Μαζικό και αγωνιστικό ήταν το χθεσινό παναγροτικό - παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Αθήνα, με περισσότερους από 5.000 αγρότες, εργαζόμενους, συνδικαλιστές και πολίτες να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία κατά της διάλυσης του αγροτικού χώρου, ενώ οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και η συμμετοχή στα μπλόκα συνεχίζονται.
Αγρότες από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, που αναχωρούσαν μαζικά από το βράδυ της Τρίτης και χθες μέχρι και το μεσημέρι, βρέθηκαν στην πλατεία Βάθη και στη συνέχεια μαζί με εργαζόμενους και πολίτες πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, όπου και παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους.
Οι αγρότες έκαναν λόγο για τη μεγαλύτερη σε όγκο κινητοποίηση στην Αθήνα, ενώ μετά τη λήξη της κινητοποίησης αποχώρησαν από την Αθήνα για να επιστρέψουν στα μπλόκα που παραμένουν σε όλη την Ελλάδα.
Ο αγώνας των αγροτών δεν τελείωσε με το μαζικό συλλαλητήριο της Αθήνας, καθώς συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, μετά τις άκαρπες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, και θα γίνουν κατά τόπους συνελεύσεις των αγροτών προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τις παραπέρα κινήσεις τους. Σήμερα συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Συναντήσεις

Αντιπροσωπεία των αγροτών επιδίωξε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, αλλά το προεδρείο απουσίαζε και οι αγρότες, αφού προσπάθησαν, μάταια, να συναντηθούν με τον Ευ. Μεϊμαράκη, τελικά τοιχοκόλλησαν το ψήφισμά τους. Μικρή ένταση σημειώθηκε όταν μεμονωμένη ομάδα αγροτών, και ενώ είχε αποχωρήσει ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων, επιχείρησε να ρίξει τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, που είχε τοποθετήσει η ΕΛ.ΑΣ. έξω από τη Βουλή και απωθήθηκε από τα ΜΑΤ.
Εκπρόσωποι των αγροτών έφυγαν με άδεια χέρια και από τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη, που δεν δέχτηκε το αίτημα για μείωση στο ρεύμα 50%, ενώ θα μεταφέρει στο επιτελείο του το αίτημα να βγουν τα μαντριά από το χαράτσι.
Νωρίτερα, αντιπροσωπεία αγροτών υπό τον Β. Μπούτα συναντήθηκε με τον διοικητή του ΟΓΑ Ξ. Βεργίνη, ζητώντας πρόσβαση στις υπηρεσίες περίθαλψης για όλους τους αγρότες ακόμα κι αν χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, το όριο συνταξιοδότησης για τις γυναίκες να διαμορφωθεί στα 55 και στα 60 για τους άντρες και να μη γίνει καμία κατάσχεση σε αγρότες για ασφαλιστικές οφειλές. Ο διοικητής επισήμανε ότι ο οργανισμός είναι πάντα σε διάλογο με τους αγρότες κι έκανε λόγο για ρύθμιση για την ασφάλιση των άπορων υπερήλικων αγροτών.

Συγκέντρωση

Στην πάλη για επιβίωση και για να παραμείνουν στα χωράφια και στα χωριά τους οι αγρότες αναφέρθηκε, στην ομιλία του, ο Β. Μπούτας από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, μιλώντας για αιτήματα που αφορούν την ίδια την ύπαρξή τους και είναι δίκαια. "Δεν ζητάμε χρήματα για να μην μας τα πάρουν και αυτά" τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε "αγωνιζόμαστε να μας μείνει και κάτι". Σημείωσε ότι με τα νέα μέτρα και την ΚΑΠ επιταχύνεται η συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής και της αγροτικής γης σε λίγα χέρια, ενώ για τους μικρομεσαίους επιφυλάσσεται ανεργία. Τόνισε επίσης ότι σήμερα τα μπλόκα θα αποφασίσουν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί ο πανελλαδικός εορτασμός του Κιλελέρ για τις 9 Μαρτίου.
Ο επικεφαλής των αγροτικών συλλόγων Παλαμά Κ. Τζέλλας έδωσε το στίγμα με το σύνθημα ζωής, όπως ανέφερε, "τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε, θα γίνει Κιλελέρ", ενώ ο Γ. Βάγκος από το μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας έκανε λόγο για πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωση, "που οι αγρότες θα ανατρέψουν", και τόνισε: "είμαστε κομπάρσοι σε ένα καλοστημένο έργο, που έχει παιχτεί και σε άλλες χώρες".
Τη συμπαράστασή τους στον αγροτικό κόσμο εξέφρασαν σε χαιρετισμούς τους εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γάλακτος, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, του Συλλόγου Εργαζομένων στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Σωματείου πρώην Εργαζομένων στην Coca Cola Θεσσαλονίκης κ.ά.

Μαζική συμμετοχή

Το "παρών" έδωσαν αγρότες από πολλές περιοχές της Β. Ελλάδας, από Πέλλα, Ημαθία Πιερία, Χαλκιδική, Αν. Θεσσαλονίκη αλλά και από την Κοζάνη, τη Φλώρινα και την Καβάλα. Μαζική ήταν η συμμετοχή των αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα και από όλη τη Θεσσαλία, καθώς και των αγροτών της Πελοποννήσου, αλλά και της Στερεάς, της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας και της Κρήτης.
Συμμετείχαν σωματεία από τον χώρο των εμποροϋπαλλήλων, των σιδηροδρομικών, των αστικών συγκοινωνιών, των κλωστοϋφαντουργών, της βιομηχανίας τροφίμων, φοιτητές της γεωπονικής, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.ά. Την κήρυξη παναττικής στάσης εργασίας και συμμετοχή στο πανελλαδικό, παναγροτικό συλλαλητήριο αποφάσισαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΓΑ, η Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας.
Στην κινητοποίηση βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, και των Μ. Γλέζου, Π. Λαφαζάνη, Δ. Βίτσα, Θ. Πετράκου, Β. Αποστόλου κ.ά. που εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον αγώνα των αγροτών, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ, υπό τον Δ. Κουτσούμπα, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Όπως δήλωσε ο Β. Αποστόλου, αρμόδιος για θέματα αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, "βρισκόμαστε σήμερα κοντά στους αγρότες, πολυπληθής αντιπροσωπεία βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας στην κινητοποίησή τους. Ο αγώνας που διεξάγουν οι Έλληνες αγρότες αφορά την ίδια τους την επιβίωση. Απέναντί τους βρίσκεται μια ανελέητη κυβέρνηση που προσπαθεί με επικοινωνιακά τερτίπια να εμποδίσει τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Εμείς θεωρούμε τον αγροτικό χώρο ως ένα από τα βασικότερα εργαλεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Στηρίζουμε τα αιτήματά τους γιατί πιστεύουμε ότι αποτελούν τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης της υπαίθρου και της διασφάλισης των αγροτοδιατροφικών αναγκών της χώρας μας".

Νέες "διορθώσεις"

Με απόφαση του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ που θα τηρήσουν βιβλία, όσοι ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, και για 5 χρόνια από την ημερομηνία αυτή, καθώς και όσοι αγρότες ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ αλλά έχουν κλείσει το 62ο έτος της ηλικίας τους.
Με βάση την απόφαση Θεοχάρη, από το τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται:
- Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα και οι αγρότες εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
- Ατομικές επιχειρήσεις και αγρότες, εφόσον υπολείπονται τρία (3) έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.
- Οι αγρότες ειδικού καθεστώτος, επειδή δεν θεωρούνταν επιτηδευματίες.
Ωστόσο οι αγρότες θεωρούνται επιτηδευματίες αν έχουν και άλλες δραστηριότητες.
Η πρώτη έναρξη και ένταξη στο ειδικό καθεστώς των αγροτών δεν καθιστούσε τον φορολογούμενο επιτηδευματία, αλλά μόνο η προσθήκη καινούργιας δραστηριότητας, με την οποία ο αγρότης αποκτούσε την ιδιότητα του επιτηδευματία.
Κατ΄ επέκταση, ως ημερομηνία πρώτης έναρξης επιτηδεύματος για τον υπολογισμό της 5ετίας υπολογίζεται η ημερομηνία δήλωσης της μεταβολής.
Α.Ζ.
http://www.avgi.gr/