2 Νοεμβρίου 2016

«Αγώνας δρόμου» σαράντα ημερών


Κανένα ζήτημα νέων μέτρων - Εφικτή η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έως τις 7 Δεκεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς, εκτιμά η κυβέρνηση * Τέλη του χρόνου με αρχές του 2017 η εφαρμογή των πρώτων μέτρων για το χρέος
«Αγώνα δρόμου» με ορίζοντα την 7η Δεκεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς, αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση, ούτως ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά, τότε περί τα τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου θα εφαρμοστούν τα πρώτα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, ήτοι τα βραχυπρόθεσμα, τα οποία έχει πολλάκις προαναγγείλει ο ESM και θα ακολουθήσει η περιγραφή των επόμενων, δηλαδή των μεσοπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πέραν των γνωστών διαφωνιών για τα εργασιακά ζητήματα, έχουν καταγραφεί ορισμένες διαφωνίες για τις δημοσιονομικές «προβολές» του 2017. Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως οι όποιες διαφορές θα γεφυρωθούν στο διάστημα που μεσολαβεί έως τις 14 Νοεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η επάνοδος των εκπροσώπων των δανειστών. Άλλωστε, έως τότε θα έχουν γίνει γνωστά και τα νέα στοιχεία για την πορεία των εσόδων τον Οκτώβριο, δίνοντας μια πιο σαφή ένδειξη για το κατά πόσο η υπεραπόδοσή τους (500 εκατ. ευρώ υπέρβαση των καθαρών εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό στο εννιάμηνο και 1,480 δισ. ευρώ στον τακτικό προϋπολογισμό στο ίδιο διάστημα) θα είναι μόνιμη και διατηρήσιμη. Σε κάθε περίπτωση, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν οποιαδήποτε πιθανότητα να ζητήσουν οι θεσμοί νέα μέτρα.
Πάντως χθες υπήρξε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου με τον αν. υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και τον αν. υπουργό Άμυνας Δ. Βίτσα, προκειμένου να εξετάσουν κωδικό προς κωδικό το πώς θα εξοικονομηθούν τα 400 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως προβλέπει το πρόγραμμα.

Οι ημερομηνίες ορόσημα

Πάντως, και ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης στην Αθήνα αναμένεται να είναι σύντομος και δεν θα υπερβεί τις οκτώ ημέρες, εξαιτίας της γιορτής των Ευχαριστιών στις 24 Νοεμβρίου. Παρά το μικρό χρονικό πλαίσιο, στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θεωρούν εφικτό τον στόχο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης έως το τέλος Νοεμβρίου.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι η 28η Νοεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του EuroWorking Group. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπορούσε να προετοιμάσει το έδαφος ώστε στο τελευταίο Eurogroup του έτους, στις 5 Δεκεμβρίου, να τεθεί στο τραπέζι το θέμα του χρέους στη βάση των δεσμεύσεων του Eurogroup του περασμένου Μαΐου.

Υπέρβαση του στόχου για το πλεόνασμα

Σχετικά με τις αποστάσεις στις εκτιμήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για το 2016, ο στόχος για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ με βάση το Μνημόνιο δεν αμφισβητείται και μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως θα καταγραφεί υπέρβαση ακόμα και του στόχου που ενσωματώνεται στον προϋπολογισμό για πλεόνασμα 0,63%.
Για το 2017, όμως, οι Ντ. Κοστέλο, Φρ. Ντρούντι, Ν. Τζιαμαρόλι και Ντ. Βελκουλέσκου εκτιμούν, σύμφωνα με πληροφορίες, πως το πρωτογενές πλεόνασμα του επομένου έτους, με βάση τα μέτρα τα οποία ενσωματώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα είναι έως κατά 350 εκατ. μικρότερο.
Υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου είναι σαφής και απαντούν πως η απόσταση αυτή θα καλυφθεί εξαιτίας της υπεραπόδοσης των εσόδων, η οποία καταγράφεται έντονα στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έως και τον Σεπτέμβριο, εκτιμώντας ότι δεν θα χρειαστεί καμία παρέμβαση.

Τέταρτο Μνημόνιο ονειρεύονται Ν.Δ. και συντηρητικοί Γερμανοί

Γ. Δραγασάκης: Δεν προβλέπεται νέο πρόγραμμα


Η κυβέρνηση βρίσκεται «στον αστερισμό της συμφωνίας για το χρέος», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Σενάρια για τέταρτο Μνημόνιο «ανοίγουν» συντηρητικοί κύκλοι της Γερμανίας, συνεπικουρούμενοι από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έσπευσε να διαψεύσει κάθε τέτοιο σενάριο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μιλώντας στην “Bild” του Σαββάτου, ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) βουλευτής Πέτερ Ραμσάουερ, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου, ανέφερε ότι «βαδίζουμε κατευθείαν προς ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας. Παράλληλα, ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ αναφέρει στην “Bild” ότι «το αργότερο το 2018 θα ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση για πακέτα διάσωσης».
Σημειώνεται πως οι δύο άνδρες αποτελούν «σκληρούς» επικριτές της πολιτικής διάσωσης της Ελλάδας και αρνήθηκαν να δώσουν πέρσι το καλοκαίρι τη συγκατάθεσή τους στο τρίτο πακέτο βοήθειας. Ο «βετεράνος» της CDU Μπόσμπαχ μάλιστα έχει ψηφίσει «όχι» σε όλα τα ελληνικά προγράμματα.
Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι όμως ότι και η Ν.Δ. προεξοφλεί ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας. Σε δηλώσεις του προς την “Bild”, o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης προβλέπει ότι μετά το 2017 θα καταρρεύσουν τα δημόσια έσοδα και γι' αυτόν το λόγο ο ίδιος αναμένει «σίγουρα ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ηγετικό στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης που δεν κατονομάζεται ανέφερε ότι «χωρίς κούρεμα χρέους θα χρειαστούμε ένα τέταρτο πρόγραμμα», υπό μορφή «πίεσης» προς τους δανειστές.
Κατηγορηματικός στο ενδεχόμενο τέταρτου Μνημονίου εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, τονίζοντας παράλληλα πως το ζήτημα του χρέους αποτελεί ένα «βαρίδι στα πόδια της χώρας. Η συμφωνία που έχουμε υπογράψει δεν προβλέπει νέο πρόγραμμα”, διαβεβαίωσε ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας την Κυριακή στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που μιλούν για τέταρτο και πέμπτο Μνημόνιο.
Συμπλήρωσε πως είναι παράλογο να μιλάμε για ακόμη ένα πρόγραμμα και πως μια τέτοια συζήτηση είναι επιζήμια για τη χώρα. Είπε ακόμη πως η κυβέρνηση βρίσκεται «στον αστερισμό της συμφωνίας για το χρέος». Ο αντιπρόεδρος εξέφρασε αισιοδοξία σχετικά με το ζήτημα του χρέους και για την έκβαση των διαβουλεύσεων, λέγοντας ότι η χώρα επιδιώκει τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες.
«Ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην Ελλάδα θα καθορίσει και τον τρόπο καθορισμού των προβλημάτων των υπόλοιπων χωρών» συμπλήρωσε στο ίδιο πλαίσιο. Στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό, τόνισε την αναγκαιότητα για τη συγκρότηση ενός συμπαγούς μετώπου, με στόχο να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος διευθέτησης του χρέους.

ESM: Υπάρχει ο οδικός χάρτης για το χρέος

Ο γενικός γραμματέας του ESM Καλίν Άνεβ Γιάντσε, μιλώντας σε γαλλική εφημερίδα, τόνισε ότι στα τέλη Νοεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM μπορεί να συζητήσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν από τις αρχές του 2017, ενώ ο επικεφαλής του Κλ. Ρέγκλινγκ δήλωσε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ότι «υπάρχει ο οδικός χάρτης ελάφρυνσης του χρέους» επικαλούμενος την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου.

Δ. Παπαδημούλης: Μειοψηφική η θέση Σόιμπλε για το χρέος

Την ανάγκη άμεσης ελάφρυνσης του χρέους τόνισε μιλώντας στο ειδησεογραφικό περιοδικό «Der Spiegel» ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. «Μέχρι το 2018, που λήγει το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα πρέπει να σταθεί στα πόδια της. Θα πρέπει επιτέλους η χώρα και οι πολίτες, έπειτα από τόσα χρόνια κρίσης, να νιώσουν ότι αναπνέουν» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με νόημα ότι «Σημαντικό σε αυτή την κατεύθυνση είναι το ζήτημα του χρέους. Η Ευρωζώνη δεν μπορεί να περιμένει τη Γερμανία. Η θέση του Σόιμπλε είναι μειοψηφική και πρέπει να δεχθεί την εφαρμογή της συμφωνίας για το χρέος. Ο ίδιος επιθυμεί διακαώς την είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το οποίο με τη σειρά του επιθυμεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κρίνοντάς το ως μη βιώσιμο». Τέλος, είπε ότι «Η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους είναι απαραίτητη και συμφωνημένη, ωστόσο χρειάζεται να συνοδευτεί και από επενδύσεις. Ο συνδυασμός και των δύο θα τραβήξει τη χώρα από το μονοπάτι της κρίσης και θα δημιουργήσει σταθερότητα και ανάπτυξη».

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: