29 Νοεμβρίου 2013

Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού με το ΤΑΙΠΕΔ


Σήμερα στις 9 το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση στην Αθήνα, μεταξύ δημοτικής αρχής Αλεξανδρούπολης και διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, για το γνωστό θέμα της μεταβίβασης της έκτασης που φιλοξενεί και το δημοτικό κάμπινγκ από τον ΕΟΤ στο Ταμείο.  Σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης το απόγευμα της Τρίτης, φορείς της περιοχής συνυπέγραψαν υπόμνημα (δεν συμφώνησαν με το περιεχόμενο και δεν υπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ), το οποίο έχει αναλάβει να παραδώσει σήμερα στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης. Στο υπόμνημα, το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφίες των υποδομών και των δράσεων εντός του συγκεκριμένου χώρου, αναφέρονται αναλυτικά οι τρόποι αξιοποίησης της έκτασης των 150 στρεμμάτων, οι λόγοι για τους οποίους δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μεταβιβαστεί σε ιδιώτη, ενώ προβάλλεται ως κυρίαρχο το αίτημα η μεταβίβαση, όχι απλά της χρήσης, αλλά της κυριότητας του χώρου στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Να σημειωθεί πως ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, συνοδεύεται από τον πρόεδρο της ΤΙΕΔΑ Κώστα Μαυρίδη και οι δυο τους αναχώρησαν για Αθήνα από το βράδυ της Τρίτης, ώστε κατά τη χθεσινή μέρα να πραγματοποιήσουν επαφές και συναντήσεις για το θέμα και με άλλους παράγοντες.
Το υπόμνημα
Η μεταβίβαση ακινήτων ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου καθώς και περιουσιακών στοιχείων των δημοσίων επιχειρήσεων πραγματοποιείται από την σύσταση (01-07-2011) του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον με την αξιοποίηση της άνω ακίνητης περιουσίας της οποίας το προϊόν αξιοποίησης θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
Εν προκειμένω σχετικά με την μεταβίβαση κυριότητας των 107.055 τ.μ. καθώς και των υπολοίπων 44.000 τ.μ περίπου του ΕΟΤ προς  το ΤΑΙΠΕΔ, ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ του υπ΄αριθ. 3986/01-07-2011 Νόμου, καθόσον :
Α) Το συνολικό ακίνητο ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ, με δράσεις από το 1987 όπως αυτές που προβλέφθηκαν το 1987 με την μεταβίβαση της χρήσης του χώρου για 50 χρόνια στο Δήμο μας.
Επιπλέον φέτος προστέθηκε και η επαναβίωση της «Γιορτής Κρασιού» μετά από 25 περίπου έτη, όπου επί 7 ημέρες συμμετείχαν σε ένα τεράστιο πολιτισμικό γεγονός 55.000 πολίτες και δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι.
Β) Έχει πάνω από 2.000  τ.μ. κτισμένου χώρου όπως αυτός προκύπτει από τα συνημμένα έγγραφα και τις φωτογραφίες, ενώ η δυνατότης βάσει του συντελεστή δόμησης (0,2) είναι περίπου 2.500 τ.μ. που σημαίνει ότι έχει σχεδόν εξαντληθεί η δυνατότης της ανωτέρω δόμησης άρα και της αξιοποίησης.
Γ) Υφίσταται στο χώρο κάμπινγκ με μέσο όρο 35.000 διανυκτερεύσεις κατ’ έτος. Συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των πρώτων τριών καλύτερων σε όλη την Ελλάδα.
Δ) Υφίσταται στο χώρο  πλάζ με 150.000 εξυπηρετούμενα άτομα ετησίως , με προδιαγραφές πολυτελείας και στις υποδομές και στην παροχή υπηρεσιών.
Ε) Υφίσταται  στο χώρο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής όπου εκπαιδεύονται εκατοντάδες μαθητές κάθε χρόνο και βέβαια φιλοξενεί ο χώρος αυτός την γιορτή κρασιού σε ένα  δασώδες φυσικό περιβάλλον,  όπου χιλιάδες οικογένειες ηρεμούν και διασκεδάζουν με τα παιδιά τους.
ΣΤ) Υφίσταται στο χώρο θερινός κινηματογράφος με 5.000 θεατές περίπου κάθε καλοκαίρι, όπου δραστηριοποιείται και η κινηματογραφική λέσχη.
Ζ) Σας παραθέτω την κατάσταση με ποσά τα οποία δαπανήθηκαν κατά την  περίοδο της χρήσης μέχρι σήμερα για την συντήρηση του χώρου και των υποδομών του (που σήμερα είναι σε άριστη κατάσταση) και έφθασαν το ποσό των 1.782.141.89 ευρώ βάσει τιμολογίων που βρίσκονται στη διάθεσή σας από το λογιστήριο της δημοτικής επιχείρησής μας.
Η) Εκπληρώνουμε προγράμματα κοινωνικών παροχών σε ΑΜΕΑ, αδύναμους οικονομικά, τρίτη ηλικία, και φιλοξενούμε αστέγους της περιοχής ως και αθλητικές δραστηριότητες από διάφορους συλλόγους.
Θ) Στο χώρο των 41.000 τ.μ. που δεν έχουμε την χρήση υφίστανται άριστες γηπεδικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από τον ένδοξο σύλλογο του Εθνικού που γεννήθηκε μαζί με την πόλη μας μετά την απελευθέρωσή της. Τουλάχιστον 300 παιδιά μας αθλούνται καθημερινά στις εγκαταστάσεις και τις υποδομές που δημιουργήσαμε.
Ι) Η Δημοτική μας επιχείρηση που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΜΕ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ, δεν είχε ποτέ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ, ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΕΤΗΣΙΩΣ.
Κ) Τέλος σημειώνουμε το απόλυτο ζητούμενο  για την εποχή μας ότι δηλαδή στην καλοκαιρινή σαιζόν δημιουργήσαμε 87 θέσεις εργασίας και στη χειμερινή σαιζόν 27 θέσεις εργασίας στο χώρο.
Εν τέλει όλος ο χώρος είναι ταυτισμένος με την ζωή της πόλης μας  και των πολιτών  όλου του Έβρου  γενικότερα. Οι δημότες αισθανόμαστε απόλυτα τον χώρο αυτό συνδεδεμένο με την κοινωνία μας, τον πολιτισμό μας, την διασκέδαση μας. Δηλαδή  τον αισθανόμαστε «ως το σπίτι μας».
Κατόπιν τούτου θεωρούμε ότι η μεταβίβαση δεν έπρεπε να γίνει, αφού ο σκοπός του Νόμου είχε ήδη επιτευχθεί με την περιγραφόμενη αξιοποίηση.
Ζητάμε την επιστροφή της κυριότητας στο ΕΟΤ και μετά στον Δήμο μας ή απευθείας τη μεταβίβαση στο Δήμο μας , με δεδομένο ότι δεν νοείται ύπαρξη της Αλεξανδρούπολης χωρίς τους ζωτικούς αυτούς χώρους , που ζήσαμε και ζούμε χιλιάδες Θρακιώτες και μη μέχρι σήμερα».
ΓΝΩΜΗ -  Κική Ηπειρώτου
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: