Στα 3.500 ευρώ για τον καθένα ανερχόταν το «μηνιάτικο» που είχαν εξασφαλίσει οι τέσσερις αστυνομικοί (τρεις αρχιφύλακες και ένας υπαρχιφύλακας), που υπηρετούσαν στον Έβρο για τις «υπηρεσίες» που προσέφεραν σε ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών, το οποίο εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ. Ο ρόλος τους ήταν καθοριστικός καθώς, όπως διαπιστώθηκε, συνεργάζονταν με το κύκλωμα στην «ασφαλή» είσοδο παράνομων αλλοδαπών από τους Κήπους του Εβρου και τους άφηναν να εισέρχονται οδικώς από σημείο της μεθορίου έναντι αδράς αμοιβής που κυμαινόταν από 100 έως 500 ευρώ ανά άτομο, ανάλογα τον βαθμό δυσκολίας. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, σύνδεσμος του πολυμελούς κυκλώματος με τους τέσσερις αστυνομικούς ήταν ένας 58χρονος από τη Γεωργία, ο οποίος είχε αναλάβει τον ρόλο του μεταφορέα. Ο ίδιος είχε αναλάβει και την καταβολή των ανάλογων χρηματικών ποσών στους αστυνομικούς, κάθε φορά που επέτρεπαν την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια. Το πολυμελές κύκλωμα εξαρθρώθηκε μετά από έρευνες που διενήργησαν οι υποδιευθύνσεις Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος & Εμπορίας Ανθρώπων των Διευθύνσεων Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. |
Για την υπόθεση συνελήφθησαν την Πέμπτη, στο πλαίσιο παράλληλων αστυνομικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και του Έβρου, συνολικά 22 άτομα, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της οργάνωσης και οι τέσσερις αστυνομικοί που υπηρετούν στον Έβρο.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα – κατά περίπτωση – για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από κοινού, διευκόλυνση παράνομης εισόδου και εξόδου από τη χώρα, παράνομη μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα και εντός εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, δωροδοκία, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και παράβαση καθήκοντος.
Για τα παραπάνω αδικήματα κατηγορούνται -κατά περίπτωση- 21 επιπλέον άτομα, ενώ ακόμα 28 άτομα (14 υπήκοοι Γεωργίας και 14 Ελληνες) κατηγορούνται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.
Το κύκλωμα δρούσε συστηματικά στον τομέα της παράνομης διακίνησης τα τελευταία έξι χρόνια. Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε, η συμμορία ενέχεται από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα σε 24 περιπτώσεις διακίνησης μεγάλου αριθμού μεταναστών, προς την ελληνική επικράτεια. Η μεταφορά γινόταν άλλοτε πεζή και άλλοτε με χρήση τουριστικών λεωφορείων από την μεθόριο του Έβρου, καθώς επίσης και με ταχύπλοα σκάφη, από την επαρχία της Μαρμαρίδας της Τουρκίας προς τη Ρόδο.
Επιπλέον, εξακριβώθηκε ότι εμπλέκεται σε 15 παλαιότερες περιπτώσεις παράνομης διακίνησης μεταναστών και σε πολλές περιπτώσεις διακίνησης αλλοδαπών, μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.
Τα κέρδη για την συμμορία ήταν τεράστια, καθώς πέρα από την παράνομη διακίνηση ενεργοποιείτο και στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων, νόθευσης γνησίων αλλά και έκδοσης γνήσιων, με τη χρήση πλαστών δικαιολογητικών.
Συνολικά καταγράφηκαν διακόσιες 16 περιπτώσεις κατάρτισης και παράδοσης πλαστών ή υφαρπαγμένων εγγράφων, με ποσό που ξεπερνά τις 38.470 ευρώ, ενώ καταγράφηκαν επιπλέον 110 περιπτώσεις, για τις οποίες δεν προέκυψε η παράδοση των εγγράφων, με ποσό που ξεπερνά τις 46.230 ευρώ.
Για την κατάρτιση των εγγράφων, εισέπρατταν από τους ενδιαφερομένους συγκεκριμένο χρηματικό αντίτιμο, με βάση άτυπο «τιμοκατάλογο», τον οποίο τα μέλη είχαν υιοθετήσει και εφάρμοζαν.
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για την εξάρθρωση της συμμορίας, κατασχέθηκε ένα λεωφορείο το οποίο διαπιστώθηκε ότι έφερε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στο χώρο των αποσκευών, για τη μεταφορά των μη νομίμων μεταναστών.
Tanea.gr
http://www.gnomionline.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου