21 Αυγούστου 2013

Σεπτέμβρη η τελική αξιολόγηση για το νέο πλοίο Αλεξανδρούπολης- Σαμοθράκης



Ετοιμάζεται το ΕΒΕΑ για δρομολόγηση νέου πλοίου που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τη Σαμοθράκη `Ετοιμάζεται το ΕΒΕΑ για δρομολόγηση νέου πλοίου που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τη Σαμοθράκη Μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη θα πρέπει όπως όλα δείχνουν να περιμένουν οι φορείς του Έβρου και οι κάτοικοι της Σαμοθράκης προκειμένου να γνωρίζουν με σιγουριά αν το νέο πλοίο που σχεδιάζει να ναυτολογήσει το τοπικό Επιμελητήριο θα μπορεί να λάβει σάρκα και οστά από το ερχόμενο καλοκαίρι και θα συνδέσει ακτοπλοϊκά το νησί των Καβείρων με την πρωτεύουσα του Έβρου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Θράκη Press» ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης το αργότερο σε δύο μήνες, δηλαδή γύρω στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ΑΜΘ η τελική απόφαση της αξιολόγησης του σχετικού φακέλου για την απόκτηση πλοίου που κατέθεσε το Επιμελητήριο Έβρου.
«Το αργότερο σε δύο μήνες από σήμερα αναμένουμε την απάντηση- αξιολόγηση του φακέλου που καταθέσαμε στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ΑΜΘ. Το κόστος για την απόκτηση του ανέρχεται σε 1,8 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ και αφορά την ναυτολόγηση και κατασκευή νέου επιβατικού πλοίου, το οποίο θα έχει χωρητικότητα 100 περίπου ατόμων τους χειμερινούς μήνες και περίπου 200 ατόμων τους καλοκαιρινούς. Το νέο πλοίο θα ναυτολογηθεί μόνο στη γραμμή Αλεξανδρούπολη- Σαμοθράκη και αντίστροφα και θα διανύει την απόσταση σε χρόνο 1,5 ώρας» υπογράμμισε ο κ. Τοψίδης.
Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου ευελπιστεί πως αν όλα προχωρήσουν όπως έχουν σχεδιαστεί το πλοίο να ξεκινήσει δρομολόγια το ερχόμενο καλοκαίρι. «Αν η απόφαση της διαχειριστικής αρχής είναι θετική στη συνέχεια θα προκηρυχτεί διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή του η οποία απαιτεί περίπου 8 μήνες εργασιών. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα τεθεί σε λειτουργία, αλλά φυσικά αυτό είναι ένα δεδομένο που δεν εξαρτάται μόνο από εμάς» εξηγεί ο κ. Τοψίδης.
Από την πλευρά του το Επιμελητήριο Έβρου είναι έτοιμο όσον αφορά το νομικό και οικονομικό κομμάτι του εγχειρήματος. Έχει ήδη δημιουργήσει ναυτική εταιρεία με την επωνυμία «Έβρος Ι» ως θυγατρική της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας του Επιμελητήριου Έβρου, η οποία από τις 9/7/2013 έχει εκδώσει ΑΦΜ από τη ΔΟΥ πλοίων. Αν τελικά όλα ευοδωθούν όπως εύχονται και ελπίζουν οι τοπικοί φορείς, στο πλοίο θα εργάζονται 4 άτομα και σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη που έχει σχηματιστεί αναμένεται υπάρξουν παράπλευρα οφέλη για το νησί των Καβείρων, εκτός από την ταχύτερη μετάβαση κατοίκων και τουριστών. «Η ναυτολόγηση ενός ακόμη πλοίου στη γραμμή σημαίνει πολλαπλά οφέλη για το νησί της Σαμοθράκης. Εκτός από την τουριστική του ενίσχυση θα βοηθήσει στο εφοδιασμό του με είδη πρώτης ανάγκης» εξηγεί ο κ. Τοψίδης.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η όλη προσπάθεια αποτελεί συνέχεια της δράσης που είχε ξεκινήσει πριν από μερικά χρόνια ο δήμος Αλεξ/πολης σε συνεργασία με το δήμο Σαμοθράκης για τη ναυτολόγηση πλοίου. Η προσπάθεια αυτή τότε είχε ναυαγήσει εξαιτίας της μη δυνατότητας σύστασης ναυτιλιακής εταιρείας από τον Καλλικράτη.

http://www.gnomionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: