23 Μαρτίου 2016

Στις 30 Απριλίου παραδίδεται το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Αλεξανδρούπολης

Στις 30 Απριλίου παραδίδεται το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Αλεξανδρούπολης

Η αποπεράτωση των οικοδομικών εργασιών αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου 2016, ενώ η έναρξη λειτουργίας του στο τέλος του 2017 – Το μουσείο Σαμοθράκης και η μελέτη για τον τύμβο Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης συζητήθηκε στη Βουλή – Ποια εκθέματα θα τοποθετηθούν στο μουσείο;
Στο στάδιο της αποπεράτωσης των οικοδομικών εργασιών βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, που θα παραδοθεί στις 30 Απριλίου 2016.
Την ημερομηνία αυτή προσδιόρισε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, στην συζήτηση Ερώτησης στην Βουλή, που κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης.
Από την συζήτηση αυτή όμως βγήκαν και άλλες ειδήσεις όσον αφορά την ακριτική περιοχή μας και συγκεκριμένα για το Μουσείο Σαμοθράκης και τον Τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφέρθηκε στις εργασίες ανακαίνισης του μουσείου Σαμοθράκης, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί και ο χώρος έχει παραληφθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, προκειμένου να τοποθετηθούν τα εκθέματα.
Να υπενθυμίσουμε ότι μέρος των εκθεμάτων είχαν φιλοξενηθεί για ένα εξάμηνο στο μουσείο της Ακρόπολης και έχουν επιστρέψει συντηρημένα στη Σαμοθράκη.
Επιπρόσθετα, ο κ. Μπαλτάς έκανε λόγο και για την επικαιροποίηση της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, που αφορά στην υλοποίηση του έργου «Μελέτη για την προστασία και ανάδειξη ευρημάτων του ταφικού τύμβου Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης».
Ακόμη, επεσήμανε και την δεύτερη προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, η οποία προβλέπει την ανάδειξη της αρχαίας Εγνατίας Οδού, «απ’ όπου αναμένουμε πολλά ευρήματα που θα δώσουν τη δυνατότητα να συνδέσουμε την ΑΜ-Θ με τον υπόλοιπο ελληνικό κορμό, προς όφελος όλων των Περιφερειών που έχουν να αναδείξουν μέρος αυτής της κληρονομιάς», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού.
Η ολοκλήρωση όμως των οικοδομικών εργασιών δεν σημαίνει και έναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξ/πολης, διότι θα πρέπει να γίνουν άλλα έργα εξοπλισμού και διευθετήσεις του εσωτερικού χώρου του Μουσείου όπως προθήκες, ράφια κ.λπ., αλλά και εγκαταστάσεις συστημάτων συναγερμού, για προστασία των εκθεμάτων.
Τώρα, ποια θα είναι τα εκθέματα που θα λαμπρύνουν το Μουσείο Αλεξ/πολης, είναι μία άλλη δύσκολη ιστορία.
Κανονικά θα πρέπει τα εκθέματα που προέρχονται από τον Έβρο και φυλάσσονται σήμερα στο Μουσείο Κομοτηνής, να επιστραφούν στο Μουσείο Αλεξ/πολης, όπως για παράδειγμα η κεφαλή από χρυσό του Αυτοκράτορος Σεπτίμιου Σεβήρου.
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ πάντως, που τόσο επέμενε για να αποκτήσει η Αλεξ/πολη το Αρχαιολογικό της Μουσείο, και μάλιστα υπήρξε ιδιαίτερα επικριτική κατά του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή γιατί δύο φορές στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης εξήγγειλε την χρηματοδότηση κατασκευής του Μουσείου, χωρίς να προχωρήσει στην έγκριση των πιστώσεων, πράγμα που τελικά το έκανε, αισθάνεται σήμερα ιδιαίτερα ικανοποιημένη για την εξέλιξη των πραγμάτων.
Ευχόμαστε να μην βραδύνει και η έγκριση των πιστώσεων για τον εσωτερικό χώρο του Μουσείου, όπως συνέβη με το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου, του οποίου το κτίριο είναι έτοιμο από χρόνια.
Σ.Κ. 
elthraki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: