Δύο εβδομάδες απομένουν για τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και τρεις για τον β’ γύρο, αλλά και για την ταυτόχρονη αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Σε αυτές τις εκλογικές μάχες, οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες για την επόμενη 5ετία, αλλά και τους νέους εκπροσώπους μας στο ευρωκοινοβούλιο. Η «ΓΝΩΜΗ» παρουσιάζει σήμερα αυτά που ισχύουν, αλλάζουν και ορίζουν τις εκλογικές αυτές μάχες, προκειμένου οι ψηφοφόροι να είναι καθ’ όλα προετοιμασμένοι. 5ετής θητεία Πενταετής θα είναι εφεξής η θητεία των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που θα προκύψουν από τις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014. Η εγκατάσταση των δημάρχων, περιφερειαρχών και άλλων αιρετών θα πραγματοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Αυγούστου 2019. Μέχρι και τις προηγούμενες τοπικές εκλογές, η θητεία των εκλεγμένων για τις περιφέρειες και τους δήμους ήταν τετραετής. Στην επικείμενη εκλογική μάχη θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η πρόβλεψη του «Καλλικράτη», με την οποία ορίστηκε ότι από το 2014 η θητεία των αιρετών της αυτοδιοίκησης, του δημάρχου και του περιφερειάρχη, από τετραετής γίνεται πενταετής. Η επιμήκυνση κατά ένα έτος της θητείας των δημοτικών - περιφερειακών αρχών αποφασίστηκε για να συμπίπτουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με τις ευρωεκλογές. |
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή 18 Μαΐου 2014. Η επαναληπτική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Κυριακή 25 Μαΐου 2014. Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7:00 π.μ. και θα λήξει στις 7:00 μ.μ.
Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία των αυτοδιοικητικών εκλογών, δηλαδή στις 25 Μαΐου, θα διεξαχθούν και οι Ευρωεκλογές, οι οποίες από εδώ και στο εξής θα συμπίπτουν με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στην ψηφοφορία της 25ης Μαΐου ο εκλογέας θα βρεθεί μπροστά σε τρεις κάλπες: αυτή για την εκλογή του δημάρχου, αυτή για την εκλογή του περιφερειάρχη και αυτή για τις ευρωεκλογές.
Οι πολίτες στις περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν για ανάδειξη περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη και για περιφερειακούς συμβούλους. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται:
-Οι κάτοικοι του εξωτερικού
-Όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους
-Όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χιλιόμετρα από το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουν.
Στις περιφερειακές εκλογές οι ετεροδημότες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στον δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, και όχι στον τόπο διαμονής τους. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι στις περιφερειακές εκλογές δεν συντάσσονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι για τους κρατούμενους και τους ναυτικούς.
Εκτός από τις παραπάνω εξαιρέσεις, ο νόμος προβλέπει «εξαιρετικές περιπτώσεις» απουσίας, όπως για δημόσιους υπάλληλους, στρατιωτικούς, υπαλλήλους νοσοκομείων και ΔΕΚΟ που έχουν υπηρεσία, καθώς επίσης και για σοβαρούς λόγους υγείας. Οι εκλογείς αυτοί οφείλουν να εφοδιαστούν με σχετικά έγγραφα ή στοιχεία, με τα οποία θα δικαιολογείται η παράλειψη άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
Ο εκλογέας βάζει σταυρό προτίμησης δίπλα στους υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Στον υποψήφιο δήμαρχο και περιφερειάρχη δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης. Αν τεθεί σταυρός, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται.
Η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται εάν κανένας συνδυασµός δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων (δηλ. 50%+1 ψήφο).
Η επαναληπτική ψηφοφορία γίνεται ανάµεσα µόνο στους υποψήφιους δηµάρχους των δύο συνδυασµών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.
Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία δεν εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά μόνο ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης. Συνεπώς, δεν υπάρχει σταυροδοσία. Αν τεθεί σταυρός, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται.
Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος δήµαρχος και ο συνδυασµός του που συγκέντρωσε στην επαναληπτική ψηφοφορία την απόλυτη πλειοψηφία ολόκληρου του αριθµού των έγκυρων ψηφοδελτίων (δηλ. 50%+1 ψήφο).
Εάν στην επαναληπτική ψηφοφορία οι δύο συνδυασµοί ισοψηφήσουν, το αρµόδιο Πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασµού.
Σταυροί προτίμησης
Ο εκλογέας εκφράζεται υπέρ των υποψηφίων με σταυρό προτίμησης, ο οποίος σημειώνεται παραπλεύρως του ονόματος του υποψηφίου. Ο σταυρός σημειώνεται με στυλό μαύρης ή μπλε απόχρωσης δίπλα στο ονοματεπώνυμο του κάθε υποψηφίου είτε δεξιά είτε αριστερά.
Σταυρός προτίμησης που σημειώνεται με διαφορετικό τρόπο θεωρείται ότι δεν είναι εγγεγραμμένος και η εγκυρότητα του ψηφοδελτίου ελέγχεται. Στον υποψήφιο δήμαρχο δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης· εάν όμως τεθεί, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται για τον λόγο αυτό.
Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία δεν τίθεται σταυρός προτίμησης, αφού αυτή διεξάγεται ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Η ύπαρξη όμως σταυρού προτίμησης σε ψηφοδέλτιο δεν συνεπάγεται την ακυρότητα αυτού.
Στους δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του σε έναν ή δύο ή τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, δηλαδή μπορεί να βάλει μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης.
Αν σε ένα ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι από τους προβλεπόμενους σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται όμως υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.
Στους δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες ο εκλογέας μπορεί να θέσει έναν ή περισσότερους σταυρούς προτίμησης, ανάλογα με τις έδρες της εκλογικής του περιφέρειας, σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής περιφέρειας, και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο όλων των άλλων εκλογικών περιφερειών.
Επίσης, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του σε έναν ή δύο υποψηφίους του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και σε έναν υποψήφιο σύμβουλο ή εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας.
Επανήλθαν οι … απαγορεύσεις
Σε απόσυρση της διάταξης που ήρε περιορισμούς στις εμφανίσεις υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών, στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης κατά την προεκλογική περίοδο, προχώρησε την Τετάρτη η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, εν μέσω των έντονων αντιδράσεων τόσο της αντιπολίτευσης όσο και του ΠΑΣΟΚ που είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσει.
Η συγκεκριμένη διάταξη, που περιλαμβανόταν σε τροπολογία επισυναπτόμενη στο νομοσχέδιο για τον προληπτικό έλεγχο των τραπεζών, ακύρωνε προηγούμενους περιορισμούς ως προς τις εμφανίσεις των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών και όριζε ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των 30 ημερών οι επικεφαλής των περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών επιτρέπεται να εμφανίζονται σε πάσης φύσεως εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, παροχής και μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών καθώς και σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες υπό οποιαδήποτε μορφή χωρίς περιορισμό εμφανίσεων.
Η διάταξη προκάλεσε ενδοκυβερνητική διαμάχη με το ΠΑΣΟΚ να ζητεί την απόσυρσή της, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να τη στηρίξει.
Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, είχε κάνει λόγο για «ωμή παρέμβαση υπέρ των κυβερνητικών υποψηφίων», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει διατάξεις σε άσχετο νομοσχέδιο «οι οποίες είναι η αποθέωση της διαπλοκής και της παρέμβασης σε προεκλογική περίοδο».
http://www.gnomionline.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου