5 Ιουλίου 2017

Αντιδρούν κάτοικοι της Σαμοθράκης στην κατασκευή αιολικού πάρκου


Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, η κατασκευή 39 ανεμογεννητριών στις περιοχές Αμόνι και Λουλούδι θα αποψιλώσουν περαιτέρω την περιοχή, θα διαταράξουν τον υδροφόρο ορίζοντα και το μικροκλίμα του νησιού, τσιμεντοποιώντας τις βουνοκορφές του, και μάλιστα, όπως αναφέρουν, δίχως να δημιουργηθεί ούτε μία θέση εργασίας.
Όπως είναι γνωστό, με πρωτοβουλία του Δήμου, την περασμένη Παρασκευή 23 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο νησί ενημέρωση σχετικά με την 162/2015 αδειοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, για την δημιουργία Αιολικού Πάρκου στη Σαμοθράκη. Κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου, την ενημέρωση από πλευράς της εταιρίας VOLTERRA AE πραγματοποίησε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Νίκου και το στέλεχος της εταιρίας κος Μπότσης.

Επιφυλάξεις και από τον Δήμο

Η επένδυση για τον εν λόγω πάρκο εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 180 εκ ευρώ, ενώ όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου, ενδέχεται να υπάρχουν πολλά οφέλη για την τοπική οικονομία. Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε η δημοτική αρχή, είναι έντονη η ανησυχία για την περιβαλλοντική υποβάθμιση που συντελείται σε περίπτωση πραγματοποίησης της.
«Ως τοπική κοινωνία στο σύνολο της και ως θεσμικοί εκπρόσωποι, οφείλουμε να εξετάσουμε την υπόθεση πολύ προσεχτικά, απ όλες τις πλευρές ώστε να καταλήξουμε στην πιο συμφέρουσα θέση για το παρόν και το μέλλον του νησιού. Ο Δήμος θα πραγματοποιήσει κι άλλες ενημερωτικές συναντήσεις και θα προσκαλεί ειδικούς. Εγκαίρως δραστηριοποιηθήκαμε και πολύ νωρίς ξεκίνησε ο απαραίτητος διάλογος με αποτέλεσμα να μην οδηγηθεί η κατάσταση σε πιεστικά, τετελεσμένα αδιέξοδα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του δήμου.

Οι αντιδράσεις

Η «Πρωτοβουλία κατοίκων ενάντια στην κατασκευή αιολικού πάρκου» με ανακοίνωσή της απαριθμεί όλους τους προβληματισμούς της και τους λόγους για τους οποίους θεωρεί πως η επένδυση αυτή δεν είναι προς το συμφέρον του νησιού, αφού θα το μετατρέψει «σε μία βιομηχανία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».
Όπως επισημαίνουν, οι μεγαλοεπενδυτές Μπόμπολας και Κοπελούζος «επιδιώκουν να καταστρέψουν ανεπανόρθωτα το αρχέγονο και μοναδικής ομορφιάς βουνό μας». Εξηγούν ότι για να τοποθετηθούν οι γιγάντιες ανεμογεννήτριες των 90 μέτρων, πρέπει αρχικά να διανοιχθούν δρόμοι 30 και 40 μέτρων που θα οδηγούν στις κορυφές, και αφού συμβεί αυτό θα τοποθετηθούν τσιμεντένιες βάσεις ενός τόνου και τριακοσίων κιλών για κάθε μία από αυτές, δηλαδή 47 τόνους μπάζα πάνω στις βουνοκορφές. «Αυτό σημαίνει την πλήρη αποψίλωση του, ήδη καταπονημένου από την χρόνια υπερβόσκησή, βουνού που θα οδηγήσει με την διάνοιξη των δρόμων και στον κίνδυνο της παράνομης υλοτόμησης.
Επίσης, οι ανεμογεννήτριες λόγω της τοποθέτησης των τσιμεντένιων πληγών στο σώμα του βουνού επηρεάζουν άμεσα και μη αναστρέψιμα τον υδροφόρο ορίζοντα, καθώς το νερό δεν μπορεί να διεισδύσει στη γη , διαταράσσοντας το μικροκλίμα όλου του νησιού, επηρεάζοντας τις πηγές που πηγάζουν από το βουνό, με συνέπειες που θα έχουν αντίκτυπο σε όλο τον υδάτινο πλούτου του.
Ακόμα, από το σημείο που θα βρίσκονται οι ανεμογεννήτριες θα στηθεί ένα τερατώδες δίκτυο κολώνων υψηλής τάσης, μέχρι να καταλήξουν στην θάλασσα. Οι κολώνες αυτές και ρυπογόνες είναι παράγοντας ακτινοβολία και θα αποτελούν εστίες για την εκδήλωση πυρκαγιών».
Οι κάτοικοι επισημαίνουν πως είναι υπέρ της αιολικής και ηλιακής ενέργειας τονίζοντας ωστόσο ότι ο όρος πράσινη ανάπτυξη είναι εξ ορισμού αντιφατικός και παραπλανητικός. Γιατί ή θα είναι πράσινη ή ανάπτυξη.
Αυτό που εννοούν απονοηματοδοτώντας και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα είναι η όλο και εντατικότερη εκμετάλλευση όλων των πόρων που διαθέτει ο τόπος αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις και για τις τοπικές κοινωνίες.
Ούτε θέσεις εργασίας θα προσφέρουν στους ντόπιους, καθώς τα συνεργεία τους είναι όλα εξειδικευμένα και συνήθως από τη χώρα κατασκευής των ανεμογεννητριών, βλέπε Γερμανία, Γαλλία. Πίσω από ωραίες λέξεις είναι τεράστιες μπίζνες, σε βάρος της φύσης, για την εκμετάλλευση των πρώτων υλών και των ανθρώπων.
Αυτό που, ίσως, προβάλλουν είναι αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία στόχο θα έχουν το διχασμό της τοπικής κοινωνίας και με τη τακτική του ΄΄διαίρει και βασίλευε΄΄, πατώντας στα υπαρκτά και εκβιαστικά βιοποριστικά ζητήματα που ο καθένας/καθεμία αντιμετωπίζει, θα προσφέρουν ψίχουλα σε σχέση με την υφαρπαγή του τοπικού μας πλούτου, που δεν είναι άλλος από το βουνό μας, τον αέρα μας, τον ήλιο μας, τις βάθρες μας, τα ιαματικά λουτρά μας, τα νερά μας.
Όλα αυτά θα υποθηκευτούν στο όνομα της ανάπτυξης και έπειτα από την ολοκλήρωση του έργου τους θα αφήσουν ένα τόπο ρημαγμένο, με κατεστραμμένο κάθε τομέα που αποτελεί τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό του, την κτηνοτροφία, τη γεωργία, τον τουρισμό, την τοπική αγορά.
Αυτά δεν αποτελούν κινδυνολογία, αλλά μία εικόνα από το εγγύς μέλλον. Σε αντίποδα της αλόγιστης και μεγάλης έκτασης παραγωγής ενέργειας μπορούμε έστω και αυτή τη στιγμή να εκπονηθούν μελέτες και να γίνει εγκατάσταση ΑΠΕ που να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού, με μικρές μονάδες ανά χωριό και με ήπιες μορφές που θα σέβονται τη φύση, τα πουλιά, τα ζώα, τη βλάστηση, που δε θα δημιουργούν οπτική και ηχητική ρύπανση, που θα διαφημίζουν και θα προβάλλουν το τόπο μας, διαφυλάσσοντας και προστατεύοντας το νησί, προκειμένου να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές καλύτερο από ότι το βρήκαμε και όχι ως ένα Eldorado ΑΠΕ».
Σχόλιο – παρέμβαση Παπά, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σαμοθράκης
Ιδιαίτερα ανήσυχος και επιφυλακτικός σε σχόλιά του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σαμοθράκης Παναγιώτης Παπάς. Όπως έγραψε σχετικά με την ενημέρωση των εκπροσώπων της εταιρείας κατασκευής του αιολικού πάρκου στη Σαμοθράκη. «Αναπάντητα ερωτήματα μετά την …ενημέρωση της εταιρείας 1)Πως το υπουργείο έδωσε τέτοια άδεια τόσου μεγάλου μεγέθους χωρίς καμιά ενημέρωση-ερώτηση του Δήμου?2)Γιατί η εταιρεία αποφάσισε να κάνει αυτή την επένδυση στο νησί ενώ θα μπορούσε με τα μισά χρήματα εγκατάστασης άλλα και το μισό κόστος συντήρησης να κάνει την επένδυση σε στεριανό τόπο?
3)Γιατί απέφυγε να απαντήσει ο εκπρόσωπος στο μέγεθος της έκτασης που θα καταλάβει το αιολικό πάρκο? Μήπως γιατί τελικά δεν είναι το Λουλούδι μόνο άλλα περί τα 10-12 χιλιόμετρα κορυφογραμμής δηλαδή όλο το βουνό?
4)Ναι θα δοθούν ενδεχομένως 8-10 θέσεις εργασίας σε Σαμοθρακίτες άλλα λογάριασε κάνεις πόσες θέσεις θα χαθούν από τον τουρισμό την κτηνοτροφία και από παράλληλα αναπτυσόμενες δραστηριότητες?
5)Η διαφοροποίηση του μικροκλίματος και η εξαφάνιση μιας σειράς ζώων και πτηνών από την περιοχή νομίζει κανείς ότι είναι χωρίς κόστος?
6)Θα μπορούσα να αναφέρω άλλα τόσα ερωτήματα άλλα προς το παρόν θα τελειώσω με αυτό.. Γιατί δεν κάνετε την επένδυση αυτή σε ένα ξερονήσι ακατοίκητο προσφέροντας έτσι και τεράστια υπηρεσία στα βαλλόμενα εθνικά συμφέροντα?
Μήπως τελικά άλλη είναι η στόχευση?»
Και σε δεύτερο σχόλιο: «Η πιο σίγουρη θωράκιση απέναντι σε αμφιβόλου αποτελέσματος επενδύσεις είναι η διαρκής προσπάθεια για ανάπτυξη του νησιού και θα έπρεπε η Αθήνα να βοηθήσει σ αυτό και όχι έρημην μας να δίνει άδειες…
Και ενώ δυσκολεύεται να εκπληρώσει αιτήματά μας που και δεν κοστίζουν στο Δημόσιο και θα προκαλέσουν οικονομική ανάταση…
για παράδειγμα:  Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ …στοιχίζει ελάχιστα και τα οφέλη με το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον από τους γείτονες Τούρκους αλλά και την παρουσία του ταχύπλοου (πιθανόν και δεύτερου τετοιου)θα απογείωνε οικονομικά το νησί…ενω η άλλη υπογραφή μπορεί να το απογειώσει στην κυριολεξία….
ΓΝΩΜΗ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο κύριος Ειρηναίος βρήκε και δημοσίευσε τις απόψεις greenpeace και wwf, διαβάστε τις κύριε Σπιτάλα και μετά τα ξαναλέμε.