30 Ιανουαρίου 2014

Μεγάλη μείωση στην προσφορά αίματος


Σημαντική μείωση στα πολύτιμα αποθέματα εθελοντικού αίματος σημειώνεται τους τελευταίους μήνες στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Από τη μία, η παύση λειτουργίας του τμήματος αιμοληψιών τα απογεύματα, κι από την άλλη η πολύμηνη απαγόρευση αιμοδοσίας από εθελοντές ή έστω επισκέπτες των Φερών, λόγω των κρουσμάτων ελονοσίας που είχαν σημειωθεί τον Οκτώβρη, έφεραν αυτή τη μεγάλη μείωση στο εθελοντικό αίμα, που φτάνει το 30%.  Υπό αυτό το πρίσμα, ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης διοργάνωσε την Τρίτη έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία, προκειμένου να καμφθεί το πρόβλημα της έλλειψης αίματος στο νοσοκομείο μας. Όπως δηλώνει στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος του συλλόγου Αναστάσιος Κοντακίδης, υπάρχει ικανοποίηση από την προσέλευση του κόσμου, καθώς συγκεντρώθηκαν μέσα σε ένα πρωί 22 μονάδες αίματος. «Είδαμε για μία ακόμη φορά ότι ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος και θέλει να βοηθήσει στην προσπάθειά μας. Σιγά-σιγά, έχουν αντιληφθεί όλοι ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες και μόνο μέσα από την προσφορά του κάθε ένα ξεχωριστά, μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις», σημείωσε ο κ. Κοντακίδης, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν σκέψεις για διοργάνωση ακόμη μίας έκτακτης αιμοδοσίας τις επόμενες ημέρες.
30% μείωση 
Ωστόσο, τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί είναι μεγάλα και σοβαρά. Οι επιπτώσεις από αποφάσεις που πάρθηκαν πριν λίγους μήνες έχουν αρχίσει να φαίνονται το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα έντονα. Αρχικά, η προ μηνών απόφαση για παύση λειτουργίας του τμήματος αιμοληψιών του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης τις απογευματινές ώρες, έχει ως αποτέλεσμα, πολύς κόσμος που μπορούσε μόνο τα απογεύματα να προσέρχεται για αιμοδοσία, να το αναβάλλει είτε να αναγκάζεται να προσέρχεται τα πρωινά του Σαββάτου, στην κινητή μονάδα μπροστά στο Δημαρχείο, οπότε και υπάρχει αρκετός όγκος εθελοντών.
«Προφανώς, η απόφαση αυτή πάρθηκε για οικονομικούς λόγους και δεν εκτιμούμε ότι θα αλλάξει όσο υπάρχει οικονομική κρίση. Δυστυχώς, όμως, οι επιπτώσεις είναι κάτι παραπάνω από δυσάρεστες, καθώς σημειώνεται πολύ μεγάλη μείωση στην προσφορά αίματος. Ενώ παλαιότερα ο σύλλογός μας, σε μηνιαία βάση, έδινε στο νοσοκομείο 200 μονάδες αίματος, τους τελευταίους μήνες μετά βίας δίνουμε 140» σημειώνει ο κ. Κοντακίδης. Την ίδια στιγμή, οι ασθενείς αυξάνονται, επομένως και οι ανάγκες, δεδομένων και των διακομιδών που γίνονται από άλλες γειτονιές πόλεις.
«Τα γειτονικά νοσοκομεία των άλλων νομών δεν δουλεύουν με την ένταση που θα μπορούσαν», σύμφωνα με τον κ. Κοντακίδη, με αποτέλεσμα να χρειάζονται κάλυψη σε αίμα και όσα περιστατικά έρχονται από Ξάνθη, Καβάλα κτλ.
Από την άλλη, μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργήσει και η εξάμηνα καραντίνα που ισχύει μέχρι τον Απρίλιο για τους εθελοντές αιμοδότες κατοίκους ή επισκέπτες των Φερών.
Λόγω των κρουσμάτων ελονοσίας που σημειώθηκαν τον Οκτώβρη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εξαιτίας της απαγόρευσης αυτής, το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης χάνει περίπου 100 μονάδες αίματος από το σύλλογο των Φερών.
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: