17 Ιανουαρίου 2016

Υπεγράφη η συμφωνία για το αμείλικτο κυνηγητό της φοροδιαφυγής

Υπεγράφη η συμφωνία για το αμείλικτο κυνηγητό της φοροδιαφυγής

Αμείλικτο κυνηγητό της φοροδιαφυγής με στόχο να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία και να αποδοθεί κοινωνική δικαιοσύνη υποσχέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Νόρμπερτ Γουόλτερ Μπόργιανς, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα διαφθοράς Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης στην τελετή επίσημης υπογραφής Κοινής Δήλωσης Προθέσεων  για την συνεργασία των φορολογικών αρχών των δυο πλευρών.



Ενδεικτικό της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να χτυπήσει στη ρίζα την Νο 1 παθογένεια της Ελληνικής οικονομίας είναι το γεγονός ότι μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες από τότε που διαβιβάστηκε στις αρχές η λεγόμενη λίστα Μπόργιανς με τα ονόματα περίπου 10.000 καταθετών που έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στην Ελβετία και σε άλλους φορολογικούς παραδείσους έχουν ταυτοποιηθεί οι περισσότεροι από αυτούς και έχουν ήδη σταλεί οι πρώτες κλήσεις από τους εισαγγελείς για την παροχή εξηγήσεων. Στον αντίποδα, η διαβόητη λίστα Λαγκάρντ περιφέρονταν επί περίπου τρία χρόνια σε υπουργικά συρτάρια πριν ταυτοποιηθεί το πρώτο όνομα...
Την έναρξη πολέμου στην φοροδιαφυγή κήρυξε πρώτος ο Δ. Παπαγγελόπουλος , ο οποίος υποστήριξε ότι «ο μόνος τρόπος για να φέρουμε κοινωνική δικαιοσύνη σε αυτόν τον τόπο και να ελαφρύνουμε τα βάρη  των ανθρώπων που αποτέλεσαν από το προηγούμενο πολιτικό σύστημα τα συνήθη υποζύγια, είναι να συγκρουστούμε με τον παλιό κατεστημένο και να ματώσουμε στην μάχη». Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης πρόκειται άμεσα να αναπτυχθούν μηχανισμοί εντοπισμού του μαύρου χρήματος, οι οποίοι «σε συνδυασμό με τον θεσμό της αυτοκαταγγελίας, αναγκάζει τους φοροφυγάδες να προσέρχονται μαζικά στα ταμεία του κράτους και να καταβάλλουν τις οφειλές τους καθώς γνωρίζον ότι οι καταδίκες που τους περιμένουν, είναι σίγουρες και πολύ βαριές».
Ο ίδιος διεμήνυσε ότι κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο, «και δεν δικαιολογείται κανενός είδους συγκάλυψη για κανέναν, σε όποιοι πολιτικό χώρο κι αν ανήκει, όποιος μεγαλοσχήμονας επιχειρηματίας κι αν είναι».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγγελόπουλο θα ελεγχθούν οι πάντες, ακόμα και τράπεζες στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αν αποδειχθεί ότι διακίνησαν μαύρο χρήμα. «Η Πολιτεία θα πείσει κάθε δύσπιστο Έλληνα ή ξένο ότι στην Ελλάδα δίνεται ένα τέρμα στο πάρτυ της φοροδιαφυγής. Και της παράνομης διακίνησης μαύρου χρήματος. Τα ψέματα τελείωσαν», είπε χαρακτηριστικά.
Αισιόδοξος για την πάταξη του φαινομένου δήλωσε από την πλευρά του ο Ν. Μπόργιανς, καθώς όπως είπε στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας οι φορολογικές έρευνες έχουν εξασφαλίσει πάνω από δύο δις ευρώ επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα και περισσότερα από πέντε δις σε ολόκληρη την Γερμανία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι άξια προσπάθειας γιατί α)ανταποκρίνεται στους οικονομικούς στόχους που οι πολίτες περιμένουν από την κυβέρνησή τους, β) προβλέπει μια δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών και γ) επι βεβαιώνει στους συνεπείς φορολογούμενους όιτ δεν είναι αφελείς όταν πληρώνουν τους φόρους τους.
Τέλος, ο Τρ. Αλεξιάδης, αν και απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία, εκτίμησε ότι τα πρώτα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων θα είναι ορατά μέσα στο 2016 και πρόσθεσε ότι «με βάση την εμπειρία και τα πρώτα στοιχεία μιλάμε για τεράστια ποσά». Ήδη ελέγχονται περί το 1,3 εκατομμύρια ΑΦΜ ενώ ανακοίνωσε και την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει άμεσα προς ψήφιση δύο νομοσχέδια: Το πρώτο θα επιτρέπει για τελευταία φορά να νομιμοποιηθούν κεφάλαια στο εξωτερικό και το εσωτερικό που δεν έχουν φορολογηθεί μέχρι σήμερα .Αμέσως μετά οι ποινές αυξάνονται, και θα ακολουθήσουν οι δεσμεύσεις – κατασχέσεις τα πρόστιμα και οι ποινικές κυρώσεις. Το δεύτερο θα επιτρέψει για πρώτη φορά στην φορολογική διοίκησης να έχει πλήρη εικόνα της περιουσίας του πολίτη και της επιχείρησης ενώ όσοι δεν το κάνουν θα αντιμετωπίσουν τις προαναφερόμενες κυρώσεις.
Δίνανε στοιχεία από το 2012 και δεν τα παίρναμε!
Η φοροδιαφυγή μπορεί να βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης, ωστόσο παρόμοια πολιτική βούληση δεν φαίνεται να υπήρξε και στο παρελθόν. Όπως επανέλαβε χθες ο Ν. Μπόργιανς ήδη  από   το   2012  είχε  εκδηλώσει  την προθυμία του να υποστηρίξει με στοιχεία και τεχνογνωσία την Ελλάδα αλλά οι τότε κυβερνήσεις δεν ανταποκρίθηκαν ούτε έδειξαν κάποιο ενδιαφέρον.
Οι αρχές του κρατιδίου είχαν έρθει τότε σε επαφή με τον Έλληνα πρόξενο αλλά και με τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Τσιάρα προκειμένου να παραδώσουν στοιχεία σχετικά με την φοροδιαφυγή ωστόσο οι επαφές παρέμειναν άκαρπες με ευθύνη των τότε κυβερνήσεων όπως άφησε να εννοηθεί ο Ν. Μπόργιανς. Σημειώνεται ότι ο Κ. Τσιάρας τοποθετήθηκε πρόσφατα στην θέση γραμματέα της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας με απόφαση του νέου προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τι προβλέπει η Κοινή Δήλωση Προθέσεων
Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο της συμφωνίας ανάμεσα στις Ελληνικές  και τις Γερμανικές Αρχές:
  1. Οι οικονομικές υπηρεσίες του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας αποσκοπούν στην άμεση δημιουργία πλαισίου ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών σε θέματα αξιολόγησης  της φορολογητέας βάσης, συλλογής φόρων , διενέργειας φορολογικών ελέγχων και καταπολέμησης της απάτης.
  2. Σε πραγματοποίηση εργαστηρίων, παρακολούθησης της καθημερινής πρακτικής, επισκέψεων στους  χώρους εργασίας, και σε διενέργεια εκπαιδευτικών σεμιναρίων, στο οποία θα δοθεί ειδικό βάρος στα εξής αντικείμενα:
α) Στην πρακτική εφαρμογή μεθόδων ορθής αξιολόγησης της φορολογητέας βάσης της επιβολής και είσπραξης φόρων
β) Στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με την δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης κινδύνου ως αποτελεσματικού μέσου, για την ευαισθητοποιημένη σε ενδεχόμενους κινδύνους, επιλογή υποθέσεων ελέγχου
γ) Στην ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών σχετικά με την λειτουργία κεντρικού μητρώου αφερέγγυων επιχειρήσεων (μητρώο διαφθοράς) , ως αποτελεσματικό μέτρο για την πάταξη της διαφθοράς
δ) Στον καθορισμό της διάρθρωσης και των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών που σχετίζονται με τοςυ φορολογικούς ελέγχους (Εφορίες, Ελεγκτικά Κέντρα)
ε) Στην ποινική ασυλία σε περιπτώσεις αυτοκαταγγελίας
ζ) Στην απόκτηση φορολογικών στοιχείων και στην ανταλλαγή πληροφοριών
η) Στην συνεργασία σε θέματα επικοινωνιακής στρατηγικής
3. Στο πλαίσιο της συνεργασίας το Ομόσπονδο Κράτος της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας δηλώνει την προθυμία εκπαίδευσης πενήντα υπαλλήλων από την πλευρά της Ελληνικής Φορολογικής Διοίκησης σε εκπαιδευτικά κέντρα του κρατιδίου και εφόσον αυτό είναι επιθυμητό, την προθυμία επίσκεψης εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην εφαρμογή και υλοποίηση των κοινώς προαποφασισθεισών δράσεων.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: