Νέο πλήγμα δέχθηκε η κυβέρνηση κατά την ψηφοφορία του προϋπολογισμού, καθώς «έχασε» από την ψηφοφορία τον Άρη Σπηλιωτόπουλο! Τελικά ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 153 ναι, 142 όχι και 1 παρών.
Υπέρ ψήφισαν όλοι οι Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος επέστειλε επιστολή ότι βρίσκεται στο ΝΑΤΟ και αν συμμετείχε στην ψηφοφορία θα ψήφιζε υπέρ της έγκρισης του Προϋπολογισμού. Η ψήφος του όμως δεν προσμετράται. Κατά ψήφισαν όλοι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές και η ανεξάρτητη Βουλευτής Θ. Τζάκρη. Παρών δήλωσε ο Ανεξάρτητος Δημοκρατικός Βουλευτής Γ. Κασαπίδης.
Απουσίασαν και οι προφυλακισμένοι Βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος, Χρ. Παππάς, Γ. Λαγός.
Η συζήτηση διεξήχθη με φόντο την επίθεση στους νευραλγικούς τομείς της Δημόσιας Υγείας και της Δημόσιας Παιδείας, αλλά και στον απόηχο των χθεσινών επετειακών κινητοποιήσεων, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την καταστολή με την οποία αυτές ήρθαν αντιμέτωπες. Επιπλέον, ανοιχτά παραμένουν τα μέτωπα της συγκυβέρνησης, εντός και εκτός του σχήματος, για το ζήτημα των πλειστηριασμών, τον φόρο ακινήτων, τον ΦΠΑ στην εστίαση κ.ά..
Υπενθυμίζουμε ότι εξερχόμενος χθες του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι δεν περιμένει εκπλήξεις κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού, υπονοώντας ότι τα αντιφωνούντα κυβερνητικά στελέχη, εν τέλει θα ακολουθήσουν τη «γραμμή» Αντ. Σαμαρά. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι συνομιλία είχε χθες ο τελευταίος με βουλευτές του κόμματός του και κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Τέλος, σημειώνουμε, επίσης, ότι σε διαγραφή του επικεφαλής της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, Νίκου Κιουτσούκη, με συνοπτικές διαδικασίες οδήγησε η... ανταρσία της συνδικαλιστικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας που προηγουμένως καλούσε με επιστολή τους βουλευτές του κόμματος να μην ψηφίσουν τον "προϋπολογισμό - κοινωνικό ολοκαύτωμα".
Αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο Σαμαράς
Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ επεχείρησε να απαντήσει ο Α. Σαμαράς στο αδιέξοδο που επιβάλλει με την πολιτική του. Κινούμενος με ένα… οίστρο ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για… «επανάσταση». «Να φύγουμε πέρα από την επανάσταση, να πετύχουμε αληθινή ανάσταση», είπε! Επισημαίνεται ότι ο Α. Σαμαράς στήριξε απόλυτα και εμφατικά τον Γ. Στουρνάρα σε μία αποστροφή του η οποία δεν χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές.
Ο Α. Σαμαράς αποκάλεσε πολλές φορές τον Αλ. Τσίπρα «λαϊκιστή» και ισχυρίσθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «ιδεοληψίες», είναι «ασυνάρτητος» και έχει «χρεοκοπημένες» ιδέες. «Ιστορικό ορόσημο της χρεοκοπίας του λαϊκισμού σας θα είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού» είπε και πρόσθεσε: «είστε προβλέψιμοι γιατί δεν έχετε πολιτική. Έχετε ιδεοληψίες. Δεν παράγετε πολιτική, παράγετε φανατισμό».
Αναφέρθηκε ακόμη ο Πρωθυπουργός στο κατοχικό δάνειο προς την Γερμανία, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμευθηε ότι θα το εγγράψει στον προϋπολογισμό, και ισχυρίσθηκε ότι το «αδελφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία, το Die Linke, «δεν θέλει να ακούσει κουβέντα για κατοχικό δάνειο και κούρεμα του χρέους». Απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα σχολίασε: «κοροϊδεύετε μόνο τους άλλους ή τα πιστεύετε και σεις αυτά; Αν τα πιστεύετε είναι χειρότερο από ψέματα, είναι πολιτικές παραισθήσεις».
Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «δεν σας ενοχλούσε που μας είχαν τελειωμένους, σας ενόχλησε που γυρίσαμε το καράβι και αλλάξαμε πορεία. Η κυβέρνηση είχε υποχρέωση να χρησιμοποιήσει όλες τις ενδείξεις ότι αλλάζουμε πορεία στο εξωτερικό. Όταν όλοι αναγνωρίζουν τις επιτυχίες, γιατί γκρινιάζετε; Γιατί ειρωνεύεστε το success story;». «Αυτό είναι κακοπιστία, τύφλωση από ιδεοληψία», παρατήρησε και σημείωσε ότι «μπερδεύετε τις ιδεοληψίες με την πολιτική πραγματικότητα».
Όμως ο Α. Σαμαράς έδωσε διευκρινήσεις σε σειρά από θέματα που είναι σε εκκρεμότητα επιχειρώντας να κατευνάσει αντιδράσεις. Η μέθοδος απάντηση ήταν η συνηθισμένη: επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για «ψέματα που συχνά μετατρέπονται σε ιστορίες τρόμου».
Για τα ακίνητα είπε ότι «η συνολική φορολόγηση δεν θα είναι μεγαλύτερη από τη φετινή». Ισχυρίσθηκε ότι το 75% των φορολογουμένων θα πληρώσει λιγότερα και θα υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ενώ θα είναι από τους πιο χαμηλούς φόρους διεθνώς.
Για τους πλειστηριασμούς, σημείωσε ότι «σύντομα θα αποδειχθεί και αυτό το ψέμα», καθώς οι κατοικίες των αδυνάμων και των μεσαίων «ασφαλώς θα προστατευθούν».
Για την ασφάλεια των καταθέσεων, στην οποία είχε αναφερθεί ο Αλ. Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός ισχυρίσθηκε: «έχει δίκιο ο Ε. Βενιζέλος. Είναι έγκλημα όχι που το είπατε, και να το είχατε υπονοήσει. Το τραπεζικό σύστημα είναι το πιο διασφαλισμένο. Γι' αυτό το ανακεφαλαιοποιήσαμε, όχι για τους τραπεζίτες. Η ρευστότητα, είναι αλήθεια, κάπως άργησε, και δεν οφείλετε σε μας, αλλά τώρα θα αρχίσει».
Για την συνεχιζόμενη απεργία στην παιδεία ο Α. Σαμαράς σχολίασε πως «είναι απίστευτο ότι κάποιοι δεν θέλουν να πάει η Ελλάδα καλύτερα. Ασχολούμαστε μήνες αν θα μπουν σε διαθεσιμότητα κάποιοι εκατοντάδες υπάλληλοι, πολλοί από τους οποίους είναι συνεπώνυμοι». «Δεν θα σας περάσει, αυτά θα τα αλλάξουμε και, πιστέψτε μας, θα τα αλλάξουμε όλα», τόνισε.
Εκτιμώντας τι θα συμβεί το 2014 ο πρωθυπουργός είπε ότι
-θα κριθεί η βιωσιμότητα του χρέους τον Απρίλιο.
-θα δοθεί η πρώτη επιστροφή από το πρωτογενές πλεόνασμα στην κοινωνία. «Πόσα θα είναι θα το δούμε τον Απρίλη. Αν δοθούν 200 εκατ. σε συνταξιούχους και 100 στους ένστολους, φτάνουν τα 300 και εκτιμούμε ότι θα περισσέψουν και άλλα. Θα είναι οι πρώτοι συμπολίτες που θα πάρουν και θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Γι' αυτό δεν θέλετε να ακούσετε για πλεόνασμα», είπε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «θέλει την κοινωνία σε απόγνωση».
Ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχουν «δύο προβλήματα που με τυρρανάνε η ανεργία και οι κοινωνική αδικία»
-η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές
Ο Α. Σαμαράς είπε ότι το 2013 έγιναν 5 ανατροπές
1) το πλεόνασμα. «Είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να αποδεσμευτούμε από το μνημόνιο. Όλος ο κόσμος πλην ΣΥΡΙΖΑ – και αναρωτιέμαι γιατί – το δέχεται. Είναι σημαντικό βήμα για να έχουμε εθνική ανεξαρτησία», σημείωσε.
2) η εξάλειψη στο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. «Πέρα από το νοικοκύρεμα διορθώνουμε και θεμελιώσεις μακροχρόνιες ανισορροπίες στην οικονομία. Κερδίζουμε και τη μάχη της ανταγωνιστικότητας. Μαζί με τα έσοδα από τον τουρισμό έχουμε πλεόνασμα και στο ισοζύγιο των πληρωμών», επεσήμανε.
3) η πραγματοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού. Ανέφερε ότι πήγαμε καλύτερα στις δαπάνες, έσοδα, ύφεση, πάταξη φοροδιαφυγής, είχαμε υπέρβαση στην ανεργία η οποία σταθεροποιήθηκε στο 27% και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι τον επόμενο χρόνο θα αποκλιμακώνεται.
4) η πραγματοποίηση και η υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού, η οποία «βελτιώνει την αξιοπιστία και την διαπραγματευτική θέση» της χώρας.
5) η ανάκαμψη. «Το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης που θα γίνει με εξυγίανση και δημοσιονομικά πλεονάσματα», είπε και πρόσθεσε «αυτά είναι επιτεύγματα συλλογικά και κυρίως του οικονομικού επιτελείου, να συνεννοούμαστε». Είναι φανερό ότι Α. Σαμαράς και Γ. Στουρνάρας συνδέουν την πολιτική τους πορεία…
Ν. Δένδιας: Ακροδεξιό παραλλήρημα και επίθεση στην «Αυγή» - Ν. Βούτσης: Σταματήστε να εμπορεύεστε τον φόβο
Σε ακροδεξιό παραλήρημα κατέφυγε για ακόμα μια φορά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, στοχοποιώντας το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» σχετικά με την καταστολή κατά των μαθητών στα Προπύλαια. Μιλώντας για «άθλιο περιεχόμενο» ο Ν. Δένδιας κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στο ερώτημα «αν το αίτημα για τάξη κι ασφάλεια είναι ακροδεξιό αίτημα;» κι υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές που συνελήφθησαν «πετούσαν πέτρες κατά της Ελληνικής Αστυνομίας». Στην συνέχεια ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κατέθεσε φωτογραφίες από τα «ευρήματα» της ΕΛ.ΑΣ. στο Πολυτεχνείο τα οποία έφεραν «αυτοί που δήθεν ταλαιπωρήθηκαν».
Ο Ν. Δένδιας κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να σέβεται τον Έλληνα αστυνομικό, τον εργαζόμενο των 800 ευρώ» και στην συνέχεια έστρεψε τα πυρά του στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό. «Είναι απίστευτα αυτά που λέτε» ισχυρίστηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναρωτώμενος «θέλετε να ανοίξουμε τα σύνορα, να αφεθεί η Αθήνα να γυρίσει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν τον Ιούνη του 2012, να σταματήσει ο Ξένιος Δίας και να μπαίνουν κάθε μέρα 500 λαθρομετανάστες».
Ο Ν. Δένδιας έκανε αναφορές και στα οικονομικά σχολιάζοντας ότι «το ιδεολογικό πρόταγμα της Ν.Δ. δεν αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, η Ν.Δ. είναι φιλελεύθερο κόμμα κι επιθυμεί μικρούς φορολογικές συντελεστές» υποστηρίζοντας ότι τα σημερινά φορολογικά μέτρα δεν θα παραμείνουν «εσαεί» κι υπερασπιζόμενος τον flat tax 15%, μέτρο που με διάφορους συντελεστές ισχύει σε 19 χώρες της Ευρώπης. Στην συνέχεια ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έβγαλε ένα κήρυγμα υπέρ του κοινωνικού αυτοματισμού επισημαίνοντας ότι δεν βρήκε ούτε μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που να μην δέχεται τα οικονομικά αιτήματα κάποιας ομάδας και κινδυνολογώντας σχετικά με την βαρύτερη φορολογία που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στον Ν. Δένδια απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης, που τον κάλεσε «να σταματήσει να εμπορεύεται τον φόβο» και τόνισε ότι «σε συνθήκες κρίσης η ελπίδα είναι μέσα σε αυτήν την νεολαία». Ο Ν Βούτσης σχολίασε ότι «αντί να βαυκαλίζεστε με απαρχαιωμένες λογικές μηδενικής ανοχής κατά πιτσιρικάδων στα Προπύλαια» να μιλήσει για τις συνθήκες Δουβλίνο 1, 2 και 3. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «δεν θα σας παρακολουθήσουμε, εμείς φέραμε ξανά την πολιτική στο προσκήνιο και την αφαιρέσαμε από την επικίνδυνη έλικα της βίας και του αίματος, όπου την πρωτοβουλία είχαν πάρει οι φασιστικές δυνάμεις κι οι ανεξέλεγκτοι κουμπουροφόροι».
Αναφερόμενος στην εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 ο Ν. Βούτσης σχολίασε ότι «από τον Δεκέμβρη κρατήσατε μόνο τις φωτιές και τις στάχτες» επισημαίνοντας την παραγνώριση της ενεργοποίησης των μαθητών και του ξεσπάσματος δημιουργικότητας κι υπογραμμίζοντας ότι «οι κοινωνίες έτσι προχωράνε».
Γ. Στουρνάρας: Εφιαλτικό σενάριο απόλυτης χρεοκοπίας η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
«Εφιαλτικό σενάριο απόλυτης χρεοκοπίας» χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε εθελούσια έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Ο υπουργός Οικονομικών υπολόγισε σε 20 δισ. ευρώ τα «κουρέματα» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κι αναρωτήθηκε «δεν σκέφτηκε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις τράπεζες;» Ειδικότερα για το θέμα των συνεταιρισμών ο Γ. Στουρνάρας έθεσε το ερώτημα «μα ποίοι «έριξαν έξω» την Αγροτική τράπεζα;»
Ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αργούν γιατί «δεν υποχωρούμε» σημειώνοντας ότι η αρχική πρόταση της τρόικα ήταν για 2,9 δισ. ευρώ δημοσιονομικό κενό που θα καλυπτόταν από οριζόντια μέτρα. Ο Γ. Στουρνάρας ισχυρίστηκε ότι στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν υπάρχει «μαϊμούδιασμα» κι ότι για τον υπολογισμό του τηρήθηκαν τα διεθνή στάνταρ. Παράλληλα, για το χρέος επισήμανε ότι η μέση υπολειπόμενη διάρκεια αποπληρωμής του είναι στα 16 χρόνια, την στιγμή που ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στα 7 χρόνια, ενώ σε συνδυασμό με το μέσο επιτόκιο 2% οι όροι αυτοί «ισοδυναμούν με τις επιπτώσεις από το προτεινόμενο ευρωομόλογο».
Για το ζήτημα ενδεχόμενης αναθεώρησης του προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε ότι και πέρυσι υπήρξαν παρόμοιες αμφισβητήσεις χωρίς να δικαιωθούν. Ο Γ. Στουρνάρας υπεραμύνθηκε την πολιτική που έχει εφαρμοστεί και, κατά αυτόν, έχει κάνει την χώρα «πρωτοπόρο σε αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις» φέρνοντας ως παραδείγματα «το μικρότερο κι αποτελεσματικό κράτος το οποίο είναι περισσότερο αναδιανεμητικό, την δημιουργία ενός ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα». Διέψευσε παράλληλα ότι το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων μειώνεται, αλλά αντίθετα ισχυρίστηκε ότι αυξάνεται από τα 6,6 δισ. ευρώ σε 6,8 δισ. ευρώ.
Σχολιάζοντας το ζήτημα της υπερφορολόγησης που προκάλεσε πολλές συζητήσεις τις τελευταίες μέρες, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για το παράδοξο η Ελλάδα να υστερεί σε επίπεδο εσόδων από τον μέσο όρο της ευρωζώνης την στιγμή που οι φορολογικοί συντελεστές είναι υψηλότεροι από τον Μ.Ο. της ευρωζώνης. Ο Γ. Στουρνάρας απέδωσε αυτό το παράδοξο στις «εκτεταμένες εξαιρέσεις κι απαλλαγές κυρίως από πλουσιότερες ομάδες που δεν τις δικαιούνταν» αλλά και στην «εκτεταμένη φοροδιαφυγή». Μάλιστα έκανε αναφορά στις «πλείστες περιπτώσεις» δόσεων δανείων που ήταν πολύ μεγαλύτερες του δηλωθέντος εισοδήματος, φαινόμενο που εντοπίζεται σε πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ.
Μιλώντας σε πιο προσωπικό τόνο για την κριτική που του ασκείται ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «κάθε καλόπιστη κριτική είναι ευπρόσδεκτη, αλλά δεν αποδέχομαι κριτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας». Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «πρώτα βελτιώνονται οι οικονομικές δείκτες και στην συνέχεια αυτό αποτυπώνεται στην καθημερινή ζωή των πολιτών», ενώ παρατήρησε ότι «δεν βρίσκομαι εδώ για να κάνω επικοινωνιακή διαχείριση μιας δύσκολης κατάστασης».
Γ. Δραγασάκης: Ονομάζετε νέο μοντέλο ανάπτυξης την αναπαραγωγή του παλαιού
«Ονομάζετε νέο μοντέλο ανάπτυξης την αναπαραγωγή του παλαιού», τόνισε ο Γ. Δραγασάκης μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για κλεπτοκρατία και υπογράμμισε ότι η πρόταση του κόμματός του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επαναπροσδιορισμό του ρόλους του κράτους και των τραπεζών σύμφωνα με τα συμφέροντα της κοινωνίας, μοντέλα νέας επιχειρηματικότητας από το δημόσιο, από ιδιώτες, από συνεταιρισμούς, ανακατανομή ισχύος των δικαιωμάτων, αλλαγές στα εργασιακά, νέα σχέση με το περιβάλλον, για συνεργατικές και αλληλέγγυες μορφές οικονομίας.
Ο Γ. Δραγασάκης απάντησε και στο ερώτημα που θα βρεθούν τα λεφτά και είπε ότι «είναι λάθος ερώτημα. Την απάντηση την έδωσε ο ΟΟΣΑ, λέγοντας στην έκθεσή του ότι αν στην Ελλάδα ο εισπρακτικός μηχανισμός λειτουργούσε στο μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ θα είχαμε 12 δις ευρώ (αύξηση 6%)». Όμως, συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «για να γίνει αυτό πρέπει να χτυπηθεί η πλουτοκρατία, η κοινωνική συμμαχία που στηρίζεται η κλεπτοικρατία στη λογική «κλέψε εσύ λίγο για να κλέψω εγώ πολλά». Πρέπει να αποσπάσουμε την μεσαία τάξη από τα χέρια της κλεπτοκρατίας».
Ο Γ. Δραγασάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αποσκοπεί στην αναπαραγωγή του μοντέλου που μας έφερε ως εδώ, το μοντέλο να δανειζόμαστε για να εξοφλούμε τα δανεικά» και ανέφερε ότι το 2008 δανειστήκαμε 39 δις εκ των οποίων τα 26 πήγαν για σε χρεολύσια, τα 11 σε τόκους και τα 2,5 εξοπλισμούς. «Όλα πήγαν για να εξυπηρετηθεί ο μηχανισμός, οι βολεμένοι, τα ντόπια και ξένα συμφέροντα», όχι για επενδύσεις. Αυτό το μοντέλο είναι που ο Ε. Βενιζέλος αποκαλεί «επιστροφή στην κανονικότητα», σημείωσε ο Γ. Δραγασάκης.
Για την λύση του οικονομικού προβλήματος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε στον παριστάμενο Υπουργό Οικονομικών ότι απαιτείται βαθύ κούρεμα του χρέους, όχι απλή επιμήκυνση και «αυτή είναι η διαφορά» με την κυβέρνηση. Σημείωσε ακόμη ότι «άκουσα τον Ε. Βενιζέλο να παραδέχεται ότι κάπου κάπου χρειάζονται μονομερείς ενέργειες» και τον Γ. Στουρνάρα να μιλά για offshore, ενδοομιλικές και τριγωνικές συναλλαγές και ρώτησε τον Υπουργό Οικονομικών πόσα πρόστιμα έχει επιβάλει για τριγωνικές συναλλαγές και πόσα έχει εισπράξει.
Π. Καμμένος: Έτσι γίνονται οι χούντες
«Έτσι γίνονται οι χούντες», προειδοποίησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, από το βήμα της Βουλής, μιλώντας για την ανελευθερία του λόγου που επιβάλλει η κυβέρνηση, μέσω των απειλών διαγραφής και απομόνωσης, που δέχονται πολίτες που τολμούν να διαφωνήσουν. «Ελέγχουν την εξουσία μέσω του φόβου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2014, πρότεινε ως λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση, την εφαρμογή ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ, να διαγραφεί το επονείδιστο και επαχθές χρέος. Υποστήριξε πως σε περίπτωση που εφαρμοστούν τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, θα έρθουν «μέρες με δάκρυ κι άιμα, μέρες κατασχέσεων σπιτιών και εξαθλίωσης πολιτών. Αλλά εμείς, πρέπει να τους οδηγήσουμε σε μέρες ελπίδας, επανερχόμενοι στους πραγματικούς μας συμμάχους και όχι σε εκείνους που εκμεταλλεύονται την πατρίδα μας», δήλωσε, «δείχνοντας» προς τις ΗΠΑ.
Υπογράμμισε ότι η καταψήφιση του Προϋπολογισμού είναι πράξη ευθύνης: «Δεν αποτελεί αποστασία να ψηφίζεις με βάση τη συνείδησή σου, προδοσία», όμως», «αποτελεί ακριβώς το αντίθετο, να αγνοήσεις τους πολίτες που εκπροσωπείς και να υπηρετείς αυτούς που εξυπηρετούν τα μαύρα ταμεία της SIEMENS».
Δριμεία κριτική άσκησε ο Πάνος Καμμένος στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας πως αυτοαναιρείται. Για τον Προϋπολογισμό που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, δήλωσε ότι «αποτελεί ένα μόρφωμα κρατικού προϋπολογισμού που καταδυναστεύει τους πολίτες που σας επέλεξαν και υποθηκεύει με δυσβάστατα δάνεια και χρέη τις μέλλουσες γενεές», τονίζοντας πως οι τελευταίες δεσμεύονται μέχρι το 2057.
«Είναι απορίας άξιο», σημείωσε, «πώς υπάρχει πρωθυπουργός που θριαμβολογεί στο κοινοβούλιο, όταν το ΑΕΠ συρρικώνεται, το χρέος αυξάνεται και η ανεργία κλιμακώνεται. «Η κυβέρνηση των μνημονίων, κατ' εντολή τρόικας, πέρασε το έλλειμμα των τραπεζών στο έλλειμμα των πολιτών. Η συγκεκριμένη συγκυβέρνησξ κάνει αυτό που είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος: ‘Τι θέλετε' είπε, ‘να κλείσουν οι τράπεζες;'. Δεν είμαστε βουλευτές εκπροσωπώντας τραπεζίτες, αλλά πολίτες», τόνισε.
«Οι τράπεζες αυτές, είναι αυτές που παρότι ανήκουν στο ΤΧΣ, συνεχίζουν σήμερα να πληρώνουν αυτούς που υποστηρίζουν την κυβέρνηση και υποθάλπτουν του απατεώνες», τα ΜΜΕ, δηλαδή. « Αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι μέσα προπαγάνδας που πληρώνονται παράνομα από μια κυβέρνηση που παραχωρεί την ελληνική εξουσία και κυριαρχία στις τράπεζες», κατήγγειλε.
Ευ.. Βενιζέλος: Πόσο κόστισε σε χρήμα η ανεύθυνη αντιμνημονιακή αντιπολίτευση;
«Ο Αλ. Τσίπρας μας κατηγόρησε ότι εκφράζουμε την Ελλάδα του χθες, αλλά αυτός εκφράζει την Ελλάδα του προχθές» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Β. Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι με τις θέσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά «επιστροφή στα βαθιά αίτια της κρίσης». Ο Β. Βενιζέλος σχολίασε ότι «για να διώξει την τρόικα ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να την βρει εδώ» κι ότι «για να σχίσει το Μνημόνιο πρέπει αυτό να υπάρχει» τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διακατέχεται από τον φόβο «μην τελειώσει το Μνημόνιο κι η επιτήρηση» και προειδοποιώντας ότι «μπορεί ο εχθρός να μην υπάρχει όταν κάνετε επίθεση».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «υπονόμευση των επενδύσεων» κι ακόμα ότι «έχουν στήσει ένα μικροκομματικό πανηγύρι όπου καταγγέλλουν τα δύο μεγάλα κόμματα της μεταπολίτευσης, αλλά διεκδικούν επαναφορά των πολιτικών της μεταπολίτευσης». Ο Β. Βενιζέλος σχολίασε την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για «τυμβωρυχία» κι «εκμετάλλευση του θανάτου και του ανθρώπινου πόνου» υποστηρίζοντας ότι «όλα τα αλέθει η στρατηγική της εφόδου, καθώς αφού δεν υπάρχει άλλο υλικό να κάψει, πρέπει να καούν τα συναισθήματα».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι «έχει κάθε δυνατότητα συνεννόησης με την αντιπολίτευση καθώς αυτή δεν έχει καμία αίσθηση ευθύνης» κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχει καλομάθει στο γεγονός ότι επί χρόνια εμείς σηκώνουμε βάρος» και κάνοντας λόγο για «χορό καλικαντζάρων». Ο Β. Βενιζέλος σχολίασε ακόμα ότι στο κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής θα έπρεπε να συνυπολογιστεί και «το πρόσθετο κόστος της παραφιλολογίας για έξοδο από το ευρώ στην οποία συνέβαλλαν διεθνείς αλλά κι εσωτερικοί παράγοντες, όπως ο κ. Τσίπρας και στελέχη ΣΥΡΙΖΑ». Αναρωτήθηκε μάλιστα «πόσο κόστισε σε χρήμα η ανεύθυνη αντιμνημονιακή αντιπολίτευση;»
Τέλος, για τα μείζονα ζητήματα των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι πρόκειται για «ανύπαρκτα θέματα». Όπως σημείωσε «δεν πρόκειται να αρθεί η προστασία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού», ενώ επισήμανε ότι «μετά την μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας είναι περιττό να μιλάμε για ομαδικές απολύσεις». Για τον φόρο ακινήτων ο Β. Βενιζέλος παρατήρησε ότι «αντιμετωπίζει φιλικά και τον κάτοικο της πόλης κι αυτόν την υπαίθρου, ενώ μειώνει τους συντελεστές και την επιβάρυνση».
Αλ. Τσίπρας: Οι πλειστηριασμοί είναι ο Δούρειος Ίππος για να αλλάξει χέρια η χώρα - Παρουσίαση προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ
«Οι πλειστηριασμοί είναι ο Δούρειος Ίππος για να αλλάξει χέρια η χώρα», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, o οποίος, μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2014, ανέπτυξε το «κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» που βασίζεται σε 3 πυλώνες.
Οι 3 πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι:
1) Σταθεροποίηση οικονομίας με κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο πλεόνασμα.
«Αυτό που μας παρουσιάζετε δεν είναι πλεόνασμα, είναι ο Αρμαγεδώνας αυτοπροσώπως», είπε και αναφέρθηκε σε μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου (καύσιμα, τσιγάρα κ.α.), τις ενδοομιλικές συναλλαγές, τους ελέγχους σε όσους φοροδιαφεύγουν (π.χ. λίστα Λαγκάρντ, offshore, όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, εφοπλιστές που , όπως σημείωσε, έχουν 56 νόμιμες φοροαπαλλαγές). Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίσθηκε ότι η κυβέρνηση χάρισε 400 εκατ. στους καναλάρχες, την ώρα που περιέκοψε τις συντάξεις αναπήρων, και ότι έδωσε σε 3 χρόνια πάνω από 1 δις σε συμβούλους.
2) Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Περιλαμβάνει πρόγραμμα παρεμβάσεων άμεσης ανάγκης για τα φτωχά στρώματα, τη «νέα Σεισάχθεια», κούρεμα στεγαστικών δανείων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ρύθμιση ώστε η δόση να μην είναι πάνω από το 30% των εσόδων του ιδιοκτήτη, πρόγραμμα για 300 κιλοβατώρες το μήνα ώστε «κανείς να μην μείνει χωρίς ρεύμα» και αντίστοιχη ρύθμιση στο νερό, σχέδιο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, αλλά και την μείωση φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. «Αν ο κ. Τόμσεν έχει άλλη άποψη, ας πάει να το εφαρμόσει στην πατρίδα του, τη Δανία», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
3) Ανασυγκρότηση παραγωγικής βάσης της οικονομίας
Θα βασιστεί σε αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας σε τομείς όπως ο θεματικός τουρισμός, η ποιοτική γεωργία, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η αξιοποίηση της μη καλλιεργήσιμης δημόσιας ή εκκλησιαστικής γης, η ενίσχυση ανέργων. Στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για μείωση του ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις και φορολόγηση στα κέρδη και όχι στον τζίρο των επιχειρήσεων. «Χωρίς εθνική βιομηχανία δεν μπορεί να νοηθεί εθνική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται εύκολη και άκοπη επιστροφή στις παλιές καλές εποχές», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των πλειστηριασμών και το τι πραγματικά σημαίνει για την χώρα.
«Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι η τελευταία πράξη του δράματος για την ολοκλήρωση του κύκλου της υποτίμησης και της εκποίησης. Οι πλειστηριασμοί εξυπηρετούν σχέδιο της τρόικας για την ολοκλήρωση του κύκλου της υποτίμησης», τόνισε. Προειδοποίησε δε, την κυβέρνηση ότι «αν ακολουθήσετε την στρατηγική της υποταγής μέχρι τους πλειστηριασμούς, θα καταστρέψετε οριστικά τις τράπεζες και θα βάλετε σε κίνδυνο τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών».
Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αν αρχίσουν πλειστηριασμοί θα υποχρεωθούν οι τράπεζες να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω τις αξίες των ακινήτων που διαθέτουν, επομένως και την αξία των χαρτοφυλακίων τους. Έτσι θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα δάνεια σε distress funds και να βρουν κεφάλαια για να καλύψουν την πτώση των ενεχύρων τους. «Και τότε», είπε ο Αλ. Τσίπρας, «πραγματικά θα ξυπνήσει ο εφιάλτης της Κύπρου. Και ο νοών νοείτο».
«Οι υποτιμημένες τράπεζες θα εξαγοραστούν φθηνά και μαζί τους όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία» και «θα αλλάξει χέρια το σύνολο της ελληνικής οικονομίας με τον πιο εξευτελιστικό τρόπο», προειδοποίησε ο Αλ. Τσίπρας, εκτιμώντας ότι «θα σβήσει οριστικά η μεσαία τάξη».
Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στην πρότασή του να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο οι τράπεζες «γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον». «Οι διοικήσεις τους θα πρέπει να τις αποχαιρετίσουν προτού περάσουν υπό τον έλεγχο των λόμπι για ένα κομμάτι ψωμί», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε ότι θα κάνει επανδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος με στόχο διαγραφή μέρους του χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή δόσεων και ρήτρα ανάπτυξης, κατά το πρότυπο της συμφωνίας του Λονδίνου για την Γερμανία μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε την πρόταση του Υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα σε συνέντευξή του στην «Λμπερασιόν» για διαγραφή του χρέους λέγοντας στον παριστάμενο Υπουργό: «σας καλωσορίζουμε στο ρεαλισμό».
Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό του 2014 ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι «δεν θα αναθεωρηθεί από την τρόικα με σκληρότερα μέτρα μετά από 6 μήνες. Θα αναθεωρηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». «Θα αναθεωρήσουμε αυτόν τον Προϋπολογισμό και στον επόμενο Προϋπολογισμό θα εγγράψουμε και το χρέος του γερμανικού κατοχικού δανείου», δεσμεύθηκε.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μνημόνιο κατέστρεψε την Ελλάδα και θα μείνει ως τραγωδία. Όποιος το αρνείται είτε είναι ανόητος, είτε προσπαθεί να γλιτώσει από τις Ερυνίες», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η χώρα, η κοινωνία είναι στη ζώνη του λυκόφωτος».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει μείνει μόνη στην Ευρώπη και τον κόσμο να λέει ότι η καταστροφή είναι σωτηρία» και υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών Χ. Σβόμποντα «λοιδώρησε την τρόικα ως «καταστρόικα»», ο Επίτροπος Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Μουίζνιεκς είπε ότι με την λιτότητα παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ο Γερμανός πρ. Καγκελάριος Σμιτ ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κάνει κάτι σας πραξικόπημα για το χρέος των χωρών του Νότου. «Η μόνη που παρακολουθεί βουβή την συζήτηση είναι η κυβέρνηση. Αντί να αξιοποιήσει την συζήτηση ανάμεσα σε μερκελισμό και κεϋνσιανισμό, ακολουθεί τυφλά την καταστροφική πεπατημένη», είπε ο Αλ. Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι «ολοένα και περισσότεροι λένε ότι το 2010 δεν σώσατε το λαό, αλλά τις γαλλογερμανικές τράπεζες».
Φ. Κουβέλης: Θα καταψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό του 2014
«Η ΔΗΜΑΡ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του 2014», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, τοποθετούμενος από το βήμα της Βουλής. Επιπλέον, ζήτησε την αντικατάσταση της τρόικας από θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με τους εταίρους της χώρας.
Στην ίδια κατεύθυνση, επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια νέου τύπου σχέση της Ελλάδας με την Ε..Ε, που να επιτρέπει στην κυβέρνηση να σχεδιάζει και η ίδια ρυθμίσεις και μέτρα για την υλοποίηση των πεσυμφωνημένων στόχων. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να οργανώσει τις συμμαχίες της με τέτοιον τρόπο, που να μην περιμένει εξαρτάται μονίμως από τους δανειστές.
Ιδιαίτερη μνεια έκανε και στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την υποβοήθηση των επιχειρήσεων, τονίζοντας την επιτακτικό χαρακτήρα διεκδίκησης ειδικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων από την ΕΚΤ.
Τέλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχθεί νέα μέτρα, όπως και να μη δεχθεί να ληφθούν αποφάσεις, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, για το δημοσιονομικό κενό.
Αλ. Παπαρήγα: Βλέπετε την αστική τάξη πανικόβλητη από μια ενδεχόμενη κατάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ;
«Είτε τις αποφάσεις πάρει η μία ή η άλλη κυβέρνηση αυτά που νομοθετούν είναι τα επιτελεία των μονοπωλίων και της Ε.Ε.» υποστήριξε η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, πιστή στον διμέτωπο αγώνα εναντίον της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «τίποτα στην οικονομία δεν πρόκειται να ανατραπεί, γι' αυτό και το ΚΚΕ δεν θα στηρίξει καμία κυβέρνηση». Η Αλ. Παπαρήγα παρατήρησε ότι η αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. είναι «οξύτατη», αλλά γίνεται «με επίκεντρο την κάλπη και με τον λαό κομπάρσο».
Η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ αναρωτήθηκε αν «βλέπετε την αστική τάξη πανικόβλητη από μια ενδεχόμενη κατάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ;» κι ισχυρίστηκε ότι υπάρχει διαμάχη μεταξύ τμημάτων του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς «το ένα τμήμα στηρίζει ή ελπίζει στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στην Ν.Δ.» διευκρινίζοντας ότι «δεν εννοούμε, βέβαια, ότι στελέχη των κομμάτων «τα πιάνουν» από τον ένα ή τον άλλο επιχειρηματία».
Η Αλ. Παπαρήγα σχολίασε ότι «είναι λογοτεχνικός ο όρος πλούσιος και φτωχός» και κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι «απευθύνεστε στην ακραία εξαθλίωση», ενώ αναφερόμενη στα μέτρα για την επανασύνδεση του ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά παρατήρησε ότι «αν αυτή είναι η κοινωνική πολιτική το 2014, ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε, δεν θα στηρίξουμε ένα τέτοιο μέτρο».
Για το ζήτημα του κρατισμού και τις κατηγορίες της Ν.Δ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ σχολίασε ότι «και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο διευρύνθηκε το κράτος, μεταξύ των οποίων κι ο κρατικός επιχειρηματικός τομέας». Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι «κάποιοι επιχειρηματίες θέλουν πλήρη απελευθέρωση κι άλλοι κρατική στήριξη» και παρατήρησε ότι «από την μία είναι ο διεφθαρμένος κι από την άλλη ο ενάρετος καπιταλισμός» τονίζοντας ότι «ένας είναι ο καπιταλισμός». Τέλος, για το ζήτημα του Μνημονίου η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ υποστήριξε ότι «το Μνημόνιο έχει ξεπεραστεί, δεν χρειάζεται πια» και πρόσθεσε ότι «τώρα μπορεί καθένας να πει ότι το σκίζω, το κάνω κομφετί τώρα που έρχονται οι απόκριες».
Χ. Αθανασίου: Ισχυρή οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ισχυρή Δικαιοσύνη
Η άμεση απονομή της Δικαιοσύνης αποτγελεί επιταχυντή της ανάπτυξης, σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει λεπτό για χάσιμο, γιατί η ισχυρή οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ισχυρή Δικαιοσύνη». Ο Υπουργός μίλησε στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2014 και ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει:
-μηχανισμό για την αποφυγή της αδικοφανούς προσφυγής.
-νέοι κώδικες (ποινικοί, πολιτική δικονομίας κ.α.)
-αναμόρφωση Σωφρονιστικού Κώδικα.
-αναμόρφωση Οικογενειακού Δικαίου.
-εκσυγχρονισμό των ποινικών διατάξεων κατά διαφθοράς.
-μηχανισμό για δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης.
-ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας υπό ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό
-Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη για μείωση γραφειοκρατίας με πρωτοβουλίες, όπως η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, η ηλεκτρονική σύνδεση Ειρηνοδικείων της χώρας, η διάθεση των πρακτικών, το Εθνικό Ποινικό Μητρώο.
-αύξηση θέσεων στα μεγάλα Εφετεία και Ειρηνοδικεία.
-εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών.
-νέα καταστήματα κράτησης και νέες πτέρυγες στα υφιστάμενα.
Είπε ακόμη ότι 5 παιδιά αλλοδαποί που κρατούνταν στον Αυλώνα πέρασαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Μ. Κεφαλογιάννης: Μην βγούμε από την μπρίζα των εταίρων!
Πιστός στη «γραμμή» σποράς του τρόμου, διανθισμένης με ποικίλες, γλαφυρές εικόνες μαρασμού, στην περίπτωση που «οι εταίροι μας βγάλουν από την μπρίζα», εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Η τρομοκρατική ρητορική, ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας φράση του κ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «το μόνο που μπορεί να διαπραγματευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ - και αν αυτό το κάνει χωρίς συμφωνία με τους δανειστές μας, τότε θα φύγουμε και από την ΕΕ και η Ελλάδα θα περάσει εθνική, κοινωνική και επισιτιστική περιπέτεια»..
«Με την Ελλάδα να διαθέτει αυτάρκεια μονάχα στο ελαιόλαδο και στα φρούτα και να εισάγει το 50% του γάλακτος που πίνει, και πάνω από το 1/3 του βοδινού και χοιρινού της κρέατος, «αν οι εταίροι μας βγάλουν από την μπρίζα, θα δούμε τότε πώς θα αγοράσουμε φάρμακα, τρόφιμα και καύσιμα. Με το νόμισμα της Ελλάδας σε υποτίμηση, τα φάρμακα θα φτάσουν στα 100 ευρώ, από 20-30 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ οι μισθοί θα πέσουν στα 100 ευρώ. Μόνο ασπιρίνη! Ποιος, με ηλικία άνω των 50 ετών, θα χειρουργείται στην Ελλάδα; Θα φτάσουμε στη σοβιετική εποχή, τότε που τους χειρουργούσαν με τα μαχαίρια και όχι με νυστέρια!» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.
Ευθύνες για την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα επέρριψε στις πολιτικές που κυριάρχησαν από τη δεκαετία του '80 και εντεύθεν, σημειώνοντας: «και πως να μη χρεοκοπήσει, όταν η κεντρική διοίκηση διαθέτει 23000 αρμοδιότητες, έχουμε ψηφίσει μετά το 1974, 4.000 νόμους, 25.000 προεδρικά διατάγματα, 141.000 κοινές υπουργικές αποφάσεις, χρειαζόμαστε 30 εκατ. επικυρώσεις εγγράφων το χρόνο, 55.000 τερματικά, 2000 servers, 330 βάσεις δεδομένων, 14000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Γιατί η Ελλάδα έχει 69 ΝΠΔΔ για εκπαίδευση και κατάρτιση, 56 για έρευνα και τεχνολογία, 54 για την επιχειρηματικότητα, 19 για τον χωροταξικό σχεδιασμό και 209 για πολιτισμό και ψυχαγωγία. Αυτή είναι η Ελλάδα του σήμερα. Τα συμπεράσματα για τη χρεοκοπία του κρατισμού, δικά σας...».
Γ. Μιχελάκης: Ψηφίζουμε τον μόνο εφικτό προϋπολογισμό, είμαστε στο τέλος της ανηφόρας
«Είμαστε στο τέλος της ανηφόρας, είναι έγκλημα κάθε προσπάθεια υπονόμευσης» υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης, κάνοντας αναφορά στην επερχόμενη διαπραγμάτευση για το χρέος δεδομένης της επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Μπορούμε να διαθέσουμε το 70% του πλεονάσματος για να αποκαταστήσουμε αδικίες του χθες» σημείωσε ο Γ. Μιχελάκης επισημαίνοντας ότι με την δημοσίευση των επίσημων στοιχείων τον Μάρτη θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. «Ψηφίζουμε τον μόνο εφικτό προϋπολογισμό» ισχυρίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών παρατηρώντας ότι από τα έδρανα της αντιπολίτευσης «δεν ακούστηκε μια άλλη πρόταση, παρά μόνο σχόλια ανεύθυνων παρατηρητών».
Κάνοντας αναφορές στο έργο του υπουργείου του ο Γ. Μιχελάκης υπογράμμισε την επιχορήγηση 60,000 άνεργων ή εργαζόμενων μητέρων «ώστε κανένα παιδί να μην μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών» και πρόσθεσε ότι «φροντίσαμε νωρίτερα από άλλες χρονιές για την θέρμανση των σχολείων κι εξασφαλίσαμε ακόμη 8 εκατ. ευρώ για αυξημένες ανάγκες.
Για τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για τον σχεδιασμό εκχώρησης στους ΟΤΑ της είσπραξης του φόρου ακινήτων παρουσιάζοντάς την πρόθεσή αυτή ως συμβολή στην οικονομική αυτοτέλεια των δήμων. Ο Γ. Μιχελάκης ζήτησε ευρύτερη διαβούλευση με τα κόμματα για το θέμα αυτό, όπως και για τις επερχόμενες «βελτιωτικές» αλλαγές στον Καλλικράτη.
Τέλος, για το ζήτημα του πολιτικού χρήματος ο υπουργός Εσωτερικών περιέγραψε τις προθέσεις της κυβέρνησης για «μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, απόλυτη διαφάνεια στην ιδιωτική κι οικονομικό έλεγχο των κομμάτων από ανεξάρτητη αρχή η οποία θα πραγματοποιεί κι ουσιαστικό έλεγχο στο πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων.
Γ. Μανιάτης: Βάζουμε τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη της ΔΕΗ
«Βάζουμε τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη της επιχείρησης (σ.σ.: ΔΕΗ)», ισχυρίστηκε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2014, δηλώνοντας ότι «προχωρούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου όλες οι Κοινωνικές Δομές -παντοπωλεία, φαρμακεία, κοινωνικά συσσίτια- της Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών, να έχουν έκπτωση έως 70% στο ηλεκτρικό ρεύμα».
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «μέγιστη επιλογή εθνικής αξιοπρέπειας», «το να βγει από τη ζωή μας», «το υβρίδιο της τρόικας», υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος είναι «να υπερψηφίσετε τον προϋπολογισμό της τελικής προσπάθειας, για να βγούμε ξανά στο ξέφωτο».
Αν. Λυκουρέντζος: Προλεταριοποιείται η μεσαία τάξη
«Η μεσαία τάξη προλεταριοποιείται», τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αν. Λυκουρέντζος. Ο Βουλευτής, αν και θα υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό για το 2014, επιδόθηκε σε επικρίσεις σε βάρος της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «την ώρα που δοκιμάζεται η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση, το κράτος δεν πρέπει να στέκεται ανάλγητο απέναντί τους» αρνούμενο να τους δώσει κοινοτικές επιχορηγήσεις που δικαιούνται. «Δέστε πόσα κονδύλια θα επιστραφούν» με την λήξη του ΕΣΠΑ, είπε ο Α. Λυκουρέντζος και πρόσθεσε: «είναι απόδειξη της αποτυχίας της διοίκησης».
Κ. Χατζηδάκης: Χαϊδεύει αφτιά για πλειστηριασμούς – Καμία αναφορά στο γάλα
Την θέση της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς περιέγραψε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, στην ομιλία του στη Βουλή. Ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί ειδικά στο θέμα του γάλακτος, αλλά υποστήριξε ότι θα εφαρμόσει «την συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων του ΟΟΣΑ» στις οποίες περιλαμβάνεται και το γάλα.
Για τους πλειστηριασμούς είπε ότι η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι «πρώτον, συνέχιση της προστασίας που παρέχουν οι νόμοι 3869/10 και 4161/13 για τους φτωχούς και τους κοινωνικά αδύναμους. Η φιλοσοφία αυτών των ρυθμίσεων έχουμε πετύχει να μην αμφισβητείται από την τρόικα. Δεύτερον, εξωδικαστική προστασία για τα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος μέχρι να αντιμετωπιστεί οριστικά και σφαιρικά το ζήτημα κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών».
«Εκεί είναι που κάνουμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα, διότι από την πλευρά μας επιδιώκουμε τη μέγιστη προστασία γι' αυτούς που τη χρειάζονται με βάση τις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, χωρίς βεβαίως να μπορούν να εκμεταλλεύονται αυτές τις ρυθμίσεις επιτήδειοι ή «μεγάλα ψάρια»», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην ανάπτυξη ο Κ. Χατζηδάκης ισχυρίστηκε ότι «το 2014 η Ελλάδα μπαίνει ξανά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και αυτή είναι η αρχή του τέλους, στη μεγάλη περιπέτεια που περνά ο τόπος». Ο Υπουργός επεσήμανε ότι στην «περιπέτεια» αυτή «μας οδήγησαν οι λαϊκίστικοι μύθοι του παρελθόντος πως τάχα
-είναι εφικτή η ευημερία με δανεικά, όπου μπορείς να καταναλώνεις περισσότερα, από όσα παράγεις.
-μπορείς να έχεις απασχόληση χωρίς επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα χωρίς μεταρρυθμίσεις.
-υπάρχει κοινωνική πολιτική, όπου μοιράζεις χρήματα στις συντεχνίες, χωρίς να υποθηκεύεις το μέλλον του τόπου».
Ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα προωθηθούν το 2014
-αναθεώρηση του πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, με τη διεύρυνση του εργαλείου της αυτοσυμμόρφωσης, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα. Θα αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση και οι έλεγχοι θα γίνονται όχι κατά την ίδρυση και στα χαρτιά, αλλά στην πράξη, κατά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, διευκρίνησε.
-πλαίσιο για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και τις κοινωνικές δράσεις.
-δημιουργία Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας που θα στηρίζει ταυτόχρονα επενδύσεις και εξαγωγές. Θα ενωθούν ΟΠΕ και Invest in Greece και θα θεσμοθετηθεί η συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.
-εθνική στρατηγική για τα logistics.
-συγκρότηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, στο οποίο θα συμμετέχουν οργανισμοί και ιδρύματα διεθνούς κύρους, όπως η KfW και το Ίδρυμα Ωνάση.
-ενοποίηση κανόνων για την ανάθεση των δημοσίων συμβάσεων.
-ενίσχυση ανταγωνισμού σε λιανικό εμπόριο, οικοδομικά υλικά, τρόφιμα και τουρισμό. «Σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, εντοπίσαμε 329 πιθανά εμπόδια: π.χ. στο γάλα, στο ψωμί, στο τσιμέντο, στην ίδρυση νέων ξενοδοχείων κ.α.», είπε ο Κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων του ΟΟΣΑ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου