κάποια στιγμή να αντιστραφεί. Χρειάζεται όμως μία καλύτερη διαφήμιση και ενημέρωση για να γίνει αυτό».
Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό του ΚΔΑΥ, είναι επαρκές και εξειδικευμένο, ενώ στα χέρια της εταιρείας που το διαχειρίζεται υπάρχουν σήμερα βιογραφικά 50 συμπολιτών μας, οι οποίοι ενδιαφέρονται να εργαστούν εκεί. Σήμερα στο ΚΔΑΥ εργάζονται 18 άτομα.

«Υστερούμε, αλλά προσπαθούμε»
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και ανακύκλωσης Θεόδωρος Γιαννέλος, μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» τόνισε πως γίνεται μία σημαντική προσπάθεια από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για την ανακύκλωση. Η όλη διαδικασία έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, καθώς βάσει των ανακυκλώσιμων υλικών που παραδίδονται στο ΚΔΑΥ, η εταιρεία διαχείρισης επιστρέφει κάποια χρήματα, τα οποία ο δήμος διαθέτει για αγορά νέων κάδων και απορριμματοφόρων.
«Είναι μία πολύ καλή πρωτοβουλία, που μας ενδιαφέρει να έχει, όσο περνά ο καιρός, όλο και καλύτερα αποτελέσματα. Είμαστε ο τρίτος δήμος στην Ελλάδα που έχει ευαισθητοποιηθεί για την ανακύκλωση μέσω του ΚΔΑΥ, όμως οι ποσότητες που ανακυκλώνουμε δεν είναι αυτές που θα θέλαμε. Αντικειμενικά θα λέγαμε πως υστερούμε, καθώς δεν διαθέτουμε μεγάλο εξοπλισμό. Όμως γίνεται προσπάθεια κι ελπίζουμε πως και η δημιουργία του ΧΥΤΥ θα συμβάλει στο να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».
Ωστόσο, μέχρι να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ, και στην Αλεξανδρούπολη, λειτουργεί ΧΑΔΑ, δηλαδή Χώρος Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο οποίος δέχεται τα σκουπίδια όλου του διευρυμένου δήμου.
Ένα μέρος του ΧΑΔΑ σημειώνεται πως έχει αποκατασταθεί, δηλαδή έχουν θαφτεί τα σκουπίδια, έχει πέσει χώμα και η περιοχή έχει φυτευθεί.
Η έκταση που θα φιλοξενήσει τον ΧΥΤΥ έχει περιφραχθεί, ώστε όταν γίνουν όλες οι διαδικασίες να δημιουργηθεί η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, μέρος των οποίων θα κομποστοποιούνται, θα ανακυκλώνονται ή θα θάβονται.
Συντάχθηκε απο τον/την News-Admin
Τρίτη, 05 Νοέμβριος 2013
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: