Δίκαιη χαρακτηρίζει τη διαγραφή του ελληνικού χρέους με βάση το παράδειγμα της Γερμανίας το 1952, ο Γιούργκεν Κλούτε. Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής της Die Linke μιλάει για την προεκλογική πλατφόρμα της γερμανικής αριστεράς, αναφέρεται στην τραπεζική ενοποίηση, και σχολιάζει την πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Τη συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Γκιβίσης για την «Εποχή»:
Πώς προετοιμάζεται η Die Linke για τις ευρωεκλογές και ποιος είναι ο στόχος σας;
Ελπίζουμε να βελτιώσουμε το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών -όπου εξελέγησαν οκτώ ευρωβουλευτές. Όμως, υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά, αφού πρόσφατα το συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν θα υπάρχει κανένα όριο για αυτές τις εκλογές. Έτσι η Die Linke μπορεί να χάσει ψήφους από τα μικρά κόμματα ή από την «Εναλλακτική λύση για τη Γερμανία». Ο προεκλογικός μας αγώνας συνεχίζεται, αλλά σε σχέση με τις εθνικές εκλογές μέχρι σήμερα το προεκλογικό κλίμα είναι αρκετά υποτονικό, και δυστυχώς αυτό αποτυπώνει και μια γενική εικόνα που επικρατεί μεταξύ των πολιτών.
Η Die Linke απαιτεί από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως όσον αφορά τα δικαιώματα των προσφύγων. Ζητάμε, επίσης, ισχυρότερη ανάπτυξη της κοινωνικής διάστασης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, για την προστασία των μισθών και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, και για να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, η λιτότητα και η απορρύθμιση των χωρών που επλήγησαν από την κρίση. Η Die Linke έχει ασκήσει πολύ σκληρή κριτική στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, έχει αγωνιστεί για έναν άλλο δρόμο για την Ε.Ε., για ένα ισχυρότερο κοινοβούλιο, και για έναν υψηλότερο κοινό προϋπολογισμό.
Καθώς η κρίση συνεχίζεται παρατηρούμε ότι αυξάνεται ο ευρωσκεπτικισμός, ενώ εκτός από την ακροδεξιά υπάρχουν και αριστερές φωνές που μιλούν για έξοδο από το ευρώ. Ποιες είναι οι σκέψεις σας;
Η αριστερά θα πρέπει πάντα να είναι ανοικτή και προσανατολισμένη στο μέλλον, να χτίσει συμμαχίες, να αγκαλιάσει τους γείτονες. Δεν είναι «αριστερό» το να υπερασπιζόμαστε την κοινωνική πρόοδο σε εθνικό επίπεδο. Όσον αφορά την νομισματική ένωση, το πρόβλημα είναι ότι κατασκευάστηκε με ατελή τρόπο. Μια νομισματική ένωση μπορεί να επιβιώσει μόνο με ισχυρότερη πολιτική ολοκλήρωση, με αναδιανεμητική δημοσιονομική ένωση, συμπεριλαμβανομένων των κοινών φόρων σε επίπεδο Ε.Ε. και με έναν πολύ ισχυρό κοινό προϋπολογισμό. Η κρίση έχει δείξει πολύ ξεκάθαρα αυτές τις ελλείψεις. Οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού ζητούν λιγότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όμως η αριστερά δεν πρέπει να πέσει σε αυτή την παγίδα. H Ε.Ε. είναι το μόνο πλαίσιο που επιτρέπει την καταπολέμηση των τοπικών ανταγωνισμών, που μπορεί να σταματήσει το μισθολογικό και φορολογικό ντάμπινγκ, και προσφέρει στις μικρότερες χώρες την ευκαιρία να αναπτυχθούν με σταθερότητα. Υπάρχει όμως ένα κρίσιμο σημείο. Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να συγχέουμε την τρόικα με την Ε.Ε. Η τρόικα και οι πολιτικές της παραβιάζουν το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι η μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση της.
Στην Ελλάδα πολλοί προτείνουν την διαγραφή του ελληνικού χρέους, με βάση το παράδειγμα της Γερμανίας το 1952. Ποια η γνώμη σας;
Είναι ένα αίτημα που δικαιολογείται πολιτικά, οικονομικά, και, φυσικά, από κοινωνική άποψη. Σήμερα υπάρχει ανάγκη οι ευρωπαίοι ηγέτες που αποφάσισαν για τα μέτρα της τρόικας να πάρουν την ευθύνη και με έναν συγκεκριμένο τρόπο να επιστρέψουν το «ηθικό χρέος» τους προς την Ελλάδα. Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους Γερμανούς για το πώς έχουν ωφεληθεί από την αλληλεγγύη των εταίρων τους (η οποία παρεμπιπτόντως περιελάμβανε τη στήριξη των επενδύσεων στην πραγματική οικονομία), όμως η κατάσταση σήμερα δεν είναι φυσικά η ίδια. Ορισμένοι λένε ότι υπάρχει ανάγκη για την Ελλάδα να δημιουργήσει διεθνή αξιοπιστία, και ότι αυτό είναι το κλειδί για να εξηγήσει στους πολίτες της Ε.Ε., το πώς είναι η σημερινή κατάσταση στην χώρα σας. Αλλά η κρίση στην Ελλάδα είναι μέρος της ευρωπαϊκής κρίσης. Αντί να θεωρούν κάποιοι τα προβλήματά μας ως διμερείς διενέξεις, θα ήταν καλύτερα να αναζητήσουν μηχανισμούς αλληλεγγύης με βάση το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα ωφελήσουν όλα τα κράτη μέλη τα οποία είναι ή μπορεί να πέσουν σε μια παρόμοια κατάσταση. Όταν μιλάμε για το 1952, έχω όμως μια άλλη ανησυχία. Σήμερα έχουμε μια άλλη κατηγορία πολιτικών, τουλάχιστον στην κεντρική Ευρώπη. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οι πολιτικοί σημαδεύτηκαν από δραματικές προσωπικές εμπειρίες, μοιράστηκαν μια κοινή πίστη στην ανάγκη για ειρήνη και δημοκρατία. Δεν δίστασαν να πάρουν αντιδημοφιλείς αποφάσεις, όπως η σημαντική χρηματοδοτική στήριξη σε πρώην αντιπάλους, ή να εγκαταλείψουν τα οφέλη των εθνικών κρατών προς όφελος ενός ευρωπαϊκού σχεδίου. Η διαγραφή του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να είναι δημοφιλής στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Όμως οι πολιτικοί που ηγούνται σήμερα στην Ευρώπη, όπως η Μέρκελ, ο Κάμερον, ο Ολάντ ή ο Μπαρόζο, προτιμούν να επιλέγουν τον εύκολο δρόμο.
Ποια είναι η γνώμη σας για την τραπεζική ενοποίηση έτσι όπως γίνεται;
Αν και πιστεύω ότι η Ε.Ε. πρέπει να αναπτύξει το συντομότερο δυνατό μια φορολογική και κοινωνική ένωση, νομίζω ότι η τραπεζική ενοποίηση είναι ένα καλό και ρεαλιστικό ενδιάμεσο βήμα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Η ΕΚΤ είναι υπεύθυνη για τη νομισματική πολιτική, όμως η τραπεζική εποπτεία βρίσκεται μέχρι στιγμής σε εθνικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι εποπτικές αρχές έχουν ενεργήσει αποκλειστικά για το δικό τους εθνικό συμφέρον. Σήμερα, σε πολλές χώρες της Ε.Ε. είναι σχεδόν αδύνατο να πάρεις ένα δάνειο, ή μπορείς μόνο με πολύ μεγάλο επιτόκιο. Έχοντας ένα κοινό εποπτικό μηχανισμό που να αποφασίζει επίσης για την εξυγίανση των τραπεζών, αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι σαφές όμως ότι οι σημερινές αποφάσεις θα πρέπει να είναι πολύ πιο φιλόδοξες. Το πρόβλημα τού «υπερβολικά μεγάλος για να αποτύχει» πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι απαράδεκτο στις τράπεζες που διασώθηκαν με τα χρήματα των φορολογουμένων να μην τους επιβάλλονται οποιεσδήποτε σκληρές συνθήκες, και αυτές να επιβάλλονται σε ολόκληρες κοινωνίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει την ελπίδα
Έχω μεγάλο σεβασμό για τα κατορθώματα του ΣΥΡΙΖΑ, και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικά. Μια ανθρωπιστική κρίση όπως αυτή στην Ελλάδα, βάζει την κοινωνία υπό τεράστια πίεση, βοηθά τους εχθρούς της δημοκρατίας και τους βίαιους. Έχω την εντύπωση ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας οφείλεται στον Αλέξη Τσίπρα και στο θετικό ρόλο που έχει παίξει. Μπορεί να δώσει στους Έλληνες την ελπίδα. Οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι λαοί της Ευρώπης είναι πολύ διαφορετικές, αλλά το γεγονός ότι η αριστερά στην Ιταλία κατεβαίνει στις εκλογές ως «Λίστα Τσίπρα» πρέπει να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ υπερήφανο. Νομίζω ότι έχει έναν μεγάλο συμβολισμό το ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής αριστεράς για την Κομισιόν, και ελπίζω ότι θα χρησιμοποιήσει αυτή τη δυνατότητα για να μεταφέρει στην Ευρώπη το μήνυμα της ελληνικής αριστεράς. Φυσικά, μαζί με τις ελπίδες των λαών είναι μεγάλη και η ευθύνη, αυτό είναι ένα καθήκον για όλους τους εκπροσώπους της αριστεράς. Να διαχειριστούν σωστά την δύναμη που έχουμε και την ελπίδα που δημιουργούμε.
http://left.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου