19 Ιανουαρίου 2014

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΙΝΟΥ ΣΤΗΝ «BP»

Βρετανός Πρέσβης: “Οι δορυφόροι καταγράφουν μεγάλα κοιτάσματα στην περιοχή Πρίνου – Ζουράφας” – Έξυπνες κινήσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά
PRINOS ladoksera
Πριν από δύο μέρες ο Γιάννης Μανιάτης υπέγραψε συμφωνία για την πώληση όλων των κοιτασμάτων του Πρίνου στον βρετανικό κολοσσό ΒΡ, αίροντας το ειδικό περιοριστικό καθεστώς που απαγόρευε τη διάθεση τους εκτός ελληνικής αγοράς.
Πριν από τέσσερις μέρες οι Τούρκοι έβαλαν για πολλοστή φορά τους ψαράδες τους να προκαλέσουν επεισόδιο μέσα στα χωρικά ύδατα της νήσου Ζουράφα στο Βόρειο Αιγαίο.
Θεωρείτε μήπως ότι αυτές οι δύο εξελίξεις ανήκουν στην καθημερινή ειδησεογραφική ρουτίνα; Δεν ανήκουν.
Πρόκειται για μείζονες εξελίξεις, οι οποίες συνδέονται ευθέως μεταξύ τους.
Η τελευταία φορά που πολυεθνική εταιρία επένδυσε στα κοιτάσματα του Πρίνου ήταν
το 1987 και η παρουσία της παρ” ολίγον να προκαλέσει πόλεμο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Επρόκειτο για την καναδική εταιρία Denison η οποία επιχείρησε να πραγματοποιήσει έρευνες
εξόρυξης πετρελαίου ανοιχτά της Θάσου στη θέση “Μπάμπουρας”:
Εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων -σε διεθνή ύδατα-, αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας,
Οι Τούρκοι αντέδρασαν βίαια βγάζοντας το «Σισμίκ» στο Αιγαίο, ο Ανδρέας Παπανδρέου εθνικοποίησε το κοίτασμα και έδιωξε τους Καναδούς από την κρατική εταιρία πετρελαίου ΔΕΠ, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι τρεις καυτές μέρες του Μαρτίου.
Είκοσι οκτώ χρόνια μετά την αποβολή της ξένης πολυεθνικής, εμφανίζεται αίφνης λοιπόν η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία της Βρετανίας και, παρουσία του Άγγλου πρέσβη Τζον Κίτμερ, που παρέστη στην ειδική τελετή, αγοράζει όλο το πετρέλαιο μιας περιοχής στην οποία οι δορυφόροι καταγράφουν μεγάλα κοιτάσματα.
«Πρέπει να είναι πολύ αφελής κανείς για να πιστέψει ότι οι Άγγλοι επέστρεψαν στην ελληνική αγορά χωρίς λόγο.
Ο χαιρετισμός του Βρετανού πρέσβη, ο οποίος αφού αναφέρθηκε «στις προοπτικές για έρευνα στα κοιτάσματα της περιοχής», διαφήμισε την ΒΡ «για την ανάπτυξη των νέων αειφόρων τεχνολογιών» και «για τις ασφαλείς μεθόδους εξόρυξης», είναι αρκούντως αποκαλυπτικός.
Οι Άγγλοι μπαίνουν στην ελληνική αγορά όχι μόνο για να αγοράσουν τα υπόλοιπα της παραγωγής του Πρίνου, αλλά και για να εγκαταστήσουν γεωτρήσεις εν όψει των εξελίξεων στην ΑΟΖ.
Δεν θα είχαν έρθει, αν δεν βρίσκονταν στα σκαριά γενικότερες γεωπολιτικές μεταβολές που συνδέονται τα ελληνοτουρκικά και την Κύπρο.
Και δεν θα αντιδρούσαν οι Τούρκοι με τον τρόπο που ξέρουν, αν δεν το έπιαναν στον αέρα.
Με το επεισόδιο στη Ζουράφα, η οποία «κάθεται» πάνω σε μεγάλο κοίτασμα και 4 ύπαρξη της παίζει καθοριστικό ρόλο στη μεγέθυνση της ελληνικής ΑΟΖ.
Η κυβέρνηση Σαμαρά πολύ έξυπνα ακολουθεί το μοντέλο Τάσσου Παπαδόπουλου.
Πρώτα εγκαθιστά τις πολυεθνικές στις επίμαχες περιοχές για να δημιουργήσει τετελεσμένο και μετά θα πάει σε διευθετήσεις από θέση ισχύος.
Η σκακιέρα αλλάζει.
Μανώλης Κοττάκης
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ
http://www.elthraki.gr/
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: