7 Νοεμβρίου 2014

Συνεδρίαση … απείρου κάλλους


Σκηνές απείρου κάλλους, χαρακτηρισμοί άνευ προηγουμένου, απίστευτη ένταση, φωνές και ένα προεδρείο μάλλον σαστισμένο και σχεδόν απόν. Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, το απόγευμα της Τετάρτης, θα μείνει στην ιστορία ως παράδειγμα προς αποφυγή για αυτό που είθισται να χαρακτηρίζουμε ως «πολιτικό πολιτισμό».
 
Οι από καιρό προαναγγελθείσες αποκαλύψεις του επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΑΣΑ» Παύλου Μιχαηλίδη, αναφορικά με την έκταση ιδιοκτησίας Κοπελούζου στην περιοχή του Άβαντα, από την οποία (και) ο δήμος Αλεξανδρούπολης προχωρούσε κατά καιρούς στην εξόρυξη αδρανών υλικών για την κάλυψη κάποιων –κατά τη δημοτική αρχή επειγουσών- αναγκών του, τακτική που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων από τους αρμόδιους φορείς προς το δήμο, ήταν η αιτία για να ανάψουν τα αίματα και η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Αρχικά, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως πέρα από το πρόστιμο των 57.000 ευρώ που επέβαλε για την υπόθεση η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου –κατά του οποίου έχει καταθέσει προσφυγή ο δήμος Αλεξανδρούπολης – έχει επιβληθεί στις 15/10/2014 νέο πρόστιμο 20.000 ευρώ, για το ίδιο θέμα, από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος. Ο κ. Μιχαηλίδης επέμεινε στο ερώτημα αν ο κ. Κοπελούζος γνωρίζει για την παράνομη αυτή δραστηριότητα του δήμου στην έκτασή του, για να λάβει την απάντηση του κ. Λαμπάκη ότι δεν αποτελεί μυστικό, κι ότι οι έκτακτες ανάγκες της αγροτικής οδοποιίας και της επέμβασης στον ΧΑΔΑ προκειμένου να αποφευχθεί η ανάφλεξη, αίρουν το αξιόποινο της πράξης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αν παρουσιαζόταν ανάγκη θα έκανα το ίδιο και αύριο».

Στην πορεία της συζήτησης, ο κ. Μιχαηλίδης αποκάλυψε ότι υπάρχει απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου, από τον Ιούνιο του 2012, με την οποία η δημοτική αρχή και η εταιρεία συμφερόντων Κοπελούζου προχώρησαν σε συμφωνία για την εξόρυξη αδρανών υλικών από το δήμο, αποκλειστικά για την αγροτική του οδοποιία, μέσα ωστόσο από μία σειρά περιβαλλοντικών όρων που η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε να τηρεί στο ακέραιο. Ο κ. Μιχαηλίδης εστίασε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι εξορύξεις αυτές έγιναν δίχως άδειες και δίχως τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, δημιουργώντας πρόβλημα στην περιοχή, με αποτέλεσμα να επιβληθούν στο δήμο και κατά συνέπεια στους δημότες, υπέρογκα πρόστιμα.
Απαντώντας ο κύριος δήμαρχος τόνισε πως έγιναν προσπάθειες για να παρθούν άδειες για τις εξορύξεις, ωστόσο λόγω των επειγουσών αναγκών που προέκυψαν τόσο στην αγροτική οδοποιία όσο και στον ΧΑΔΑ, δεν υπήρχε η πολυτέλεια της αναμονής. Για το θέμα του ΧΑΔΑ μάλιστα, για το οποίο κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ο Δήμος από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος τον Ιούνιο του 2014, απάντησε με έγγραφό του πως λόγω κινδύνου πυρκαγιών κρίθηκε απαραίτητη η εξόρυξη υλικών από την επίμαχη έκταση, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο δήμος δεν ευθύνεται για το σύνολο των υλικών που έχουν βρεθεί να έχουν εξορυχθεί από την περιοχή. Στη συνέχεια, το ‘έργο’ γύρισε στο γνωστό ‘όλοι εναντίον ενός’, αφού των παραπάνω επιλογών και δραστηριοτήτων του δήμου ανέλαβαν να υπεραμυνθούν σύμβουλοι της πλειοψηφίας, με τον πρόεδρο του Πολυκοινωνικού Αντώνη Βαμβακερό να κατηγορεί ευθέως τον επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ» ότι ‘υποστηρίζει συμφέροντα ιδιωτών υλοτόμων’ και τον αντιδήμαρχο Φερών να τονίζει πως ο κ. Μιχαηλίδης ‘λειτουργεί σαν αστός, δεν γνωρίζει από αγροτικά ζητήματα και γι’ αυτό κάνει μεγάλη ζημιά με όσα ισχυρίζεται’.
 
Η ανακοίνωση της «ΑΝΑΣΑ»

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ

Η δημοτική παράταξη «ΑΝΑ.Σ.Α.για την Αλεξ/πολη» στην χθεσινή (5/11/2014) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και στα πλαίσια των αντιπολιτευτικών της καθηκόντων, έφερε ως θέμα την παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα της δημοτικής αρχής σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του ομίλου Κοπελούζου στην περιοχή της ΒΙ.Π.Ε. Αλεξανδρούπολης.
Για την συγκεκριμένη πράξη έχουν επιβληθεί δύο πρόστιμα προς τον δήμο Αλεξανδρούπολης συνολικού ποσού 77.000 ευρώ, τόσο από την Περιφέρεια ΑΜΘ και την αρμόδια Δ/νση Περιβάλλοντος Έβρου, όσο και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος.
Πέρα απο τα χρηματικά πρόστιμα ο φάκελλος έχει κοινοποιηθεί και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών μια και η κατηγορία αφορά παράνομες εξορυκτικές εργασίες από πλευράς του δήμου «χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος».
Τόσο ο κύριος δήμαρχος όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος με διαφορετικές αιτιολογίες ο καθένας προσπάθησαν εδώ και καιρό να δικαιολογηθούν ισχυριζόμενοι ότι οι εξόρυξη αφορούσε πολύ μικρότερες ποσότητες από αυτές που κατηγορούνται, πως δεν ήταν μόνο ο δήμος αυτός που παρανομούσε και πως η όποια παράβαση έγινε για λόγους εκτάκτου ανάγκης.
Σε απάντηση όλων αυτών καταθέσαμε την υπ’αριθμ. 121/2012 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής την οποία και υπογράφει ο κύριος Λαμπάκης τόσο ως δήμαρχος όσο και ως Πρόεδρος της επιτροπής με την οποία προκύπτει σύμβαση μεταξύ δήμου Αλεξανδρούπολης και ομίλου Κοπελούζου («Horizon energy») για την εξόρυξη αδρανών υλικών
από το συγκεκριμένο οικόπεδο. Μάλιστα αναφέρονται ρητά και οι όροι της συμφωνίας και κυρίως το θέμα της προστασίας του Περιβάλλοντος.
Συνεπώς όπως προκύπτει, ο δήμος Αλεξανδρούπολης είχε όλο τον χρόνο και την δυνατότητα να τηρήσει τα νόμιμα «προστατεύοντας» τους δημότες και το Περιβάλλον τόσο από οικονομική όσο και από περιβαλλοντική βλάβη.
Της Κικής Ηπειρώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: