24 Ιανουαρίου 2014

Η γρίπη θερίζει αλλά τα εμβόλια μένουν στο ράφι



























Πολλαπλάσιοι είναι οι θάνατοι από γρίπη τη φετινή περίοδο σε σχέση με πέρυσι. Μόλις την τελευταία εβδομάδα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κοινή γρίπη, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 9, χωρίς ακόμη να έχει κορυφωθεί το κύμα της νόσου. Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 33 άνθρωποι. Την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν καταγραφεί ένας νεκρός και 3 άτομα νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ.  Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που δεν συμμετείχε φέτος στην κεντρική ευρωπαϊκή μελέτη για τον εμβολιασμό (καθυστέρησε, τώρα συντάσσεται η έκθεση), ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μόνο το 13,5% των ατόμων υψηλού κινδύνου έχουν εμβολιαστεί. Πρόταση της αρμόδιας ευρωπαϊκής Αρχής είναι να εμβολιαστεί το 75% των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, κάτι που πέτυχε μόνο η Ολλανδία.
Οι συνέπειες
Μακροπρόθεσμες είναι, σύμφωνα με κοινή ομολογία των ειδικών, οι αρνητικές συνέπειες που είχε η γρίπη των χοίρων (ή νέα γρίπη), καθώς το πανδαιμόνιο που επικράτησε το 2009, οι χειρισμοί των Αρχών, αλλά και οι εσπευσμένες εγκρίσεις εμβολίων ανά τον κόσμο έκαναν τους ανθρώπους να χάσουν την εμπιστοσύνη τους και να αρνούνται να εμβολιαστούν, ακόμη κι εάν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
«Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη τύπου Α που καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Τα περισσότερα από τα άτομα που είτε βρίσκονται σε ΜΕΘ είτε έχασαν τη ζωή τους είναι άτομα υψηλού κινδύνου και δεν είχαν εμβολιαστεί» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Σωτήρης Τσιόδρας, συνεργάτης στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και επίκουρος καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Φέτος η χώρα μας εισήγαγε 1.300.000 δόσεις εμβολίων. Με μία απλή αναγωγή και προσθέτοντας τα άτομα τρίτης ηλικίας, τους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα (μπορούν να επηρεαστούν πολύ από τη γρίπη και να οδηγήσουν σε βαριά ασθένεια ή θάνατο), τα άτομα που φροντίζουν αυτούς τους ανθρώπους (ο περίγυρος που οφείλει να είναι εμβολιασμένος) και τους επαγγελματίες Υγείας μαζί, τα εμβόλια επαρκούν για να εμβολιαστεί μόνο ο ένας στους τέσσερις. Παρ’ όλα αυτά, όπως σχολιάζουν ειδικοί, ο κόσμος έχει φοβηθεί και δεν πρόκειται να εμβολιαστεί, ακόμη κι αν γνωρίζει ότι κινδυνεύει. Ετσι τα εμβόλια κινδυνεύουν να βρεθούν στο καλάθι των αχρήστων. Χαρακτηριστικό βέβαια είναι και το γεγονός ότι πρόσφατα δόθηκαν δωρεάν από τις αρμόδιες Αρχές σε φαρμακεία περίπου 4.000 δόσεις εμβολίων.
Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι την εμπιστοσύνη τους στον συγκεκριμένο τύπο εμβολίων έχουν χάσει ακόμη και οι γιατροί, όταν στη χώρα μας υπολογίζεται ότι έχει εμβολιαστεί μόνο το 1% των επαγγελματιών Υγείας. Στις ΗΠΑ ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και δωρεάν, γι’ αυτό είναι εμβολιασμένο το 99% των γιατρών. «Δεν μπορεί ο επαγγελματίας να έρχεται σε επαφή με ασθενείς και να μην τους προστατεύει», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του ευρωπαϊκού ΚΕΕΛΠΝΟ.
Την κατάσταση με τον εμβολιασμό των γιατρών έρχεται να μπλοκάρει ακόμη περισσότερο εγκύκλιος της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η οποία έπαψε τη δωρεάν χορήγηση εμβολίων στους επαγγελματίες Υγείας και τους υποχρεώνει να πάνε στον γιατρό, να συνταγογραφήσουν το εμβόλιο, να προσέλθουν σε κάποιο φαρμακείο και να το αγοράσουν με έκπτωση.
«Το εμβόλιο είναι το μοναδικό μέτρο πρόληψης, δεν μπορούμε να το αγνοούμε όταν έχουμε παραδείγματα ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους», λέει ο κ. Τσιόδρας. Οπως προσθέτει, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κορυφωθεί το κύμα της γρίπης και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα μέτρα προστασίας και υγιεινής. «Δεν μπορεί η μισή Ελλάδα να είναι άρρωστη και να είναι στην εργασία της. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να απομακρύνουν όσους είναι ασθενείς, ακόμη και εάν οι ίδιοι επιθυμούν να εργαστούν».

Μαλτέζος: «Αναγκαίος ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων»
Την ανάγκη να εμβολιαστούν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες όσο το δυνατόν γρηγορότερα, επεσήμανε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 ο διευθυντής Β΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του ΔΠΘ και της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων Αλεξανδρούπολης στο πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Ευστάθιος Μαλτέζος. Ο χειμώνας ευνοεί την αύξηση των κρουσμάτων, γιατί οι πολίτες συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους, και ο μόνος τρόπος προφύλαξης είναι το αντιγριπικό εμβόλιο, ανέφερε ο ειδικός επιστήμονας. «Η γρίπη είναι ιός αλλά είναι την εποχή που διανύουμε κορυφώνεται η έξαρση της. Από αυτή την εβδομάδα μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου αναμένουμε να έχουμε αρκετά κρούσματα, ενώ υπάρχουν κάποια. Το πολύ κρύο αυξάνει τη μεταδοτικότητα της γρίπης διότι υπάρχουν κλειστοί χώροι, συνωστισμός, δεν ανοίγουν παράθυρα», εξήγησε ο κ. Μαλτέζος.
Από τα τέλη Ιανουαρίου, έως τα τέλη Φεβρουαρίου, αναμένεται το μεγάλο κύμα κρουσμάτων και ο μόνος τρόπος για να μην αρρωστήσει κανείς είναι να έχει κάνει το εμβόλιο, τόνισε ο καθηγητής. «Υπάρχει μεγάλη απροθυμία του κόσμου. Εγώ πάντοτε λέω να γίνεται το εμβόλιο και για την πρόληψη της γρίπης και γενικότερα». Όλες οι ομάδες πολιτών αλλά κυρίως οι λεγόμενες υψηλού κινδύνου πρέπει να θωρακίσουν τον οργανισμό τους, απέναντι στον ιό επισημαίνουν οι ειδικοί.  Οι συστάσεις αφορούν κυρίως όλους όσοι είναι άνω των 60 ετών, αλλά και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Επίσης τις έγκυες γυναίκες που διανύουν το 2ο και 3ο μήνα της κύησης τους και τα μικρά παιδιά. «Όμως μπορούν ουσιαστικά να το κάνουν όλοι. Δεν είναι κακό να το κάνει κανείς το εμβόλιο».
Εξαιτίας της ελλιπούς ενημέρωσης οι πολίτες δεν εμβολιάζονται, σύμφωνα με τον κ. Μαλτέζο. «Δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος ο κόσμος», είπε και πρόσθεσε, «νομίζει ότι έχει παρενέργειες». Είναι λάθος εκτίμηση, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή, το εμβόλιο της γρίπης και κυρίως της εποχικής,  είναι από το πιο ασφαλή εμβόλια που υπάρχουν. «Επομένως δεν δικαιολογούνται τα άτομα που έχουν προβλήματα υγείας διότι ο κίνδυνος με το να πάθουν γρίπη είναι πολύ υψηλότερος».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: