28 Δεκεμβρίου 2013

Χαμός στην αγορά για την τελευταία Κυριακή του χρόνου


Βάσιμες ελπίδες για αύξηση του τζίρου τους εναποθέτουν στην τελευταία Κυριακή του 2013 οι επαγγελματίες της Αλεξανδρούπολης, αφού, σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού, αναμένεται σημαντικό τουριστικό ρεύμα από Βουλγαρία και κυρίως από Τουρκία. Ωστόσο, «αγκάθι» παραμένει το κατά πόσο θα τηρηθεί η νομιμότητα στην αγορά την ημέρα εκείνη, καθώς, βάσει της νέας νομοθεσίας, επιτρέπεται να είναι ανοιχτά μόνο τα καταστήματα έως 250 τ.μ. Για τον σκοπό αυτό, το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης απέστειλε πρόσφατα επιστολή προς την Εισαγγελία, με την οποία αιτείται να υπάρξει η ανάλογη εισαγγελική εντολή για διενέργεια ελέγχων στην αγορά, από τους αρμόδιους υπαλλήλους του τμήματος Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, στόχος της κίνησης αυτής, είναι να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι στην αγορά, αύριο, 29 Δεκεμβρίου, ώστε να διασφαλιστεί αρχικά η νομιμότητα και ακολούθως να αποφευχθούν φαινόμενο αυτοδικίας.
«Στόχος είναι να διασφαλιστεί η λειτουργία της αγοράς την ημέρα εκείνη δίχως ατασθαλίες και να τηρηθεί ο νόμος. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει αυτή η κινητοποίηση, καθώς για εμάς, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, θα είναι μία ευκαιρία για να αυξηθεί ο τζίρος μας, έστω και στην εκπνοή του 2013. Σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες της περιοχής, αναμένονται πολλοί επισκέπτες, κυρίως από Τουρκία, κι αυτό το γεγονός θέλουμε να αξιοποιήσουμε, προσδοκώντας να λάβουμε μία ανάσα για τις επιχειρήσεις μας».
Πρόστιμα
Την  Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013, επιτρέπεται – σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν4177/2013 – να είναι ανοιχτά μόνο τα καταστήματα που έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού μέχρι 250 τ.μ., δεν ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων (2 και πάνω καταστήματα) εξαιρουμένων των περιπτώσεων franchise, δεν λειτουργούν ως «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop) και δεν βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα ή σε εκπτωτικά καταστήματα outlet ή εκπτωτικά χωριά.
Ελέγχους, ακόμα και την παρέμβαση του εισαγγελέα, για τους παραβάτες της νομοθεσίας, που διέπει την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ζήτησαν εκπρόσωποι της αγοράς από το περιφερειακό συμβούλιο της ΑΜΘ.
Οι πρόεδροι των εμπορικών συλλόγων Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής και Δράμας καθώς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας παρουσίασαν τις θέσεις τους στη συζήτηση του θέματος που έφερε στο περιφερειακό συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση.
Την τελευταία Κυριακή του χρόνου η αγορά μπορεί να είναι ανοιχτή όμως τα καταστήματα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να ανοίξουν. Η νομοθεσία προστατευτεί τους μικρομεσαίους και εκείνοι με τη σειρά τους ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος.
Η παράνομη λειτουργία των καταστημάτων στις 29 Δεκεμβρίου οδηγεί σε πρόστιμα.   Είναι ιδιαίτερα αυστηρά και ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ.
Προϋποθέσεις για την προαιρετική λειτουργία είναι:
α) τα εμπορικά καταστήματα να έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στο λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι διακόσια πενήντα (250) τετραγωνικά μέτρα,
β) να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise),
γ) να μην λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» («shops−in−a−shop») και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα («outlet»), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.
Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 21 του Ν. 4177/2013 (ΦΕΚ 173/Α’/08-08-2013) : «Σε όσους παραβαίνουν τις προϋποθέσεις που τίθενται στο άρθρο 16, σχετικά με τη λειτουργία τις Κυριακές των εμπορικών καταστημάτων που προσδιορίζονται σε αυτό, επιβάλλεται σε βάρος των υπευθύνων πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών  και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης».
News-Admin
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: