5 Δεκεμβρίου 2014

Καταστροφικός για τον τουρισμό ο διπλασιασμός του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία

Ως μία κίνηση «έξω από κάθε λογική», που θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας, δεν θα έχει ουσιαστικό οικονομικό αντίκρισμα στα έσοδα του κράτους και θα μετατρέψει το μοναδικό πραγματικό success story της Ελλάδας, σε απλό … story, χαρακτηρίζουν ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής από το 6,5% που είναι από το 2011, στο 13%...
 
Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ στις τάξεις των ξενοδόχων της Θράκης που δυσκολεύονται να πιστέψουν αρχικά και να εξηγήσουν στη συνέχεια αυτή την αψυχολόγητη, όπως λένε, πρόθεση αυτή της κυβέρνησης. Μάλιστα, εκτιμούν ότι οι πιθανότητες για να γίνει αυτή η πρόθεση, απόφαση, δηλαδή νόμος του κράτους, αγγίζουν το … εφιαλτικό 99%!
Μάλιστα, επικαλούμενος τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου του τουριστικού τομέα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Α. Ρέτσος, επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις σε βάθος 12 και 24 μηνών θα είναι καταστροφικές, όχι μόνο για τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα και τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και για την εθνική οικονομία και για όλους τους κλάδους και τα επαγγέλματα που επηρεάζονται από την τουριστική δραστηριότητα. Ο κ. Ρέτσος προειδοποιεί επίσης ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει αιφνίδια το μέσο πακέτο για την Ελλάδα κατά 5%, την περίοδο ακριβώς που ξεκινά ο κύριος όγκος κρατήσεων και ενώ οι τιμές με τους tour operators έχουν συμφωνηθεί με συμβόλαια από το καλοκαίρι. Προκαλείται, έτσι, «ένα βαρύ πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, στην πιο κρίσιμη περίοδο, ενώ ακυρώνονται και οι ελπίδες ανάκαμψης του εσωτερικού τουρισμού, που είχαν αναπτερωθεί φέτος».
«Χτυπούν τον μοναδικό κλάδο που αντέχει και φέρνει τεράστια έσοδα»
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, σημείωσε πως πρόκειται για μία κίνηση, χωρίς καμία λογική, αφού οι επιπτώσεις σίγουρα δεν θα είναι θετικές για τον τουρισμό, επομένως ούτε για τα έσοδα του κράτους, τα οποία βασίζονται σημαντικά στα έσοδα από τον τουρισμό.
«Η μόνη εξήγηση που μπορεί να σκεφτεί κανείς είναι με όρους λαϊκισμού και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Ίσως για να αποδείξει η κυβέρνηση ότι μπορεί να τα βάλει και με αυτούς που –δήθεν- τόσα χρόνια έβγαλαν χρήματα… Στην πραγματικότητα, προφανώς, προσπαθούν να δώσουν ανταλλάγματα στην τρόικα, αφού δεν μπορούν να της δώσουν αυτά που στην παρούσα φάση ζητά».
Ωστόσο, με βάση τους αμείλικτους αριθμούς, οι εισπράξεις από τον τουρισμό σε ετήσια βάση ανέρχεται στα 2,8 δις ευρώ, με κάθε εκατομμύριο αφίξεις να αντιστοιχεί σε περισσότερους από 30 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αν με το μέτρο αυτό, από το οποίο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει κέρδος 300 με 350 εκ. ευρώ, μειωθούν οι αφίξεις κατά 2,5 εκατομμύρια, όπως υπολογίζεται, τότε θα χαθούν περίπου 80 χιλιάδες θέσεις εργασίας και συνολικά περίπου 2 μονάδες από το ΑΕΠ της χώρας. Όλα αυτά, την στιγμή που στον προϋπολογισμό του 2015 γίνεται λόγος για αύξηση του ΑΕΠ στο 2,9%...
«Είμαστε ο μοναδικός κλάδος που αντέχει, που καταφέραμε όλοι μαζί να κάνουμε το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας τόσο ανταγωνιστικό, ώστε να πετύχουμε το 2014 τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2020, δηλαδή τους 20 εκατομμύρια τουρίστες. Καταφέραμε να υπάρχει γρήγορα απόλυτη πληρότητα στους δημοφιλείς προορισμούς και αυτό το ενδιαφέρον και το τουριστικό ‘κύμα’ να διαχυθεί σε όλη τη χώρα. Ξεχασμένες τουριστικές μονάδες σε περιοχές της Θράκης είδαν κίνηση και θέσεις εργασίας. Σηκώσαμε λίγο κεφάλι, και τώρα, όλα αυτά, βρίσκονται σε κίνδυνο», σημειώνει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, εκτιμώντας ότι όσοι καταφέρουν και αντέξουν, θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν, έστω μέρος αυτής της αύξησης, στις τιμές των υπηρεσιών τους.
«Το μοναδικό success story της Ελλάδας κινδυνεύει να μείνει σκέτο story…»
Ένα μεγάλο «τραύμα» στον τουρισμό της Ελλάδας θα είναι αυτή η κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης, στη δεδομένη μάλιστα χρονική στιγμή, που ήδη έχουν βγει τα τουριστικά πακέτα κι έχουν γίνει και οι πρώτες κρατήσεις, όπως σημειώνει στη «ΓΝΩΜΗ» η ιδιοκτήτρια του τουριστικού γραφείου Αλεξανδρούπολης ΛΕΩΝ Tours Λίτσα Καραμπατζάκη.
«Αυτή την στιγμή, η Ελλάδα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές προσφορές και τα πακέτα των διακοπών που προσφέρουν οι τουριστικοί πράκτορες, βρίσκεται στην 5η πιο οικονομική θέση. Ξαφνικά, με μία τέτοια απόφαση, θα βρεθούμε να είμαστε πολύ πιο ακριβοί και θα χάσουμε σημαντικό μερίδιο στην τουριστική πίτα. Μεγάλοι tour operators του εξωτερικού, που φέρνουν μαζικά τουρίστες στη χώρα μας, έχουν ήδη εκδώσει τους καταλόγους και τα πακέτα διακοπών τους, με τις σημερινές τιμές, ενώ έχουν γίνει και οι πρώτες κρατήσεις. Αυτό που επιχειρείται, θα είναι ανέντιμο, θα χάσουν χρήματα όλες οι πλευρές και η Ελλάδα την αξιοπιστία της. Εν ολίγοις, κινδυνεύουμε, το μοναδικό πραγματικό success story της χώρας μας, που είναι ο τουρισμός, να μείνει σκέτο story με την απόφαση αυτή».
Της Κικής Ηπειρώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: