4 Οκτωβρίου 2016

Μοσκοβισί: Να τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση έως το Νοέμβριο


Μπορούμε να υπολογίζουμε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα τελειώσει σύντομα, ο διάβολος όμως κρύβεται συχνά στις λεπτομέρειες, δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι «ορισμένα υπουργεία δεν προχωρούν όπως πρέπει». Ο επίτροπος έθεσε χρονοδιάγραμμα και για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, στέλνοντας μήνυμα ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο.
Ο κ. Μοσκοβισί ξεκίνησε την ομιλία του για τη μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα με ορισμένες «καθησυχαστικές πληροφορίες», όπως ο ίδιος είπε, ενώ επισήμανε ότι «ήλθε η στιγμή και για την ευρωπαϊκή πλευρά και το Eurogroup να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προσδιορίζοντας ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η Ελλάδα είχε ανάπτυξη 0,2% το τελευταίο τρίμηνο και προβλέπεται ότι η τάση αυτή θα συνεχισθεί. Παρότι το 2016 ξεκίνησε με δυσκολίες, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανοδική τάση θα ενισχυθεί το 2017.
Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα ο Επίτροπος θεωρεί εφικτή την πρόβλεψη 0,5% για το 2016.
Ανέφερε ότι η πρώτη αξιολόγηση έχει εν μέρει ολοκληρωθεί την άνοιξη, πράγμα που επέτρεψε στις 25 Μαΐου μια πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση 8,3 δισ. ευρώ. Μια νέα υποδόση καταβλήθηκε τον Ιούνιο, ενώ ένα δεύτερο μέρος της υποδόσης, εξαρτάται από την υιοθέτηση ορισμένων προαπαιτούμενων που θα συμπληρωθούν αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε ο επίτροπος.
Ο Π. Μοσκοβισί αναγνώρισε ότι «κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν έκανε ταυτόχρονα τόσες μεταρρυθμίσεις, όσες η Ελλάδα», είπε ότι το σύνολο του Εurogroup έχει εκφράσει την ικανοποίησή του ότι η Ελλάδα ακολουθεί τη σωστή κατεύθυνση- «και αυτό το πράττω και εγώ εξ ονόματος της Επιτροπής», τόνισε.
Σχετικά με το μέλλον, «το διακύβευμα» για τον κ. Μοσκοβισί θα είναι να γίνει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
«Και εύλογο χρονικό διάστημα, να έχει υπόψη του ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος είναι ο Νοέμβριος», τόνισε.
Η επιτυχία αυτής της δεύτερης αξιολόγησης είναι προϋπόθεση, προσέθεσε, «για την ανάκαμψη, ώστε να μπει η Ελλάδα στη σωστή τροχιά». «Για να δημιουργηθεί η εμπιστοσύνη για τη δημιουργικότητα και την προσέλκυση των επενδυτών. Θα είναι ευτυχές εάν τον Νοέμβριο δοθεί ένα θετικό σήμα για τις επενδύσεις» υπογράμμισε.
Η δεύτερη αξιολόγηση είναι σημαντική, περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό 2017, πλαίσιο για το περιβάλλον των επιχειρήσεων, τα εργασιακά, το Ταμείο Ιδιωτικοποίησης και Επενδύσεων «που είναι ένα κλειδί για να ξεκλειδώσει η ελληνική οικονομία», υποστήριξε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Μπορούμε να υπολογίζουμε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα τελειώσει σύντομα, ο διάβολος όμως κρύβεται συχνά στις λεπτομέρειες, προσέθεσε ο Πιέρ Μοσκοβισί. Ανέφερε ότι στο παρελθόν η υλοποίηση των εκάστοτε συμφωνηθέντων ήταν περιορισμένη.
«Θα πρέπει αυτή τη φορά να έχουμε μια θετική υλοποίηση, και επαναλαμβάνω ότι στην Κομισιόν είμαστε πάντα υπέρ της Ελλάδας, κατά του Grexit και υπέρ της εξεύρεσης λύσεων. Το ότι είμαστε θετικοί δεν σημαίνει ότι είμαστε ενδοτικοί ή επιεικείς, είμαστε απαιτητικοί με τις ελληνικές αρχές και θεωρούμε ότι όλα τα υπουργεία θα πρέπει να δεσμευθούν πλήρως για την υλοποίηση του προγράμματος», είπε ο επίτροπος Οικονομικών, σημειώνοντας ότι «ορισμένα υπουργεία δεν προχωρούν όπως πρέπει».
Αναγνώρισε τέλος ότι «ήλθε η στιγμή και για την ευρωπαϊκή πλευρά και το Eurogroup να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προσδιορίζοντας ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος». «Είναι νόμιμο εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες των μεταρρυθμίσεων, διότι δεν θα πρέπει να είμαστε απαιτητικοί μόνο για την Ελλάδα», υπογράμμισε.
Στη συζήτηση που ακολούθησε ορισμένοι ευρωβουλευτές επαίνεσαν την ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι έλαβε δύσκολες αποφάσεις και σημείωσαν ότι ο ελληνικός λαός αξίζει το σεβασμό της Ευρώπης για το πώς αντιμετώπισε τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα.
Άλλοι ευρωβουλευτές, αντίθετα, υποστήριξαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και παρότρυναν το Eurogroup και την Ελλάδα να συμφωνήσουν επί ενός σοβαρού και αξιόπιστου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Οι ευρωβουλευτές είχαν διαφορετικές γνώμες και στο ζήτημα των οικονομικών προοπτικών. Μερικοί αναφέρθηκαν στα βελτιωμένα στοιχεία που αναμένονται στον τομέα της ανάπτυξης για το επόμενο έτος και το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, ενώ άλλοι εστίασαν στο θέμα του δημόσιου χρέους, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται. Κάποιοι έθεσαν την Ελλάδα ως παράδειγμα της αποτυχίας του ενιαίου νομίσματος «που πρέπει να καταργηθεί», ενώ άλλοι επεσήμαναν την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους.
Το Ευρωκοινοβούλιο συμμετείχε στον έλεγχο του προγράμματος οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα, στα πλαίσια της νεοσυσταθείσας Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα (Financial Assistance Working Group - FAWG) με επικεφαλής τον Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι (Σοσιαλιστές, Ιταλία).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: