- Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ.Τσακαλώτος (Φωτογραφία: Associated Press )
Με την ψηφοφορία επί του του πολυνομοσχεδίου εγκρίθηκαν τα προαπαιτούμενα που θα «ξεκλειδώσουν» τα 2 δισ. ευρώ στη βάση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.
Μετά από αιτήματα που υπέβαλαν κόμματα της αντιπολίτευσης διεξήχθη κοινή ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί οκτώ άρθρων (1, 2, 5, 10, 13, 14, 17, 21), του νομοσχεδίου.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 154 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ (απουσίαζε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου) πλην του Νίκου Νικολόπουλου ο οποίος διαφοροποιήθηκε ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής, αλλά καταψήφισε τα άρθρα 1, 2, 5, 10, 13 και 21.
Κατά, ψήφισαν 140 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Έλειπαν οι Άδωνις Γεωργιάδης, Άννα Καραμανλή, Φώφη Γεννηματά, Γιάννης Μανιάτης και Κατερίνα Μάρκου.
Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι το εξής:
- Επί της αρχής: «Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές, «όχι» 140 βουλευτές
- Αρθρο 1 (συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις): «Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές, «όχι» 140 βουλευτές
- Αρθρο 2 (φορολογικά θέματα): «Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές, «όχι» 140 βουλευτές
- Αρθρο 5 (ρυθμίσεις των εκατό δόσεων): «Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές, «όχι» 140 βουλευτές
- Αρθρο 10 (δημοσιονομική διαχείριση): «Ναι» ψήφισαν 163 βουλευτές, «όχι» 131 βουλευτές
- Αρθρο 13 (ανταποδοτικά τέλη των ΟΤΑ): «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 141 βουλευτές
- Αρθρο 14 (πρόωρες συνταξιοδοτήσεις): «Ναι» ψήφισαν 242 βουλευτές, «όχι» 52 βουλευτές
- Αρθρο 17 (αναδιάρθρωση ΟΑΣΑ): «Ναι» ψήφισαν 169 βουλευτές, «όχι» 125 βουλευτές
- Αρθρο 21 (ειδική εισφορά συνταξιούχων): «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 141 βουλευτές
Επίσης ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, ενώ εξήγγειλε ότι το μέτωπο στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας παραμένει στο ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να αξιοποιηθεί και να αναπλαστεί.
- Μία εβδομάδα παράταση για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση
- Δέσμευση Τσίπρα για το παράκτιο μέτωπο της Δραπετσώνας
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση για τη στάση της απέναντι στο πολυνομοσχέδιο, λέγοντας πως δεν υπάρχουν νέα μέτρα, αλλά δύσκολα μέτρα, που απορρέουν από τη συμφωνία που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι. «Τι ακριβώς παριστάνετε σήμερα; Τους αντιμνημονιακούς;» είπε.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας παρείχε πλήρη κάλυψη στον Αλέκο Φλαμπουράρη και στον Γιώργο Σταθάκη για την υπόθεση των πόθεν έσχες. «Εσχάτως ανακαλύψατε διεφθαρμένους υπουργούς στην κυβέρνηση, για τους οποίους όμως δεν έχετε βρει κανένα πραγματικό στοιχείο που να στοιχειοθετεί διαφθορά» είπε, συμπληρώνοντας: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί και μην ψάχνετε για εστίες διαφθοράς στην Αριστερά» διεμήνυσε.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επέλεξε να μιλήσει για άλλα θέματα για να μην αναφερθεί στα μέτρα. «Ο κ. Τσίπρας έγινε και δικαστής, εξέδωσε απόφαση. Ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι όλοι είναι αθώοι. Από πού κι ως πού; Πού το ξέρει; Πώς ενημερώθηκε κι εμάς δεν μας ενημερώνει κανείς; Είδε αυτός πού είναι αυτά που λείπουν από τα πόθεν έσχες;» αναρωτήθηκε.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε βολές κατά του πρωθυπουργού ότι ζήτησε τη βοήθεια των εταίρων για να ψηφίσει η αντιπολίτευση τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου και επανέλαβε πως «ό,τι είναι προς όφελος της χώρας το στηρίζουμε, ό,τι είναι φόρος και περικοπές όχι».
«Όσο πλησιάζει η ψήφος του νομοσχεδίου τόσο δυναμώνετε τα ντεσιμπέλ της προπαγάνδας σας για να συντηρήσετε αυταπάτες περί διορθωτικών κινήσεων, περί συνέχισης της διαπραγμάτευσης. Προσπαθείτε να κερδίσετε χρόνο και να αποσπάσετε τη λαϊκή ανοχή» τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα.
Την πολιτική που θα ακολουθήσει το Ποτάμι στην κοινοβουλευτική διαδικασία και η οποία δεν θα είναι “ναι” σε όλα ή “όχι” σε όλα, ανέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης, καλώντας παράλληλα τους βουλευτές της συμπολίτευσης να μην καταλήξουν «χειροκροτητές».
Η Ένωση Κεντρώων δεν θα ψηφίσει τα μέτρα, δήλωσε μιλώντας από του βήματος της Βουλής, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης.
Αναφορά στην υπόθεση με το πόθεν έσχες του έκανε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να γίνονται τέτοιου είδους συζητήσεις από τη στιγμή που η επιτροπή δεν έχει καν συνεδριάσει και δεν έχει βγάλει κατά συνέπεια και το σχετικό πόρισμα.
«Αν θέλουμε η Βουλή να σταθεί στο ύψος των αναγκών που περνάει η χώρα και να λάμψει η αλήθεια», τόνισε θα πρέπει να αφήσουμε ανεπηρέαστες τις επιτροπές να κάνουν τη δουλειά τους.
Newsroom ΔΟΛ in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου