22 Δεκεμβρίου 2014

Πρόταση της Κιβωτού για τέλος υπέρ των αδέσποτων

Μία πρόταση που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλους δήμους της χώρας, συμβάλλοντας σημαντικά, τόσο στην ευζωία των αδέσποτων ζώων, όσο και στη μείωση της όχλησης που αυτά ορισμένες φορές, άθελά τους, προκαλούν, καταθέτει με ανοιχτή του επιστολή προς τους αρμόδιους του δήμου Αλεξανδρούπολης το Φιλοζωικό Σωματείο Κιβωτός.
Πρωτοπόροι στην ιδέα αυτή οι δήμοι Άρτας και Πρέβεζας, με τον δευτερο μάλιστα να έχει εδώ και δύο χρόνια εισάγει τέλος 1 ευρώ στους λογαριασμούς της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης. Η «Κιβωτός» αντίστοιχα προτείνει πολύ μικρότερο τέλος, από 0,20 έως 0,50 λεπτά, το οποίο, όπως υποστηρίζουν οι φιλόζωοι, θα κάνει μεγάλη διαφορά, αφού με το ποσό που θα συγκεντρώνεται θα καλύπτονται μεγάλο μέρος, αν όχι όλα, τα έξοδα για στειρώσεις και φάρμακα των αδέσποτων ζώων, τα οποία σήμερα η δημοτική αρχή δίνει στο Σωματείο, (αν και, λόγω των συνθηκών, με το… σταγονόμετρο), από τον προϋπολογισμό του δήμου, δηλαδή από τους δημότες. Το θέμα έχει απασχολήσει και στο παρελθόν το δημοτικό συμβούλιο, όχι όμως στη βάση μίας ολοκληρωμένης πρότασης και συζήτησης. Είναι ανάγκη να επανέλθει το ζήτημα, μια και οι ανάγκες καθημερινά μεγαλώνουν και τα έξοδα δεν καλύπτονται από τις επιχορηγήσεις του δήμου, με αποτέλεσμα, πολλές φορές, τα μέλη του σωματείου να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους, προκειμένου να σωθεί ή απλά να ταϊστεί ένα αδέσποτο.
Η επιστολή της Κιβωτού
«Κύριοι του Δήμου, όλοι ξέρουμε ότι για το θέμα των αδέσποτων ευθύνονται: α) Ανεύθυνοι ιδιοκτήτες που τα παρατούν, β) Έλλειψη στειρώσεων, γ) Έλλειψη χώρου νοσηλείας μετά από στειρώσεις, δ) Έλλειψη χώρου σοβαρής φιλοξενίας (λ.χ. και για μικρότερους σκύλους, οι οποίοι δε μπορούν να φιλοξενηθούν στο προσωρινό καταφύγιο)
Από την εμπειρία μας αναφορικά με τα αδέσποτα σκυλάκια στην περιοχή μας, βασικό ρόλο παίζουν οι ανωτέρω λόγοι. Δεν εξετάζουμε επί του παρόντος το θέμα της οικονομικής επιχορηγήσεως του σωματείου μας, αλλά κάτι πιο απλό, το οποίο ούτε τον Δήμο σας θα επιβάρυνε, αλλά και θα δημιουργούσε μια αίσθηση κοινωνικής ευθύνης στους δημότες μας, αφού όλοι λίγο πολύ θα συνεισέφεραν με τον εξής τρόπο:
Βάλτε ένα τέλος από 0,20 έως 0,50 λεπτά σε κάθε λογαριασμό, όσον αφορά τα δημοτικά τέλη! Νομίζουμε ότι και ο πλέον κακόβουλος πολίτης, όσο λίγοι και να είναι αυτοί, καθώς και ο πλέον πένητας συμπολίτης μας, δε θα επιβαρυνθεί ιδιαιτέρα με αυτό το ευτελές ποσό.
Είμαστε πάνω από 50.000 δημότες. Με αυτό τον απλό τρόπο τον οποίο έχει εφαρμόσει και ο Δήμος Άρτας, θα δοθεί μια ευκαιρία σε όλα τα σκυλάκια που λόγω μεγέθους δε μπορούν να φιλοξενηθούν στο καταφύγιο και τρώνε από τα σκουπίδια, διώχνονται από διαφόρους συμπολίτες μας οι οποίοι ενδεχομένως να μην το κάνουν από 100% κακοβουλία αλλά από φόβο λόγω αγνοίας, υποσιτίζονται, κοιμούνται μέσα στο κρύο κλπ, να έχουν μια αξιοπρεπή φιλοξενία σε κάποιο χώρο, μέχρι να βρεθεί κάποια οικογένεια που θα τα υιοθετήσει.
Εξαλλου, είναι πιο εύκολο να υιοθετηθεί ένας σκύλος όταν είναι καθαρός και φροντισμένος, παρά όταν κάποιος ο οποίος δεν είχε σκύλο πριν, βλέπει ένα ρυπαρό και υποσιτισμένο σκυλί. Εμείς οι ήδη φιλόζωοι βεβαία προτιμούμε τέτοια σκυλιά, αλλά σε όσους δεν έχει χτυπήσει ακόμη το «καμπανάκι» της φιλοζωίας, ας τους δώσουμε μια ευκαιρία να ξυπνήσει πιο εύκολα αυτό το ένστικτο!
Με την ως άνω πρόταση, λύνεται άμεσα και το θέμα της ιατρό - φαρμακευτικής περίθαλψης, τόσο όσον αφορά το θέμα των στειρώσεων όσο και το θέμα της χορήγησης φαρμάκων... Είναι προφανές ότι όταν ένα σκυλί ζει στο δρόμο, είναι πιο εύκολο να κολλήσει διαφορές ασθένειες με αποτέλεσμα να απαιτείται και η ανάλογη θεραπεία με έξοδα του Δήμου (και πολλές φορές πρακτικά με έξοδα εθελοντών μας). Δε θα ήταν πιο δίκαιο και ασφαλές για όλους μας, αυτά τα σκυλάκια να είχαν μια ήδη εξασφαλισμένη θεραπεία; Αντιλαμβανόμαστε ότι ο Δήμος σας έχει και άλλες αρμοδιότητες, ειδικά εν μέσω εορτών, πλην όμως, υπό το πρίσμα και αληθινό μήνυμα των εορτών αυτών, σας κάνουμε καλοπροαίρετα αυτή την πρόταση.
Άλλωστε, όπως σημειώνει και η κ.κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην υπ ‘αριθμ 4 από 2014 Εγκύκλιο της αναφορικά με την αντιμετώπιση των εγκληματών κατά των ζώων, «ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα ζώα, δεικνύει τον πολιτισμό μας»
Εμείς ως Αλεξανδρουπολίτες, πόσο πολιτισμένοι είμαστε;
Καλές γιορτές!».
Της Κικής Ηπειρώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: