12 Απριλίου 2018

Κρίσιμο δεκαπενθήμερο για το ελληνικό ζήτημα εγκαινιάζει το σημερινό EuroWorking Group

Μια πρώτη συζήτηση για τη στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά την έξοδο από το μνημόνιο θα διεξαχθεί στο EuroWorking Group (EWG), που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επικεφαλής των θεσμών έχουν ήδη στα χέρια τους το προσχέδιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο άτυπο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.
H στρατηγική για την ανάπτυξη θα έχει την απόλυτη κυριότητα της ελληνικής κυβέρνησης και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, «φιλική» φορολογία για να τονωθεί η ανάπτυξη, αλλά και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Με το σημερινό EuroWorking Group ξεκινά ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο για το ελληνικό ζήτημα, εντός του οποίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διεργασίες προκειμένου να επιτευχθεί στη Σόφια μια προκαταρκτική συμφωνία για το τέλος του προγράμματος, την οποία θα ενστερνίζεται και το ΔΝΤ.
Σε ό,τι αφορά την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου, ενώ ο στόχος στις Βρυξέλλες είναι να επιτευχθεί staff level agreement ως το Εurogroup της 24ης Μαΐου.
Πάντως για τις Βρυξέλλες η ημερομηνία-ορόσημο είναι η 27η Ιουνίου, οπότε το Eurogroup θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για το συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει: 1) την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, 2) τη στρατηγική ανάπτυξης, 3) τα μέτρα για το χρέος, και 4) την εποπτεία για τη «μετά το πρόγραμμα εποχή».
Εν τω μεταξύ, οι συζητήσεις με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να κορυφωθούν στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 20-22 Απριλίου στην Ουάσινγκτον, ενώ οι αρμόδιοι αξιωματούχοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι στη συνέχεια, το Ταμείο θα είναι σε θέση να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του με την Ελλάδα.

Δεν τίθεται θέμα πιστοληπτικής γραμμής

Όπως ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του το μεσημέρι της Τετάρτης μιλώντας στον Ρ/Σ 247 το κύριο ζήτημα που απασχολεί την Αθήνα είναι η συμφωνία με τους εταίρους για το συνολικό στρατηγικό σχέδιο. «Ήδη το συζητάμε με τους θεσμούς και τους εταίρους μας και φιλοδοξούμε να καταλήξουμε σε μεγάλο βαθμό μέχρι τις 27 Απριλίου» επεσήμανε.
Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο αναπτυξιακό σχέδιο γίνεται λόγος για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας από το 2019. Απαντώντας σχετικά με τυχόν δυνατότητα αναβολής ή παγώματος της μείωσης των συντάξεων από 1.1.2019 τόνισε πως «όλα εξαρτώνται και από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα». «Δημοσιονομικά, η ελληνική οικονομία έχει υπεραποδώσει», εξήγησε, «πράγμα το οποίο οφείλεται στην πολύ καλύτερη πορεία των εσόδων, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία», εκφράζοντας την εκτίμηση πως αυτό θα συνεκτιμηθεί από τους εταίρους στο πλαίσιο της συζήτησης για τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική.
Παράλληλα, απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής. «Αρκετοί από τους αξιωματούχους των θεσμών έχουν πει ότι δεν τίθεται θέμα πιστοληπτικής γραμμής», είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας την θέση της Αθήνας: «Δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσουμε μια προληπτική γραμμή στήριξης». Όπως εξήγησε, αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με τη συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, η οποία προέβλεπε τη δημιουργία του χρηματοδοτικού μαξιλαριού από τις εκταμιεύσεις του ESM και τις στοχευμένες εξόδους στις αγορές.
Ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε ακόμη πως δεν έχει υπάρξει αίτημα εκ μέρους του ΔΝΤ να έρθει έναν χρόνο νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου καθώς «η συζήτηση για τα δημοσιονομικά του 2019 δεν έχει καν ξεκινήσει», ενώ εξέφρασε την άποψη πως δεν θα ζητηθεί, επικαλούμενος τις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα. «Αν τεθεί, δεν μπορεί να γίνει δεκτό καθώς δεν προκύπτει σε καμία περίπτωση από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα μια τέτοια ανάγκη» είπε ξεκαθαρίζοντας τη θέση της κυβέρνησης.
«Και το 2017 έχουμε υπέρβαση των στόχων», σημείωσε τονίζοντας πως αρκετές φορές κάποιοι από τους θεσμούς έχουν υποεκτιμήσει τα μέτρα, φωτογραφίζοντας σαφώς το ΔΝΤ. «Αναμένουμε στην συζήτηση για τα δημοσιονομικά του 2019 όλα αυτά τα αποτελέσματα να ληφθούν υπόψη από το σύνολο των θεσμών» τόνισε, ενώ έσπευσε να επισημάνει πως δεν προδιαγράφει ούτε προεξοφλεί τη θέση κανενός από τους θεσμούς.
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: