31 Ιανουαρίου 2014


Σε συμμετοχή στις αγροτικές κινητοποιήσεις
καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ Έβρου

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στις κινητοποιήσεις του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της περιοχής μας, που βρίσκεται στα όρια της απόγνωσης και αγωνιά για το μέλλον. Χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι αδυνατούν πλέον ν’ ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος της παρα­γωγής. Η κατάρρευση των τιμών παραγωγού, η υπερφορολόγηση, η πιστωτική ασφυξία και οι απαιτήσεις των Τραπεζών, με την απειλή του πλειστηριασμού, κατα­δικάζουν σε βέβαιο θάνατο τη μικρομεσαία αγροτική εκμετάλλευση. Ο πρωτογενής τομέας οδηγείται σε τέτοια αποδυνάμωση, που δεν είμαστε πια σε θέση να καλύ­ψουμε τις επισιτιστικές ανάγκες του λαού μας.

Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση οδηγούν σε ξεκλήρισμα του αγροτικού κόσμου. Οι αγρότες θα χάσουν τον κλήρο της γης που έχουν για να δουλεύουν και να τρέφουν τις οικογένειές τους. Πρόκειται για μια απολύτως συνειδητή πολιτική επιλογή των μνημονιακών κυβερνήσεων, που σκοπό έχει να συγκεντρωθεί η αγροτική γη σε λίγα χέρια, να γυρίσουμε δηλαδή στις εποχές των κολίγων και των τσιφλικάδων.
Παράλληλα, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν επιλύει κανένα πρόβλημα του αγροτικού χώρου, αλλά επιχειρεί μια ληστρική φορολογική επιδρομή στο εισόδημα και στην περιουσία του. Η εισαγωγή στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων των εργαλείων που υπηρετούν την αγροτική δραστηριότητα, όπως είναι το χωράφι και η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα φορολογούνται οι αγρότες, με την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων θα προκαλέσει μεγάλη αφαίμαξη στο εισόδημα των αγροτών. Αν δε ληφθεί υπόψη ότι ο φόρος θα υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% και ως βάση για τον υπολογισμό του θα αποτελούν τα τιμολόγια, αλλά και οι κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις τότε είναι σίγουρο ότι ως αποτέλεσμα θα προκύψει η διάλυση του αγροτικού τομέα της χώρας μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει το δίκαιο των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου και συμπαραστέκεται στον αγώνα τους. Δεν είμαστε κατά της φορολόγησης των αγροτών. Οφείλουν κι αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, ανάλογα με τη φοροδοτική τους δυνατότητα να συνεισφέρουν. Όμως πρέπει κάποια στιγμή να γίνει κατανοητό από όλους ότι κάθε φορά που οι αγρότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις επακολουθεί και μία δραματική συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα και της Υπαίθρου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ Έβρου καλεί τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και όλους τους εργαζόμενους σε συστράτευση για να αποκρούσουμε το ξεκλήρισμα του αγροτικού κόσμου, για να επεξεργαστούμε και να υλοποιήσουμε το σχέδιο που θα ενεργοποιήσει τον πρωτο­γενή τομέα και θα ξαναζωντανέψει την ύπαιθρο.
 Καλούμε σε μαζική συμμετοχή και στήριξη στη συγκέντρωση – μπλόκο στις 4 Φεβρουαρίου στον κόμβο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα και στις κινηματικές δράσεις που θα προγραμματίσουν οι αγρότες. Καλούμε επίσης, σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις ενόψει της Έκθεσης Agrotica.

Για μας στον ΣΥΡΙΖΑ, παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα σημαίνει:

· Διασύνδεση μεταξύ των κλάδων του πρωτογενή τομέα.

· Ανασύνταξη του συνεταιριστικού κινήματος σε νέες βάσεις.

· Αλλαγή στα παραγωγικά πρότυπα και στην ποιότητα των προϊόντων.

· Αναδιάρθρωση της κοινοτικής αγροτικής πολιτικής.

Σημαίνει επίσης:

· Ορθολογική διαχείριση υδάτων και φυσικών πόρων.


· Ορθολογική πολιτική γης, με αναδασμούς, δασικούς χάρτες, προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας,

· Προστασία της βιοποικιλότητας και αντιμετώπιση της διατροφικής υπο­βάθμισης.

Σημαίνει, τέλος, υποδομές Υγείας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού στην Περιφέρεια.

Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παρα­γωγής σε μια κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά απαξιωμένη ύπαιθρο.


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΕΒΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: