21 Αυγούστου 2013

Πώς το SAOS ΙΙ γλίτωσε την κατάσχεση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συντάχθηκε απο τον/την ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΥ   
Τρίτη, 20 Αύγουστος 2013 12:15
Πώς το SAOS ΙΙ γλίτωσε την κατάσχεσηΗταν απλήρωτοι επί μήνες και είπαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, προχωρώντας σε κατάσχεση του πλοίου στο οποίο εργάζονται. Ο λόγος για τους εργαζομένους της SAOS Ferries, συμφερόντων του εφοπλιστή Φώτη Μανούση, η οποία εκτελεί τα δρομολόγια Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη.
Το SAOS ΙΙ είναι το μόνο πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη. Το πλοίο SAOS ΙΙ απέπλευσε χθες με δίωρη καθυστέρηση, καθώς οι εργαζόμενοι (το 2012 απασχολούνταν στην εταιρεία 25 άτομα) ζήτησαν απαγόρευση απόπλου, καταθέτοντας αγωγή κατάσχεσης στην πλοιοκτήτρια εταιρεία για μη καταβολή δεδουλευμένων.
Η καθυστέρηση είχε συνέπεια να προκληθεί ένταση στο λιμένα Αλεξανδρούπολης από επιβάτες που περίμεναν να ταξιδέψουν στο νησί. Το θέμα διευθετήθηκε έπειτα από προσωρινή συμφωνία των δύο πλευρών, με το Λιμενικό Σώμα να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.
Το ανωτέρω περιστατικό αποτυπώνει εύγλωττα τη δεινή οικονομική κατάσταση αρκετών ακτοπλοϊκών εταιρειών και συνεπακόλουθα την ασυνέπεια στην αποπληρωμή δεδουλευμένων σε ναυτεργάτες.
Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2012, η SAOS Ferries είχε έσοδα 526.745 ευρώ έναντι 514.752 ευρώ το 2011, και ζημιές μετά από φόρους 255.517 ευρώ έναντι 570.955 το 2011.
Η εταιρεία SAOS ιδρύθηκε το 1975 ως ΕΠΕ και δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές Σαμοθράκης - Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης - Καβάλας. Το 1999 μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία και ξεκίνησε τη ναυπήγηση του Ε/Γ-Ο/Γ SAOS ΙΙ. Το 2001, όταν η εταιρεία παρουσίασε σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω του σοβαρού επενδυτικού ανοίγματος της νέας κατασκευής, η οικογένεια του Φώτη Μανούση εισήλθε στην εταιρεία ως στρατηγικός επενδυτής αποκτώντας μεγάλο μερίδιο μετοχών.
Ο Φώτιος Μανούσης, επιχειρηματίας και μέχρι τότε δραστηριοποιούμενος κυρίως στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης (New Channel), σε επενδύσεις ακινήτων και κατασκευές, ανέλαβε το πλήρες management της εταιρείας. Το 2009 χαρακτηρίζεται ως έτος συρρίκνωσης της δραστηριότητας της εταιρείας, ως απόρροια της υπόθεσης Παυλίδη. Τα περισσότερα πλοία που ανήκαν στις έως τότε θυγατρικές εταιρείες του ομίλου SAOS περιήλθαν σε καθεστώς ακινησίας. Σήμερα η εταιρεία δραστηριοποιείται με το SAOS ΙΙ στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τη Σαμοθράκη.
Enet.gr
http://www.gnomionline.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δίνει απαντήσεις για το θέμα της κατάσχεσης ή κάνει παρουσίαση ενός σύντομου βιογραφικού?