Σύμφωνα με την αρθρογράφο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, «ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο πρώτος έλληνας υπουργός Οικονομικών από την απαρχή της κρίσης χρέους το 2010, τον οποίο εκτιμούν οι συνάδελφοί του στο Eurogroup. Σε αντίθεση με τον αινιγματικό συριζαίο προκάτοχό του Γιάνη Βαρουφάκη, εμφανίζεται όντως διατεθειμένος να επιληφθεί βήμα βήμα των πολυάριθμων προβλημάτων της χώρας και να αξιοποιήσει στο πλαίσιο αυτό και την έξωθεν προσφορά βοήθειας. Για πρώτη φορά και στην Ελλάδα οι φοροφυγάδες πρέπει να φοβούνται την αποκάλυψη των μαύρων λογαριασμών τους και το ενδεχόμενο να κληθούν να λογοδοτήσουν και να πληρώσουν. Σε αυτά τα συμφραζόμενα θα πρέπει να χαιρετιστεί το γεγονός ότι η Ελλάδα επιτρέπει να εκπαιδευτούν οι υπάλληλοί της από τους καλύτερους της δίωξης οικονομικού εγκλήματος στη Γερμανία, δηλαδή εκείνους στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία».

Ακολουθώντας το γερμανικό παράδειγμα
Σύμφωνα με το άρθρο όμως, το μεγαλύτερο και δυσκολότερο έργο για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα είναι να δημιουργήσει στην Ελλάδα εκείνες τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στους υπαλλήλους του να καταγράφουν επιτυχίες. «Για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του θα πρέπει οι φορολογικοί νόμοι και οι φορολογικές αρχές να έχουν συνταχθεί και οικοδομηθεί με τέτοιο τρόπο που να αυξάνουν για τον μέσο φοροφυγά τον κίνδυνο εντοπισμού και τιμωρίας σε τέτοιο βαθμό που να μην συμφέρει πλέον η απόκρυψη κεφαλαίων (…)».

«Στη Γερμανία ο συνδυασμός της αγοράς CD με στοιχεία φοροφυγάδων από την Ελβετία με την δυνατότητα αυτοκαταγγελίας οδήγησε στο τέλος των ελβετικών μαύρων λογαριασμών. Από φόβο μην περιλαμβάνονται σε μια από τις λίστες, περίπου 100.000 φοροφυγάδες ‘καθάρισαν' από το 2010 τα μητρώα τους. (…)».

«Στη μάχη αυτή η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στην αρχή. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αντιγράψει μόνο το μοντέλο της αυτοκαταγγελίας που απαλλάσσει από την ποινική δίωξη. Αυτό όμως είναι απαραίτητο προκειμένου οι πιέσεις των υπαλλήλων του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος να φέρουν άμεσα έσοδα στο κράτος. Χωρίς αυτή τη δυνατότητα το μοναδικό κίνητρο που έχουν οι Έλληνες είναι να κρύβουν ακόμη περισσότερο τα λεφτά τους. Η Ελλάδα χρειάζεται λοιπόν ένα συνολικό σχέδιο και μεγάλες αντοχές στη μάχη κατά των φοροφυγάδων. Μέχρι στιγμής εξέλειπαν και τα δυο».

Διορισμοί για «συγγενείς και φίλους»
Υπό τον τίτλο «Για φίλους και συγγενείς» το περιοδικό Focus αναφέρεται στο διορισμό συγγενών πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας είχε υποσχεθεί το τέλος του παλαιού νεποτισμού. Εντούτοις αυτός εξακολουθεί να ανθίζει».

Το περιοδικό σημειώνει ότι έναν χρόνο μετά την πρώτη εκλογή του και ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί το τέλος του νεποτισμού και της διαφθοράς των τελευταίων δεκαετιών κάνοντας λόγο για «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει γίνει πιο δίκαιη. «Ένα πράγμα όμως ανθίζει, ο νεποτισμός, η διασφάλιση επικερδών θέσεων για συγγενείς και έμπιστους». Το Fokus αναφέρεται ονομαστικά σε μια σειρά συγγενών πολιτικών προσώπων που διορίστηκαν τον τελευταίο χρόνο, μεταξύ άλλων στον ξάδελφο του πρωθυπουργού Γιώργο Τσίπρα που διορίστηκε γγ. στο υπ. Εξωτερικών, αλλά και στα δύο ανίψια της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, την Ελισάβετ Σίσκου, η οποία πλέον «συμβουλεύει τον υπουργό Δικαιοσύνης ενώ προηγουμένως εργαζόταν σε καφέ» αλλά και στον αδελφό της Στέφανο ο οποίος έχει «θέση διοικητικού υπαλλήλου στο υπουργείο της θείας». Το Fokus αναφέρεται επίσης στους διορισμούς των Γιάννη Μπενίση και Παναγιώτη Δούρου, της Ιφιγένειας Καμτσίδου αλλά και αρκετών άλλων συγγενών πολιτικών προσώπων.

«Πλεονεκτήματα απολαμβάνουν οι ηθικά τόσο άμεμπτοι σύντροφοι και στο προβλεπόμενο πόθεν έσχες των εισοδημάτων τους», υπογραμμίζει στη συνέχεια το Focus, αναφέροντας τα παραδείγματα των Γιώργου Σταθάκη και Αλέκου Φλαμπουράρη.
«Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν ξέχασε και τους αρωγούς της στον προεκλογικό αγώνα: οι απολυμένες από τους προκατόχους της καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών παρουσιάζονταν μέσα από τις καθημερινές διαδηλώσεις τους ως θύματα μια απάνθρωπης πολιτικής περικοπών. Μετά τις εκλογές επαναπροσλήφθηκαν άμεσα. Πολλές από αυτές έχουν πάρει στο μεταξύ προαγωγή και έχουν γίνει διοικητικοί υπάλληλοι σε δικαστικές υπηρεσίες».

avgi.gr