Συνέντευξη στον Αργύρη Παναγόπουλο
«Ο Ρέντσι και ο Ναπολιτάνο κάνουν άσχημα να καλούν τους πολίτες να αποποιηθούν του δικαιώματος της ψήφου τους. Τη Κυριακή θα πρέπει να ψηφίσουμε εναντίον της παράκτιας εξόρυξης υδρογονανθράκων, όπως ψηφίσαμε εναντίον της πυρηνικής ενέργειας και τις ιδιωτικοποίησης του νερού. Ο αγώνας για τη προστασία του περιβάλλονται και των κοινών αγαθών συνεχίζεται, όπως αυτός εναντίον της αντιδημοκρατικής συνταγματικής μεταρρύθμισης που προτείνει η κυβέρνηση», τόνισε στην «Αυγή» ο Ένζο Ντι Σαλβατόρε, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και ηγετικό στέλεχος του Εθνικού Συντονιστικού Εναντίον των Τρυπανιών - No triv, δηλαδή εναντίον της παράκτιας εξόρυξης πετρελαίου.
Η κυβέρνηση Ρέντσι προσπαθεί να αποτρέψει τη συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα, γνωρίζοντας ότι το 75% θα ψήφιζε για τη διάσωση της θάλασσας, κατά των πετρελαϊκών εταιρειών και συνεπώς υπέρ μιας νέας ενεργειακής πολιτικής.
Γιατί γίνεται το δημοψήφισμα εναντίον της εξόρυξης πετρελαίου;
Γιατί σταδιακά θα πρέπει να απελευθερώσουμε τη θάλασσα και τη γη μας από τις δραστηριότητες για την εξόρυξη πετρελαίου. Σταδιακά, γιατί εάν κερδίσει το «Ναι» στη κατάργηση της εξόρυξης θα πρέπει να περιμένουμε τη λήξη των 44 αδειών εξόρυξης μέσα στα 12 μίλια του ιταλικού θαλάσσιου χώρου. Μέσα σε 15 το αργότερο θα έχουμε απελευθερώσει τη θάλασσά μας.«Ο Ρέντσι και ο Ναπολιτάνο κάνουν άσχημα να καλούν τους πολίτες να αποποιηθούν του δικαιώματος της ψήφου τους. Τη Κυριακή θα πρέπει να ψηφίσουμε εναντίον της παράκτιας εξόρυξης υδρογονανθράκων, όπως ψηφίσαμε εναντίον της πυρηνικής ενέργειας και τις ιδιωτικοποίησης του νερού. Ο αγώνας για τη προστασία του περιβάλλονται και των κοινών αγαθών συνεχίζεται, όπως αυτός εναντίον της αντιδημοκρατικής συνταγματικής μεταρρύθμισης που προτείνει η κυβέρνηση», τόνισε στην «Αυγή» ο Ένζο Ντι Σαλβατόρε, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και ηγετικό στέλεχος του Εθνικού Συντονιστικού Εναντίον των Τρυπανιών - No triv, δηλαδή εναντίον της παράκτιας εξόρυξης πετρελαίου.
Η κυβέρνηση Ρέντσι προσπαθεί να αποτρέψει τη συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα, γνωρίζοντας ότι το 75% θα ψήφιζε για τη διάσωση της θάλασσας, κατά των πετρελαϊκών εταιρειών και συνεπώς υπέρ μιας νέας ενεργειακής πολιτικής.
Γιατί γίνεται το δημοψήφισμα εναντίον της εξόρυξης πετρελαίου;
Ξεκινήσατε με τη διοργάνωση λαϊκού δημοψηφίσματος με τη συλλογή υπογραφών, για να διοργανωθεί στο τέλος από τις Περιφέρειες…
Δεν είχαμε το χρόνο για να συγκεντρώσουμε ως Greenpeace, WWF και άλλες κοινωνικές οργανώσεις και συλλογικότητες τις 500.000 υπογραφές που απαιτεί ο νόμος μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2015. Ο νόμος προβλέπει ότι το δημοψήφισμα μπορούν να τα ζητήσουν τουλάχιστον πέντε Περιφερειακά Συμβούλια. Δέκα από τα είκοσι Περιφερειακά Συμβούλια, που εκπροσωπούν 22 εκατομμύρια κατοίκους, στήριξαν το αίτημά μας για το δημοψήφισμα και μάλιστα σχεδόν ομόφωνα, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει μια διαγώνια συναίνεση εναντίον της παράκτιας εξόρυξης πετρελαίου.
Σε εθνικό επίπεδο όμως τα κόμματα και η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος κάνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ψήφισαν στα Περιφερειακά Συμβούλια…
Ακριβώς. Στα οκτώ Περιφερειακά Συμβούλια είχε τη πλειοψηφία το Δημοκρατικό Κόμμα, το ένα είχε πρόεδρο της Λέγκας του Βορρά και ένα πρόεδρο της Κεντροδεξιάς. Υπάρχει μια τεράστια αντίφαση στο Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά και άλλα κόμματα.
Έχετε ένα προοδευτικό και δημοκρατικό πρωθυπουργό. Γιατί ζητά από τους πολίτες να απέχουν από το δημοψήφισμα και να μη συμμετέχουν σε μια δημοκρατική διαδικασία;
Ο Ρέντσι και ο πρώην πρόεδρος της δημοκρατίας Ναπολιτάνο φοβούνται ότι το δημοψήφισμα θα έχει ένα θετικό για εμάς αποτέλεσμα. Δημοσκόπηση έδειξε ότι εάν οι Ιταλοί πολίτες ήταν πληροφορημένοι για το δημοψήφισμα θα πήγαιναν να ψηφίσουν κατά 75% κατά της παράκτιας εξόρυξης πετρελαίου. Φοβούνται ότι ο κόσμος θα πάει να ψηφίσει. Για το λόγο αυτό διάστηκαν να διοργανωθεί το δημοψήφισμα για να μην έχουμε χρόνο να ενημερώσουμε τον κόσμο επιλέγοντας την πρώτη Κυριακή που προβλέπεται η διοργάνωση δημοψηφίσματος παρόλο που η περίοδος λήξει στα τέλη Ιουνίου. Πρώτα προσπάθησαν να τα ακυρώσουν και τώρα λένε ότι δεν χρειάζεται.
Στην ουσία προσπαθούν να σώσουν τις πετρελαϊκές εταιρείες, γιατί από επερώτηση της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας στη βουλή έγινε σαφές ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες συνεχίζουν να αντλούν πετρέλαιο παρόλο που έχουν λήξει ορισμένες άδειές τους. Δύο έχουν λήξει το 2009 και άλλες 3 μέχρι σήμερα.
Για εμάς είναι σημαντικό να κερδίσουμε για να αποφύγουμε και μια ακόμη πιο αρνητική ερμηνεία της ψήφου από τη κυβέρνηση, που μπορεί να δώσει νέες άδειες εκτιμώντας ότι με το δημοψήφισμα οι πολίτες δεν είναι αντίθετοι στην εξόρυξη πετρελαίου νομιμοποιώντας μια εντελώς διαφορετική ενεργειακή πολιτική από αυτή που θέλουμε εμείς.
Ποια μπορεί να είναι αυτή;
Ο Μάριο Μόντι είχε πει το 2012 ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα για το περιβάλλον από τις παράκτιες πλατφόρμες εξόρυξης που υπάρχουν έως τα 12 μίλια και ότι δεν πρέπει να δοθούν άλλες άδειες. Ο Ρέντσι είχε πει ότι θα πρέπει να κλείσουν 26 πλατφόρμες. Εμείς ζητάμε να είναι συνεπείς και όχι μόνο. Το γεγονός ότι οι πλατφόρμες θα διακόψουν τη λειτουργία τους σταδιακά δεν θα δημιουργούσε προβλήματα και στην απασχόληση. Πως είναι δυνατόν σε μια χώρα όπως η Ιταλία, που σε πολλά πράγματα μοιάζει με την Ελλάδα, να χάνει μέσα σε λίγο διάστημα 117.000 θέσεις εργασίας στο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας; Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα ενεργειακής πολιτικής.
Η ενεργειακή πολιτική είναι σχεδόν πάντα συνδεδεμένη με το περιβάλλον...
Για παράδειγμα κοντά στο Πριόλο τις Σικελίας, που υπάρχουν μεγάλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και διυλιστήρια, έχουμε εκατοντάδες εκατοντάδων κρουσμάτων καρκίνου που ξεπερνούν κάθε λογική. Η μόλυνση που προκαλείται από τις δραστηριότητες εξόρυξης και επεξεργασίας πετρελαίου περνά στη διατροφική αλυσίδα μας με εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία μας συνέπειες, από την αλιεία, την επιφάνεια της γης έως τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.
Οι παράκτιες πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στρέφονται εναντίον της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας, γιατί εκτός από την αλιεία καταστρέφουν και το τουρισμό μας. Οι πλατφόρμες είναι ασυμβίβαστες με τα συμφέροντα των κοινωνιών μας. Στη Περιφέρεια της Πεσκάρα χάρις στο δημοψήφισμα μπλοκάραμε τη δημιουργία τεραστίων παράκτιων εγκαταστάσεων που θα κατέστρεφαν στη πράξη τη τουριστική – οικονομική δραστηριότητα. Ποιος θα πήγαινε στις ακτές της για διακοπές.
Φαίνεται όμως ότι έρχεται και ένα νέο… τσουνάμι δημοψηφισμάτων. Στην Ελλάδα η κυβέρνησή μας και ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται να προωθήσουν μια συνταγματική μεταρρύθμιση που θα προβλέπει τα λαϊκά δημοψηφίσματα…
Τα λαϊκά δημοψηφίσματα αποτελούν μια πραγματική λαϊκή και δημοκρατική βούληση. Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε και η περίοδος για τη συγκέντρωση υπογραφών για τα αποκαλούμενα «κοινωνικά δημοψηφίσματα», που αφορούν πρωτίστως τα εργασιακά δικαιώματα και όχι μόνο.
Στην Ιταλία θα έχουμε και εμείς μια συνταγματική μεταρρύθμιση που θα καταργήσει μια σειρά δημοκρατικών δικαιωμάτων και διαδικασιών για να ενισχύσει την εκτελεστική εξουσία, δηλαδή τη κυβέρνηση. Θα έχουμε ένα εξαιρετικό συγκεντρωτισμό εξουσιών στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας. Οι Περιφέρειες θα χάσουν όλες τους τις αρμοδιότητες στο τομέα της ενέργειας, που θα περάσει στο κράτος.
Ο Ρέτσι υποστηρίζει ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία γιατί δημιουργεί ένα «ταχύτερο» πολιτικό σύστημα. «Ταχύτερο» σε τι; Καταργώντας τη δημοκρατία ποιος θα αποφασίζει για τη… «ταχύτητα»; Τη Κυριακή θα ψηφίσουμε «Ναι» για τη κατάργηση τις παράκτιας εξόρυξης πετρελαίου και τον Οκτώβριο θα ψηφίσουμε «Όχι» στη μεταρρύθμιση του Ρέντσι.
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου