3 Νοεμβρίου 2014

8 εκ. ευρώ για τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου


Σε καλό κλίμα και με θετική κατάληξη, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα η συνάντηση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Γιώργου Παυλίδη με τον γενικό γραμματέα δημοσίων έργων του υπουργείου Υποδομών Ευστράτιο Σιμόπουλο. Το κυρίαρχο θέμα της συζήτη-σης ήταν η αντιπλημμυρική προστασία-θωράκιση της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, καθώς οι δυσλειτουργίες που προκαλεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων η απόφαση παραχώρησης όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων στην Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Αντιπλημμυρικής προστασίας της κοιλάδας του Έβρου και των παραποτάμων του (ΕΥΔΕ), η οποία διαθέτει 3 άτομα για προσωπικό…

Η επίσημη έναρξη της αποκλειστικής διαχείρισης των πλημμυρών του Έβρου από την εν λόγω υπηρεσία έγινε στις 29/10/2014, εν μέσω της νέας κρίσης στο ποτάμι. Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Παυλίδης είχε επισημάνει τα προβλήματα που θα δημιουργήσει αυτή η εξέλιξη, καθώς οι υπηρεσίες της περιφέρειας μένουν δίχως αρμοδιότητες και πόρους, ακόμη και για τα πιο έκτακτα περιστατικά.
Μετά από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Γεν. Γραμματέα Υποδομών του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. κου Σιμόπουλου, της Εκτελεστικής Γραμματέως της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κας Κοσμίδου, γενικών διευθυντών και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ με ποσό 8.000.000,00€, μέσω ειδικής διάταξης από την ΣΑΕ 072/1 του Π.Δ.Ε. του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ.
Μάλιστα, λόγω της παρούσης κρίσιμης κατάστασης που αντιμετωπίζει η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου από έντονα αντιπλημμυρικά φαινόμενα, θα μεταβιβαστεί άμεσα εκ των ανωτέρω 8.000.000,00€, ποσού 900.000,00€ για επείγουσες εργασίες αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινόμενων, ενίσχυσης-συντήρησης-βελτίωσης αναχωμάτων, αντλήσεις, καθαρισμό της κοίτης ποταμών κ.λ.π. κατά την διάρκεια των φαινομένων και αμέσως μετά.
Επίσης, δρομολογήθηκαν διορθώσεις στη διαχείριση των ζητημάτων αντιπλημμυρικής προστασίας της λεκάνης απορροής ποταμού Έβρου, καθώς επίσης και παράταση της προγραμματικής σύμβασης.

Ικανοποίηση Παυλίδη
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, στη συνάντηση με τον κ. Σιμόπουλο λύθηκαν μία σειρά από προβλήματα, ενώ διαπιστώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για συνεργασία και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των χρόνιων ζητημάτων διαχείρισης του ποταμού. Ωστόσο, τόνισε πως με τις εξελίξεις αυτές, «καλύπτουμε κάποιες γκρίζες ζώνες στη διαχείριση των πλημμυρικών ζητημάτων και αποκτούμε σχετική ευελιξία. Υπάρχουν και πάλι αρκετά ζητήματα. Στη συνάντηση, παρουσία του κ. Σιμόπουλου, το πρώτο που αναφέρθηκε ήταν ότι αναβιώνει μία προγραμματική σύμβαση που μας δίνει ένα μέρος των αρμοδιοτήτων της ΕΥΔΕ, η οποία έχει μόλις 3 άτομα, που παρά τη φιλοτιμία και τη διάθεσή τους, είναι αδύνατο να ανταποκριθούν.
Το δεύτερο είναι ότι μας εκχωρεί πόρους, ανάλογα με την εξέλιξη των έργων, μέσα από μία συνολική πίστωση 8 εκ. ευρώ που προϋπήρχε αλλά ήταν σε αδράνεια για να εκτελέσουμε μικρά έργα αλλά και για κάποια μεγάλα, όπως για παράδειγμα την υπερύψωση του αναχώματος του Ορμενίου, και οι κατασκευές στην περιοχή των Κομάρων, παρά τις δυσκολίες που έχουμε με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την προμήθεια των αδρανών υλικών. Δηλαδή, για να υψώσουμε ένα ανάχωμα δεν μπορούμε να κουβαλάμε αδρανή υλικά από 200 χιλιόμετρα μακριά, αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα».
Της Κικής Ηπειρώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: