5 Αυγούστου 2013

ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ


Ο ήλιος μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην διάθεσή μας αλλά κρύβει πολλούς κινδύνους, όπως το να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο δέρμα μας. Κάποιες από αυτές τις βλάβες είναι οι λεκέδες, οι ρυτίδες, η πρόωρη γήρανσή του,  τα εγκαύματα αλλά ακόμα και ο καρκίνος του δέρματος!
Οι βλάβες που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία μπορούν να προληφθούν και να περιοριστούν σημαντικά εφόσον εφαρμόσετε  την κατάλληλη αντηλιακή προστασία.

Πρώτα από όλα φροντίστε να επιλέξετε αντηλιακή κάλυψη ευρέως φάσματος, δηλαδή να σας προστατεύει τόσο από την ακτινοβολία UVA όσο και από την ακτινοβολία UVB
Οι ακτίνες UVB προκαλούν το γνωστό ηλιακό έγκαυμα (κοκκίνισμα) και είναι πιο έντονες τους καλοκαιρινούς μήνες ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες μεταξύ της 11.00 το πρωί και της 3.00 το μεσημέρι.
Από την άλλη μεριά, οι ακτίνες UVA διαπερνούν τις στιβάδες του δέρματος, διεισδύουν βαθιά στο δέρμα και έχουν συσσωρευτική ιδιότητα, η οποία ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας, την γνωστή φωτογήρανση,.
Η φωτογήρανση εκδηλώνεται με ρυτίδες, λεκέδες και χαλάρωση του δέρματος. Οι ακτίνες UVA έχουν σταθερή παρουσία όλο τον χρόνο ενώ η έντασή τους αυξάνεται σύμφωνα με την ένταση του ηλιακού φωτός.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ
1) Απλώστε το αντηλιακό σας σε επαρκή ποσότητα και ομοιόμορφα σε ολόκληρη την επιφάνεια του δέρματος 30 λεπτά πριν εκτεθείτε στον ήλιο. Μην παραλείπετε ευαίσθητα σημεία όπως είναι το ντεκολτέ, η επάνω επιφάνεια των χεριών, τα αυτιά, ο αυχένας, η μύτη, οι ώμοι.
Η χρήση μη επαρκούς ποσότητας αντηλιακού μειώνει τον δείκτη προστασίας του με αποτέλεσμα να μην είστε ασφαλείς κάτω από τον ήλιο.

2)  Επαναλάβετε τη χρήση του αντηλιακού σας σε στεγνό δέρμα ανά 2 ώρες αμέσως μετά το μπάνιο, τα σπορ ή την εφίδρωση.

3) Προτιμήστε αντηλιακά προϊόντα νέας γενιάς με ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά που  καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες τα αντιοξειδωτικά συστατικά μεγιστοποιούν την αντίσταση του δέρματος στον ήλιο χάρη στην αντιφλεγμονώδη και επανορθωτική τους δράση.

4) Χρησιμοποιείστε  αντηλιακό χειμώνα καλοκαίρι και κάθε φορά που  εκτίθεστε στο ηλιακό φως π.χ στις αθλητικές σας δραστηριότητες, τα ψώνια, τη βόλτα ή στην οδήγηση. Ο ήλιος υπάρχει 365 μέρες τον χρόνο. Τα σύννεφα μπλοκάρουν μόνο το 20% της βλαβερής ακτινοβολίας ενώ οι ακτίνες UVA οι οποίες ευθύνονται κυρίως για την πρόωρη γήρανσή του δέρματος έχουν  σταθερή παρουσία όλο τον χρόνο και διαπερνούν το τζάμι ακόμα και όταν οδηγάμε. 

5) Περιορίστε το χρόνο που εκτίθεστε απευθείας στον ήλιο, αποφεύγετε να μένετε σε σημεία χωρίς σκιά και αποφύγετε την παραμονή σας στον ήλιο τις ώρες της έντονης ακτινοβολίας μεταξύ 11.00 και 17.00.
Μην ξεχνάτε πως το αντηλιακό σας είναι το πιο σημαντικό αντιγηραντικό καλλυντικό για την γυναίκα γιατί λειτουργεί προληπτικά και κατά της πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας αλλά και προστατευτικά ενισχύοντας την άμυνα του δέρματος και μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Κατερίνα Σπιτάλα
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης
Αισθητικός, Μακιγιέζ -΄Ειδική σύμβουλος καλλυντικών
Σχετικές πληροφορίες, 25510-35305, 6977274327

Δεν υπάρχουν σχόλια: