Με την "ατζέντα Τσίπρα" πραγματοποιήθηκε και χθες η συζήτηση στη Βουλή. Η καθαρή έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο όπως τη σχεδιάζει η κυβέρνηση βρέθηκε στο επίκεντρο, ενώ τα θέματα της επικαιρότητας (π.χ. ονομασία ΠΓΔΜ) και του νομοσχεδίου (ρύθμιση για απεργία, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κ.ά.) βρέθηκαν σε δεύτερη μοίρα.
Το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, «με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των Μνημονίων», προσδιόρισε τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να μπει στη συζήτηση.
Πολιτικά ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε τον «εκνευρισμό και την αμηχανία» αφενός του παλιού πολιτικού συστήματος «που χρεοκόπησε και λεηλάτησε τη χώρα» και αφετέρου όσων το καλοκαίρι του 2015 δεν πίστεψαν ότι θα έβγαινε το πρόγραμμα και θεωρούν πως η Αριστερά στα δύσκολα πρέπει «να αποδρά και να παραδίδει τη διακυβέρνηση του τόπου στον αντίπαλο» και μετά να περιμένει «τη Δευτέρα Παρουσία, όπως κάνουν οι χιλιαστές».
Διμέτωπο
Ο πρωθυπουργός είχε σαφές μέτωπο με το ΚΚΕ (και με την ηγεσία της ΓΣΕΕ) την ώρα που ο Δημήτρης Κουτσούμπας αποκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ «ψυχρό εκτελεστή». Επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια κίνηση με πολιτική συμπαραδήλωση: μόλις ανέβηκε στο βήμα, άφησε τον φάκελό του και έσπευσε στα έδρανα των κρατικών αξιωματούχων προκειμένου να χαιρετίσει τον Μανώλη Γλέζο που παρακολουθούσε τη συζήτηση.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός προσδιόρισε τον χρόνο των εκλογών ως έναν παράγοντα που προκαλεί «εκνευρισμό και αμηχανία» στο παλιό πολιτικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι «οι εξελίξεις τείνουν να τους οδηγήσουν σε μια εκλογική αναμέτρηση στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, όπου τότε δεν θα υπάρχει ίχνος πειστικού αφηγήματος από την πλευρά τους προς τους πολίτες σε σχέση με όλα όσα έλεγαν καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας, αφού ακόμη και στον πιο φανατικό αντίπαλο της σημερινής κυβέρνησης γίνεται φανερό ότι εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν ξανά και ξανά αυτή η κυβέρνηση φαίνεται να πετυχαίνει».
Η απάντηση του Κ. Μητσοτάκη ήταν η επαναφορά της Ν.Δ. στη γραμμή ότι η κυβέρνηση θα πέσει μέσα στο 2018 και η προσπάθεια να πείσει ότι η επιτυχία της εξόδου από τα Μνημόνια δεν είναι επιτυχία. «Αν είστε στην εξουσία τον Αύγουστο του 2018, θα αναλάβετε και άλλες υποχρεώσεις» με άλλοθι μια ελάφρυνση του χρέους προεξόφλησε αυθαιρέτως ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος εναπόθεσε τις ελπίδες του στο ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει κάποια στιγμή τον «έντιμο δρόμο της παραίτησης»...
Τα μέντιουμ της Ν.Δ.!
Σημειώνεται πάντως ότι ο Αλ. Τσίπρας, που έφυγε για να παραστεί στην κηδεία του Θ. Μιχόπουλου, είχε προλάβει να απαντήσει στον πρόεδρο της Ν.Δ. υπενθυμίζοντας όλες τις διαψεύσεις που βίωσε το κόμμα του! «Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβει για σύμβουλο κάποιον αστρολόγο, κανέναν χειρομάντη ή κανένα μέντιουμ, αλλά να ξέρετε ότι αυτοί σας λένε αυτά που εσείς θέλετε να ακούσετε!» είπε ο Αλ. Τσίπρας στον Κ. Μητσοτάκη, συστήνοντας «να δείτε την πραγματικότητα και να αποδεχθείτε την πραγματικότητα. Γνωρίζω ότι αυτό σας είναι εξαιρετικό δύσκολο».
Επιστροφή Μητσοτάκη στον… Λάσκαρη
Ενδεικτικό της σύγχυσης του Κ. Μητσοτάκη είναι ότι με το νομοσχέδιο υποστήριξε ότι απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις και ότι οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι «ανήκουν στη μεσαία τάξη» και γι’ αυτό δεν ανήκουν στην «εκλογική πελατεία» του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προφανώς πρέπει να απευθύνεται στα ανώτερα και στα κατώτερα στρώματα που κατά την εκτίμησή του έχουν ένα ή δύο παιδιά. Στα φαινόμενα σύγχυσης πρέπει να προστεθεί και η αναφορά του πως «δύο φόροι μειώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, οι φόροι στα καζίνο και στα κανάλια», η οποία θα μπορούσε να διαβαστεί και ως έμμεση προτροπή να αυξηθούν οι φόροι στους... καναλάρχες!
Ωστόσο, αυτό που εντυπωσίασε και ανέδειξε τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη του Κ. Μητσοτάκη ήταν η φράση του ότι «ο εργαζόμενος έχει μόνο να κερδίσει αν πηγαίνει καλά η επιχείρησή του». Η φράση θύμισε τον αείμνηστο Λάσκαρη, που είχε καταργήσει την πάλη των τάξεων!
Ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο διότι «έχετε ήδη υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας για τουλάχιστον μια πενταετία, με περικοπές στις συντάξεις και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα» και ότι επέρχεται το τέταρτο Μνημόνιο με μειώσεις μισθών, συντάξεων και αφορολόγητου.
Φ. Γεννηματά: Παραμύθι η έξοδος
Στο ίδιο κλίμα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε «νέο παραμύθι» του ΣΥΡΙΖΑ την έξοδο από το Μνημόνιο, έκανε λόγο για «τριλογία της εξαπάτησης» και υποστήριξε ότι από το δίλημμα «ΣΥΡΙΖΑ ή Δεξιά» φτάσαμε στο «Και ΣΥΡΙΖΑ και Δεξιά».
Ο πρωθυπουργός τους επισήμανε ότι «σήμερα η χώρα, ό,τι και να πείτε πια, όσο και να καταστροφολογήσετε, είναι μια χώρα που η οικονομία της επιτέλους ανακάμπτει», ενώ έρχεται και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
Όσον αφορά τα εθνικά θέματα, σημειώνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε την ακροδεξιά ρητορική κατηγορώντας υπουργούς (Ευκλ. Τσακαλώτο, Κ. Γαβρόγλου) ότι αποκαλούν τα Σκόπια ως Μακεδονία, υποστήριξε την παρέμβαση της Εκκλησίας της Ελλάδος, ισχυρίστηκε ότι χαρίζονται φωνές στην Ακροδεξιά και δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται την εκλεγμένη κυβέρνηση να διαπραγματευτεί προστατεύοντας το εθνικό συμφέρον.
Γ. Σταθάκης: Βγαίνει το πρόγραμμα
«Επιστρέφουμε σε διατυπώσεις πριν από το 2015. Διατυπώνονται σκέψεις για καταστροφές, ενώ τα δεδομένα λένε άλλα πράγματα. Υπάρχει το θεμελιακό ερώτημα: το πρόγραμμα του 2015 - 2018 που θέσαμε στην κρίση του λαού βγαίνει ή δεν βγαίνει; Ολοκληρώνεται ή όχι; Αν τον Ιούλιο ο Τσακαλώτος βγαίνει με επιτόκιο 2,69%, τι θα λέτε; Για Μνημόνιο μέχρι το 2069; Για τέταρτο Μνημόνιο;» ήταν το σχόλιο του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στην ομιλία Μητσοτάκη.
Θ. Φωτίου: Θα αντιμετωπίσουμε τις μειώσεις εντός του 2018
«Το 2018 θα θεσμοθετήσουμε ένα μεγάλο σχέδιο παροχών και υπηρεσιών για το παιδί, ανεξάρτητα εάν βρίσκεται σε μονότεκνη, δίτεκνη, τρίτεκνη, πολύτεκνη οικογένεια! Θα το βάλουμε σε εφαρμογή άμεσα» τόνισε η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. «Χρειάζεται το νέο σύστημα μια περίοδο προσαρμογής, πολύ περισσότερο που εμείς αναγνωρίζουμε ότι σε συνθήκες κρίσης καμία οικογένεια δεν αντέχει μείωση των εισοδημάτων της, που συγκεκριμένα είναι αφορολόγητα, δηλαδή τα οικογενειακά επιδόματα είναι όλα αφορολόγητα. Επομένως, κατηγορηματικά δηλώνουμε εδώ ότι θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις μειώσεις μέσα στο 2018» τόνισε χειροκροτούμενη η Θ. Φωτίου.
Στ. Κοντονής: Χαμηλό το κόστος της διαμεσολάβησης
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απάντησε στην κριτική της Ν.Δ. για υψηλό κόστος της διαμεσολάβησης. «Για τις μικροδιαφορές και τις ειδικές διεργασίες η αμοιβή του διαμεσολαβητή είναι 50 ευρώ, δηλαδή επιμεριζόμενη 25 ευρώ για κάθε διάδικο. Για τις υπόλοιπες είναι 170 ευρώ, δηλαδή 85 ευρώ για κάθε διάδικο. Αυτό συνιστά έμμεση απαγόρευση και φραγμό για να απευθυνθεί κάποιος στη Δικαιοσύνη;» ρώτησε.
Ανδ. Ξανθός: Το δομικό ψέμα
«Το δομικό ψέμα, η δομική αναξιοπιστία της κριτικής που κάνει η αντιπολίτευση είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον καταστροφής, κατάρρευσης της οικονομίας, χρεοκοπίας της χώρας, ανυποληψίας της κυβέρνησης, επικείμενης πολιτικής ανατροπής» επισήμανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει «παρεμβάσεις που υπηρετούν έναν κεντρικό πολιτικό στόχο, τον πολιτικό στόχο της ισότιμης και καθολικής κάλυψης των αναγκών υγείας των πολιτών μέσα από ένα αναβαθμισμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας».
Αλ. Χαρίτσης: Αδειοδότηση σε μία μέρα
«Για πρώτη φορά έχουμε ένα πολυνομοσχέδιο που μετατοπίζει το βάρος από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που κυριαρχούσαν μέχρι τώρα σε μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες» ανάφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι η αδειοδότηση επιχειρήσεων θα γίνεται μέσα σε μία μέρα, με μια απλή ηλεκτρονική διαδικασία, ενώ τώρα χρειάζεται ένας μήνας. «Διαμορφώνεται στη χώρα μας ένα απλό, συνεκτικό και σαφές πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας των επιχειρήσεων» πρόσθεσε.
Σε παρέμβασή του για το πόθεν έσχες στα μέλη του ΤΧΣ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Θανάση Θεοχαρόπουλο ότι με τον παλιό νόμο ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ και υπερταμείο δεν θα κατέθεταν πόθεν έσχες. Τώρα θα καταθέτουν όλοι και από το ΤΧΣ τα εκτελεστικά μέλη του, αλλά όχι τα μέλη του γενικού συμβουλίου.
154 Ναι- 141 Όχι: Διευρύνθηκε η πλειοψηφία
Με την ένταξη της βουλευτή Β' Πειραιά Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενη σφραγίστηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου. Στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 295 βουλευτές, εκ των οποίων οι 154 ψήφισαν ναι και οι 141 όχι.
Υπογραμμίζεται η απουσία των βουλευτών της Ν.Δ. Σοφίας Βούλτεψη και Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη και της Ένωσης Κεντρώων Τάσου Μεγαλομύστακα.
Υπέρ ήταν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες και κατά τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Παρών» στα οικογενειακά επιδόματα ψήφισαν το ΚΚΕ και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα. Στο άρθρο για την απεργία το Ποτάμι ψήφισε «παρών» και ο ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης υπερψήφισε.
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου