16 Οκτωβρίου 2014

«Κάποιοι αφιερώνουν την ενέργειά τους στο να πολεμούν τις δράσεις των άλλων»

Η κυρία Κατερίνα Καραγιάννη, είναι μια εβρίτισσα επιχειρηματίας που ζει στη Γερμανία και είναι πρόεδρος του Οικονομικού forum Θράκης, που έχει σκοπό τη διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων με καλεσμένους προσωπικότητες της οικονομίας και των επιστημών, για την ενημέρωση και την καλλιέργεια του διαλόγου με κεντρικό θέμα την ανάδειξη των ευκαιριών για την ανάπτυξη της Θράκης. Η πρόσφατη πραγματοποίηση μιας παρόμοιας εκδήλωσης αφορούσε την οργάνωση συζήτησης «στρογγυλή τράπεζας» στη Σαμοθράκη, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Γιόζεφ Άκερμαν, πρώην διοικητή της Deutsche Bank, επίτιμο διδάκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας, η Πρόεδρος της Action Aide και του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού στο Παρίσι Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, ο πρόεδρος των διεθνών βραβείων GiuseppeSciacca του Βατικανό κ. Μπρούνο Λίμα, ενώ τη συζήτηση διεύθυνε ο γνωστός δημοσιογράφος της Καθημερινής Πάσχος Μανδραβέλης.
Δυστυχώς η εκδήλωση δημιούργησε μια ανεξήγητη ένταση με ανακοινώσεις κομμάτων και του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι αναφέρθησαν με απαξιωτικές εκφράσεις εναντίον του κ. Άκερμαν και των διοργανωτών της εκδήλωσης, αναδεικνύοντας έλλειψη ευγένειας, πολιτισμού και φιλοξενίας.
Η «Μπάλα» πήρε και τους υπόλοιπους καλεσμένους, όπως την κυρία Αλεξάνδρα Μητσοτάκη και τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, οι οποίοι ενδιαφέρονται για το «γύρισμα» ενός ντοκιμαντέρ που θα συνδέσει τη Σαμοθράκη, την ιστορία της και τις φυσικές ομορφιές της, με το άγαλμα της Νίκης, εντάσσοντας το νησί στον παγκόσμιο χάρτη του πολιτιστικού τουρισμού.

Μέχρι και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Σαμοθράκης κατακρίθηκε για την συμμετοχή του στην εκδήλωση και για τις τιμές που απέδωσε στον Άκερμαν, ως «δέσμιος των αποφάσεων του προηγούμενου δημάρχου». Μετά από αυτά θελήσαμε να δώσουμε το λόγο στην κυρία Κατερίνα Καραγιάννη, ώστε να ακούσουμε και την δική της άποψη για όλη αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε .

Η κυρία Καραγιάννη απάντησε πρόθυμα στις ερωτήσεις της Γνώμης, ως εξής:
Ποια ήταν τα συμπεράσματα της ημερίδας που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ της Θράκης στη Σαμοθράκη; Υπήρξαν οφέλη για το νησί;
Το σπουδαιότερο συμπέρασμα είναι ότι η Σαμοθράκη έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης σε όλους τους τομείς και ότι έχουμε εξαίρετους Έλληνες και φιλέλληνες, οι οποίοι είναι σε θέση να συμβάλλουν σε αυτό. Τα μεγάλα οφέλη δεν φαίνονται στα λόγια, αλλά θα φανούν στην πράξη.
Πολλάκις πολιτικοί διαφόρων κυβερνήσεων έχουν υποσχεθεί υποδομές και έργα για τη Σαμοθράκη, που όμως έμειναν στα λόγια. Πως αντέδρασε ο υπουργός μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο αίτημα των κατοίκων του νησιού για συγκοινωνιακές υποδομές (π.χ. αεροδρόμιο) και τακτική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία;
Ο υπουργός ήταν ενημερωμένος για τα προβλήματα της συγκοινωνίας του νησιού, μια και είναι η τρίτη φορά που επισκέπτεται τη Σαμοθράκη. Όπως δήλωσε ο ίδιος το αεροδρόμιο είναι στο δρόμο της πραγματοποίησης, οι μελέτες του λιμανιού επίσης, όπως και η βελτίωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων.
Ποιος νομίζετε ότι μπορεί να είναι ο ρόλος του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης του Λούβρου, στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού; Η παρουσία της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη της Action Aid, του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή και του προέδρου διεθνών βραβείων Giuseppe Sciacca του Βατικανό κ. Μπρούνο Λίμα στο νησί τι σκοπό εξυπηρετούσε;
Μέγιστος! Η κυρία Μητσοτάκη είναι ένας άνθρωπος που δηλώνει εμπράκτως την επιθυμία της να μας βοηθήσει να προβάλλουμε το νησί σωστά, χρηματοδοτώντας μέσω του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού της Γαλλίας το ντοκιμαντέρ με την επιμέλεια του Κ. Γαβρά, που θα προβληθεί στα εγκαίνια του αγάλματος στο Λούβρο. Εκατομμύρια επισκέπτες θα μπορούν να πάρουν μία γεύση από το νησί από το οποίο ήρθε η Νίκη. Αυτό είναι σίγουρα κάτι.
Ο Γιάννης Σμαραγδής μόνο δάκρυα συγκίνησης μπορεί να φέρει στα μάτια κάθε ανθρώπου από την απλότητα του. Ένας σπουδαίος Έλληνας με αγάπη για όλους μας. Φίλος της Σαμοθράκης και λάτρης του Πολυπολιτισμού της Φιλοσοφίας της Αρσινόης. Ένα γνήσιος απόγονος του πραγματικού ελληνικού πολιτισμού που για κάθε έναν από εμάς είχε έναν καλό λόγο να πει.
Ο κ. Μπρούνο Λίμα, εκπροσωπεί ένα σημαντικό διεθνή φορέα που βραβεύει σημαντικές προσωπικότητες και δράσεις. Τα βραβεία Giuseppe Sciacca είναι παρόντα στο έργο του φόρουμ και της Arsinoe de Thrace και σύντομα θα ξαναέρθουν στο νησί. Τι άλλο να θέλετε να γράψω; Το Νησί μας είναι ένας τόπος που χωράει όλους τους πολιτισμούς και προσφέρει χώρο για όλους και για τη διαφορετικότητα του καθενός.
Υπήρχαν πολιτικοί, κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΕΠΑΜ), ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και άλλοι που άσκησαν έντονη κριτική, στη θεματολογία της στρογγυλής τράπεζας, στις προθέσεις του Φόρουμ και - με σκληρές εκφράσεις- στην παρουσία του κου Άκερμαν. Τι απαντάτε σε αυτό; 
Τι να σας απαντήσω; Έψαξα το λεξιλόγιο μου, μα δεν βρήκα ούτε μια λέξη, για να ανταπεξέλθω στην δραματική κριτική. Τον κ. Ιωσήφ Άκερμαν, τον Ελβετό και όχι Γερμανό όπως λανθασμένα αναφέρεται, τον εκτιμώ σαν μια διεθνή αναγνωρισμένη προσωπικότητα του οικονομικού κόσμου. Όπως είπε ο κ. Σμαραγδής μονό να μάθει κανείς μπορεί από τον κ. Άκερμαν και όχι να χάσει. Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης είναι συμπαθέστατος στον εκλεγμένο λαό του με αυτοπεποίθηση, με άπειρες γνώσεις, με μια αξιοθαύμαστη καριέρα, πως μπορεί ο κ. Άκερμαν, και πόσο μάλλον εγώ να ανταπεξέλθουμε στην έντονη κριτική του. Μάλλον έπρεπε πρώτα να ρωτήσω τον κ. Δήμαρχο της Αλεξανδρουπόλεως, εάν επιτρέπεται η προσέλευση του κ. Άκερμαν στο Νησί της Αρσινόης. Ζητούμε για αυτό συγγνώμη. Την επόμενη φορά βεβαίως δεν θα αμελήσουμε να ζητήσουμε την συγκατάβαση του.
Τώρα στο Σύριζα. Και εκεί ζητούμε ταπεινά συγγνώμη, που αμελήσαμε να ζητήσουμε την έγκριση τους.
Και τέλος στο ΕΠΑΜ. Τι είναι αυτό;
Σημασία έχει να συνεργαζόμαστε όλοι για να κάνουμε στην πράξη κάτι καλό για τον τόπο. Τώρα το γιατί κάποιοι αφιερώνουν την ενέργεια τους στο να πολεμούν άλλες δράσεις αντί να συμμετέχουν ή να ασχολούνται έστω με το δικό τους έργο, αυτό δε θα το καταλάβω ποτέ.
Με ποιο τρόπο μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της Σαμοθράκης η παρουσία των υψηλών σας προσκεκλημένων; Τι ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει ο κ. Άκερμαν στην ανάπτυξη του νησιού και πως κρίνετε την απροθυμία του δημοτικού συμβουλίου να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη Σαμοθράκης; 
Να ξεκινήσουμε με την απροθυμία. Δεν καταλογίζω ευθύνες σε κανέναν. Είναι ένα θέμα που ήθελε διαχείριση και γνώση. Όχι απόψεις βασισμένες στην προκατάληψη. Ο ικανός άνθρωπος, ο καλός άνθρωπος είναι ανοιχτός στην σπουδαιότητα των άλλων ανθρώπων και θέλει να την εκμεταλλευτεί, με την καλή την έννοια. Δεν αφήνει περιθώριο στην ματαιοδοξία των μικρών του συμφερόντων του και παρακάμει κάθε ίχνος μικροπρεπείας, που δεν τον οδηγεί σε τίποτα.
Ο κ Άκερμαν δεσμεύτηκε στην ομιλία του, την οποία σύντομα θα διαθέσουμε σε όλους, ότι δεν αρκεί να είσαι υπερήφανος για τον τόπο σου, αλλά να το δείχνεις στις πράξεις σου. «Είμαι πλέον δημότης του τόπου σας», είπε «και θα δουλέψω μαζί σας». Νομίζω ότι το να έχει η Σαμοθράκη ένα υψηλό επίπεδο επισκεπτών και να ανέβει ποιοτικά ο τουρισμός είναι κοινός στόχος όλων. Πιστεύεται ότι αυτή η εκδήλωση συνέβαλε αρνητικά στον στόχο αυτό; Σας «κατηγορούν» ότι ένας από τους βασικούς σας σκοπούς είναι η προώθηση των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην περιοχή μας. Είναι αυτό στις προθέσεις σας και είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις ορισμένων τοπικών παραγόντων, απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; 
Αυτά είναι αστειότητες. Έγινε μια μικρή μελέτη πριν 4 χρόνια και αυτό ήταν. Δεν είμαστε θεσμικοί, δεν έχουμε εξουσία, δεν είμαστε κράτος. Τέτοιου είδους αποφάσεις είναι έργο κράτους και όχι ενός φορέα ανταλλαγής σκέψεων. Εμείς σαν φόρουμ κάνουμε προτάσεις, κάνουμε διάλογο κάνουμε διαλέξεις. Ανταλλάσουμε σκέψεις. Είμαστε μια πνευματική αγορά.
Υπάρχουν διαμαρτυρίες από τις τοπικές αρχές και τους πολίτες της Σαμοθράκης, διότι δεν επετράπη η είσοδος όσων ήθελαν να παρακολουθήσουν την συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, παρά μόνο σε ελάχιστους προσκεκλημένους. Αληθεύει αυτό; 
Και αυτό είναι αστειότητες. Ο κάθε ένας ήταν ευπρόσδεκτος και μπορούσε να λάβει μέρος. Μάλιστα και σε συνέντευξη μου στον τοπικό σταθμό δήλωσα ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι αρκεί να δηλώσουν το όνομά τους, καθώς ήταν προϋπόθεση από την ασφάλεια. Παρ όλα αυτά φροντίσαμε στην είσοδο να είναι ένα άτομο της τοπικής κοινωνίας ώστε να μην εμποδιστεί κανένας να μπει εφόσον ήταν ντόπιος και με πρόθεση να συμμετέχει με φιλική διάθεση στις εκδηλώσεις.
Ήταν απαραίτητη η μεταφορά των καλεσμένων του Φόρουμ από την Αλεξανδρούπολη στη Σαμοθράκη με το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος;
Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες όχι. Αλλά όταν τον Νησί έχει μόνο ένα καράβι πως θα έρθουν; Ο υπουργός έπρεπε να βρίσκεται επίσης στο νησί και έτσι μεταφέρθηκαν και οι υπόλοιποι. Να σημειώσω ότι τα μοντέλα της Arsinoe de Thrace, και άλλοι επισκέπτες της εκδήλωσης ήρθαν με το πλοίο της γραμμής και υποδέχτηκαν τους επίσημους προσκεκλημένους στο νησί. Είναι ψέμα και ανακρίβεια να λέγεται ότι μεταφέρθηκαν με το πολεμικό σκάφος.
Ποιες ήταν οι εντυπώσεις των 38 Γερμανών τουριστών που επισκέφτηκαν το νησί ; Πως τους υποδέχθηκε η κοινωνία της Σαμοθράκης καθώς και τους άλλους καλεσμένους του Φόρουμ; 
Η Σαμοθράκη έχει εξαιρετικούς κατοίκους και πολύ φιλόξενους και οι τουρίστες ξαναέρχονται.
Αν θέλατε να κάνετε απολογισμό στην μέχρι σήμερα παρουσία του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ, ποιος θα ήταν αυτός; Πώς αποτιμάτε την μέχρι σήμερα παρουσία του στη Θράκη; 

Η παρουσία μας στη Θράκη συνοδεύτηκε από ένα πλούτο προτάσεων και ιδεών για την ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Θα χαρώ ιδιαίτερα σε ένα χρόνο, όταν θα δω με τα ίδια μου τα μάτια να αρχίσουν οι εργασίες για το αεροδρόμιο της Σαμοθράκης.
Γ.Λ.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και καποιοι δεν πανε από κει που ρθαν....

Ανώνυμος είπε...

το επαμ το ξερεις πολύ καλά γιατι σε κραξανε στην Τραπεζα της Ελλάδας και δεν έγινε η μπούρδα που οργανωσες

Ανώνυμος είπε...

Σε κραξανε για τα 5000 που πήρες από το Δήμο Αλεξανδρούπολης. Το Φορουμ ειναι μη κυβερνητική ογανωση ποιοι ειναι οι χορηγοί της? Ειχες βάλει εισητήριο 1οο ευρω για τη συμμετοχή στα δρώμενα της Σαμοθρακης. Η αρχαιολογική Υπηρεσία ουτε καν αντεδρασε εως σημερα οταν πουλούσες 500 ευρω τα μεταξωτά με φοντο τη Μις θρακη στο Ιερο των Μεγαλων Θεών. Μέχρι και στον Ψινάκη έγινε μήνυση...Ποια είναι η επιχειρηματική σου δραστηριότητα? Μέχρι δηλώσεις ότι ήσουν μοντέλο όταν ήσουν μικρή έχεις πει.....Εχει καταντησει αηδία και οχι τιποτα αλλο το χερι στην τσεπη δεν το βαζετε βλέπω τρωτε πίνετε στο τσαμπα....

Ανώνυμος είπε...

κυριε Γ.Λ. πόσα σας δώκανε για αυτη τη μοναδική συνέντευξη? Αυτό με τα δάκρυα και τον κ. Σμαραγδή είναι πολύ ωραίο....

Ανώνυμος είπε...

το κακό με την κυρια είναι ότι δεν καταλαβαίνει ότι το πράγμα όσο πάει και χειροτερεύει. Την έστειλαν για να προετοιμασει τοσα χρονια το κλίμα και στο τέλος θα τους πάρουν με τις πέτρες κανονικά όμως.

samothrakisnea2 είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=N2qxedEuyaY&feature=share

samothrakisnea2 είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=aKn3EJM728U