17 Απριλίου 2017

Ο «Γολγοθάς» σταματάει στην Ουάσιγκτον;


Συνολική συμφωνία μέσα στο Μάιο
Από την Ουάσιγκτον περνάει η επιδιωκόμενη... ανάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς εκεί αναμένεται να αποφασιστεί η οριστική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον οι θεσμοί δεχθούν να μην συνεχίζεται ο «Γολγοθάς» του χρέους στη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια.
Μετά το τέλος των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, η οποία θα διεξαχθεί από 21 έως 23 Απριλίου, αναμένεται η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, ενώ στο μεσοδιάστημα αναμένεται να πραγματοποιούνται επιμέρους συγκλίσεις από απόσταση. Τόσο οι διακοπές του Πάσχα όσο και η ανάγκη να ενταχθεί στη συνολικής συμφωνίας το δίδυμο της μείωσης χρέους και στόχων για τα πλεονάσματα των επόμενων ετών, κάτι το οποίο θα διαμορφωθεί και στην επερχόμενη σύνοδο.
Με αυτά τα δεδομένα η συνολική συμφωνία τοποθετείται σε ένα έκτακτο Eurogroup περί τα τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου, ειδάλλως το επόμενο προγραμματισμένο είναι εκείνο της 22ας Μαΐου.

Το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων

Από την πλευρά της η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για την ταχεία ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας, η οποία θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ο οδικός χάρτης μετά και την πολιτική συμφωνία για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο είναι σαφής και όλα τα μέρη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση εργάζονται πάνω σε αυτή τη βάση:
1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA), που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για τα έτη 2019 και 2020.
2. Συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η εφαρμογή των οποίων θα γίνει με το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος του 2018). Φυσικά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν στην Ουάσιγκτον, στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, όπου σπεύδουν άπαντες...
3. Εφαρμογή μέτρων και αντιμέτρων από το 2019.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές πως τα μέτρα αλλαγής του δημοσιονομικού μείγματος για τη διετία 2019-2020 θα τεθούν σε εφαρμογή μονάχα εφόσον πρώτα και συγκεκριμένα το φθινόπωρο του 2018 θα έχουν εφαρμοστεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Στο ίδιο μήκος κύματος αναφορικά με το χρέος εξάλλου κινήθηκε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε πως «το πεδίο εφαρμογής της ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα το 2018. Παρ’ όλα αυτά, οι λεπτομέρειες πρέπει να αποφασιστούν εκ των προτέρων».

Σε ποιο ύψος οδηγούνται τα πλεονάσματα

Λόγω του ότι έχει υπάρξει συζήτηση για μέτρα και αντίμετρα μέχρι και το 2020, η ελάφρυνση για τα πλεονάσματα αναμένεται να εφαρμοστεί μετά από εκείνη τη χρονιά. Όσον αφορά τον χρόνο διάρκειας του στόχου στο 3,5%, η Γερμανία ζητάει, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει μείωση μετά το 2022, ήτοι το 2013, ώστε να «κλείσει» πενταετία (2018-2022) η παραμονή του στόχου σε αυτό το υψηλό επίπεδο, ενώ η ελληνική πλευρά ζητάει να υπάρξει μείωση από το 2021 και μετά. Σχετικά με το μέγεθος της πτώσης η πρόσφατη δήλωση Σόιμπλε για ενδεχόμενο 2,7% φαίνεται πως δείχνει τον δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: