29 Αυγούστου 2013

Τούρκοι «σκαφάτοι»  στη Σαμοθρaάκη

Το περασμένο Σάββατο ένα τουρκικό σκάφος αναψυχής, προερχόμενο από το λιμάνι του Ερέκλιτσε, στην Προποντίδα, ελλιμενίστηκε για λίγες ώρες στο λιμάνι των Θερμών στη Σαμοθράκη. Σε συζήτηση που είχαμε με το πλήρωμα, μας είπαν ότι είναι κάτοικοι Αδριανούπολης και ήρθαν από το Ερέκλιτσε, όπου ελλιμενίζουν το σκάφος τους. Ενθουσιάστηκαν με την ομορφιά του λιμανιού των Θερμών, όχι όμως και με το λιμάνι της Καμαριώτισσας.
Σε ερώτησή μας αν πέρασαν τελωνιακό έλεγχο, τα «μάσησαν» και μας είπαν ότι έχουν όλα τα νόμιμα έγγραφα. Από τους ντόπιους μάθαμε ότι πολλοί Τούρκοι «σκαφάτοι» εξέφρασαν την επιθυμία τους να προσεγγίσουν στο νησί, αλλά τους αποτρέπει η μη ύπαρξη τελωνείου. Είναι το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και όσοι Έλληνες επιθυμούν να προσεγγίσουν την Ίμβρο, την Αίνο και άλλα κοντινά τουρκικά παράλια, δια θαλάσσης, διότι θα πρέπει να πάνε προηγουμένως στο Τσανάκαλε για τελωνειακό έλεγχο και είσοδο στη χώρα.
Να ένα ενδιαφέρον θέμα με το οποίο θα έπρεπε να ασχοληθούν οι τοπικοί μας άρχοντες για την προσέλκυση σκαφών αναψυχής από τη γειτονική χώρα, μια και η Σαμοθράκη είναι το κοντινότερο ξένο νησί για τους κατόχους σκαφών αναψυχής της τουρκικής Θράκης και της Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα βέβαια θα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες ελλιμενισμού, όπως η παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.
Τώρα θα μου πείτε εδώ κάναμε τρία χρόνια για να σηκώσουμε μέρος της άμμου που είχε μετατρέψει το λιμάνι των Θερμών σε …πλάζ και έφραζε την είσοδό του, με την υποδοχή των σκαφών αναψυχής θα ασχοληθούμε;
Στις φωτογραφίες μας το σκάφος με τούρκικη σημαία μπαίνει στο λιμάνι των Θερμών, με επιβάτες δύο Τούρκους και μια καλλίγραμμη Τουρκάλα. Ο Γιώργος Σταυρίδης τους βοηθάει να δέσουν και στη συνέχεια σηκώνουν την ελληνική σημαία ανάποδα (αμέσως μετά διόρθωσαν το λάθος τους).

Γ.Λ.
http://www.gnomionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: