20 Μαΐου 2017

Ποια τα συνηθέστερα αίτια που προκαλούν ανεσταλμένη εκσπερμάτιση;

Ποια τα συνηθέστερα αίτια που προκαλούν ανεσταλμένη εκσπερμάτιση;

Στις διαταραχές του οργασμού δεν συμπεριλαμβάνεται μόνο η πρόωρη αλλά και η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση, ένα σεξουαλικό πρόβλημα το οποίο «πλήττει» την ανδρική αυτοπεποίθηση. Μάλιστα στην εποχή μας φαίνεται να εμφανίζεται σε όλο και περισσότερους άνδρες, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της σεξουαλικής τους ζωής. Οι συνηθέστεροι λόγοι οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτή τη σεξουαλική δυσλειτουργία είναι οι εξής:
Φαρμακευτική αγωγή
Η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση είναι πιθανό να προκύψει ως μια παρενέργεια από τη χρήση διαφόρων φαρμάκων, όπως είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα αγχολυτικά, τα νευροληπτικά και κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Αλκοόλ
Η χρήση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ευδιαθεσία και να κάνει τον άνδρα να φλερτάρει ευκολότερα και να μειώσει το άγχος για τη σεξουαλική του λειτουργία και απόδοση. Όμως, επηρεάζει το στάδιο της εκσπερμάτισης, γι' αυτό και ένας άνδρας που έχει πιει αλκοόλ συχνά δεν καταφέρνει να φτάσει σε οργασμό, καθώς δυσκολεύεται να αισθανθεί πότε πλησιάζει στη φάση της εκσπερμάτισης.
Αυνανισμός
Ο αυνανισμός φαίνεται να εμπλέκεται σημαντικά σε αυτή τη σεξουαλική δυσλειτουργία και αποτελεί το συχνότερο αίτιο, ιδιαίτερα στους νεαρούς άνδρες. Πιο συγκεκριμένα, όταν ένας άνδρας συνηθίζει να έχει εκσπερμάτιση μέσα από τον αυνανισμό, τότε δυσκολεύεται να ολοκληρώσει μέσω της διείσδυσης στον κόλπο. Είναι σαν να μην μπορεί να αισθανθεί την ίδια ηδονή που έχει συνηθίσει να βιώνει μόνος του χρησιμοποιώντας τις δικές του σεξουαλικές φαντασιώσεις.
Άγχος απόδοσης
Ο άνδρας γίνεται πολλές φορές ευάλωτος στο άγχος λειτουργίας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και γεμίζει το μυαλό του με διάφορες αρνητικές σκέψεις. Οι σκέψεις αυτές σχετίζονται με ανασφάλειες, όπως «θα καταφέρω να την ικανοποιήσω;», «πώς θα είμαι ως εραστής;», «θα της προσφέρω οργασμό;» που είναι υπαίτιες για τη δημιουργίας της ανεσταλμένης εκσπερμάτισης.
Συμπεριφορά της συντρόφου
Πέρα από το άγχος απόδοσης του ίδιου του άνδρα, υπάρχει πιθανότητα και η ερωτική σύντροφος να συμβάλλει στην εκδήλωση του σεξουαλικού προβλήματος. Μία σύντροφος που είναι επικριτική ή απαξιωτική προς τον άνδρα, είναι πιθανό να τον «μπλοκάρει» ως προς τη σεξουαλική του απόδοση, αναστέλλοντας έτσι τη λειτουργία της εκσπερμάτισης.
Επιθυμία για τεκνοποίηση
Ζευγάρια τα οποία βάζουν «στόχο» την απόκτηση παιδιού έρχονται συχνά αντιμέτωπα με το πρόβλημα αυτό. Όταν το σεξ χάνει τον αυθορμητισμό, το «ξαφνικό» και κυριαρχεί η προσδοκία της γονιμοποίησης, τότε καταλήγει να γίνεται σαν αγγαρεία. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει και η οδηγία από το γιατρό για την «αξιοποίηση» των γόνιμων ημερών τότε το σεξ κινδυνεύει να χάσει την απόλαυση και γίνει υποχρέωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν ο άνδρας είναι πιο δύσκολο να καταφέρει να λειτουργήσει «ελεύθερος» και να φτάσει σε εκσπερμάτιση.
Η προσωπικότητα του άνδρα
Άνδρες που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά, όπως η σχολαστικότητα, η αναλυτικότητα, η αναβλητικότητα, η ανάγκη για έλεγχο έχουν αυξημένη τάση εμφάνισης αυτής της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά φαίνεται ότι επηρεάζουν αρνητικά τον αυθορμητισμό και την ικανότητα έκφρασης συναισθημάτων, στοιχεία που είναι απαραίτητα για την απόλαυση της σεξουαλικής επαφής.
Στρες
Στην εποχή μας, ο άνδρας είναι ευάλωτος σε στρεσογόνους παράγοντες. Μέσα στην καθημερινή του ζωή είναι συχνά τα επαγγελματικά προβλήματα, η ανεργία, η οικονομική δυσκολία, τα οικογενειακά προβλήματα, οι εντάσεις και οι συγκρούσεις στη σχέση του ζευγαριού. Το στρες όταν είναι χρόνιο τότε μπορεί να οδηγήσει τον άνδρα σε διάφορα σεξουαλικά προβλήματα, ένα εκ των οποίων είναι και η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση.
Ψυχολογική διαταραχή
Είναι γεγονός ότι οι άνδρες που υποφέρουν από κατάθλιψη ή έχουν εμφανίσει αγχώδη διαταραχή παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά εμφάνισης σεξουαλικών διαταραχών. Ιδιαίτερα στους άνδρες με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, με ψυχαναγκαστική ή ιδεοληπτική διαταραχή τα ποσοστά εμφάνισης της ανεσταλμένης εκσπερμάτισης είναι υψηλά.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.
** Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, κάτοχος master ψυχολογίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και των προβλημάτων σχέσης.

health.in.gr

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: