3 Σεπτεμβρίου 2014

Υγεία με … δανεικά στη Σαμοθράκη

Ποια είναι η σχέση των υποδομών υγείας και του τουρισμού σε ένα νησί σαν τη Σαμοθράκη; Δεν αναφερόμαστε βέβαια στην προσέλκυση τουριστών στο νησί με σκοπό να τύχουν ιατρικής περίθαλψης ανωτάτου επιπέδου. Είναι όμως γεγονός ότι όσοι επισκέπτονται έναν απομακρυσμένο τόπο για τις διακοπές τους με την οικογένειά τους, έχουν πάντα στο νου τους το ενδεχόμενο να χρειαστούν τις ιατρικές υπηρεσίες σε περίπτωση ενός ατυχήματος ή μιας ασθένειας. Εάν μάλιστα διαθέτουν και μικρά παιδιά τότε η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι μεγαλύτερη.
Ένα μικρό ατύχημα που είχα στις αρχές Αυγούστου στη Σαμοθράκη, με ανάγκασε να μεταβώ στον Κέντρο Υγείας της Χώρας (στο νοσοκομείο, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, κατ’ ευφημισμόν), για την περιποίηση ενός τραύματος στο χέρι μου. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι κάθε φορά που επισκεπτόμουν τον χώρο των εκτάκτων περιστατικών για την αλλαγή των επιδέσμων, την αφαίρεση των ραμμάτων κλπ), υπήρχαν αρκετοί τουρίστες, έλληνες και αλλοδαποί με παρόμοια προβλήματα λόγω ατυχημάτων και άλλων προβλημάτων υγείας. Ο μοναδικός γιατρός που υπήρχε στο Κέντρο Υγείας, ανεβοκατέβαινε τις σκάλες από τον πρώτο όροφο, όπου δεχόταν τους «τακτικούς» ασθενείς του νησιού, στο ισόγειο όπου αντιμετώπιζε τα έκτακτα περιστατικά. Το ίδιο συνέβαινε και με το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό.

Συζήτησα με τον μοναδικό αυτό γιατρό, τον κ. Διαμαντόπουλο, ο οποίος τόνισε το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών στο κέντρο υγείας, και το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με τις εκ περιτροπής αποσπάσεις γιατρών για μικρά χρονικά διαστήματα από άλλες νοσηλευτικές μονάδες του Έβρου.

Είναι χαρακτηριστική επίσης η έλλειψη παιδιάτρου η πρόσληψη του οποίου προσκρούει στην νομοθετική απαγόρευση για πρόσληψη σε φορείς του δημοσίου υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου σε αριθμό ετησίως όχι μεγαλύτερου από τον λόγο ένα προς πέντε (μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις), όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός σε ερώτηση του βουλευτή Έβρου Μαρίνου Ουζουνίδη.
Σε ερώτησή μας στον διοικητή του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Δημήτρη Λαζόπουλου (στο οποίο υπάγεται το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης), πήραμε την απάντηση ότι γίνονται προκηρύξεις για την πρόσληψη γιατρών, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς τους για να υπηρετήσουν στο ακριτικό νησί της Σαμοθράκης…

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι δεν θα είναι μόνο οι τουρίστες που θα νιώθουν ανασφάλεια, άρα θα αποφεύγουν έναν τόπο προορισμού στον οποίο δεν θα έχουν ικανοποιητική νοσοκομειακή φροντίδα, αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού, όπου ζουν 300 παιδιά, θα το εγκαταλείψουν για να βρεθούν σε ασφαλέστερο τόπο γι’ αυτούς και τα παιδιά τους.

Αγροτικός γιατρός 
στο Περιφερειακό Ιατρείο Καμαριώτισσας
Θέμα λίγων ημερών είναι η επίσημη τοποθέτηση αγροτικού ιατρού στο Περιφερειακό Ιατρείο Καμαριώτισσας, σύμφωνα με τον διοικητή του ΠΓΝΑ Δημήτρη Λαζόπουλο, με αποτέλεσμα να καλύπτονται για τον επόμενο χρόνο αρκετές από τις ανάγκες του νησιού. Παράλληλα, συνεχίζονται οι κυκλικές μετακινήσεις τριών ειδικών γιατρών γενικής ιατρικής από την Αλεξανδρούπολη στη Σαμοθράκη, (ο ένας μένει δύο εβδομάδες του μήνα, και οι άλλοι δύο από μία). Ακόμη, στο νησί μετακινούνται για την εκπαίδευσή τους και ειδικευόμενοι γενικής ιατρικής, οι οποίοι εκτελούν και εφημερίες. Επίσης, τις υπηρεσίες τους προσφέρουν και χειριστές ακτινολογικού εργαστηρίου.

Σε ό,τι αφορά μόνιμους διορισμούς, που θα δώσουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων, ο κ. Λαζόπουλος σημειώνει πως οι πιέσεις και τα αιτήματα για προσλήψεις προς το υπουργείο υγείας είναι διαρκείς, ωστόσο υπάρχει δυσκολία στην εύρεση γιατρών που θα θελήσουν να μείνουν στο νησί.
Τέλος, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, με δήμαρχο τον Αθανάσιο Βίτσα, η διοίκηση του ΠΓΝΕ επιδιώκει συνεργασία για τα θέματα υγείας του νησιού. «Έχουμε κάνει μία πρώτη συζήτηση και θα συνεργαστούμε στενά, ενόψει και του νέου ΕΣΠΑ, ενώ θα συζητήσουμε και το θέμα των υποδομών, εάν θα επιλέξουμε την κατασκευή νέου κτιρίου ή την πλήρη ανακαίνιση και ανακατασκευή του υπάρχοντος». Γ.Λ.
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: