14 Φεβρουαρίου 2014

«Ένοπλες Δυνάμεις νέου τύπου»: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Άμυνα (βίντεο - ρεπορτάζ)

Στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ σκιαγραφήθηκαν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Άμυνα και το ριζικό μετασχηματισμό και εκδημοκρατισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. 

                            

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ  (δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση) κυριαρχούσε η αγωνία για το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κύρια δύναμη της Αριστεράς στην Ελλάδα, θα αρθρώσει συγκροτημένη πρόταση για ένα τόσο «δύσκολο» ζήτημα όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ)
Δεδομένου ότι μια αμοιβαία καχυποψία κυριαρχεί στις σχέσεις Αριστεράς και ΕΔ, το κοινό φάνηκε... ανακουφισμένο από την αναλυτική επεξεργασία των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την Άμυνα. Μοιάζει να σπάνε τα στεγανά που χώριζαν την Αριστερά, αλλά και μεγάλο μέρος της κοινωνίας, από το χώρο των ΕΔ.
Σε αυτά τα στεγανά έκανε εκτενή αναφορά ο Κώστας Ήσυχος που απήθυνε χαιρετισμό ως υπεύθυνος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για την Εξωτερική Πολιτική (αντί του Αλ. Τσίπρα που ταλαιπωρείται από ίωση). Όπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αντιπαρατεθεί, διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για τις ΕΔ, με τις δυνάμεις που δημιούργησαν τα στεγανά και κατηγορούν την Αριστερά ότι δεν έχει θέσεις. Στεγανά υπάρχουν και μεταξύ των ΕΔ και του Κοινοβουλίου και αυτά θα σπάσει, κατά προτεραιότητα και σε συνεργασία με το ανθρώπινο δυναμικό των ΕΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν κληθεί να αναλάβει την κυβέρνηση.

Στην μεγάλη πρόοδο ως προς την επεξεργασία των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ (που αδρομερώς είχαν παρουσιαστεί και στην «Αθηναΐδα» το 2012) αναφέρθηκε ο Θοδωρής Δρίτσας, υπεύθυνος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα Άμυνας. Τόνισε την ανάγκη διαφάνειας και μεγαλύτερου ελέγχου από το Κοινοβούλιο για τα ζητήματα της Άμυνας και σημείωσε πως η Άμυνα και οι ΕΔ είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ καίριας σημασίας τομείς παρά τα όσα διαδίδουν φορείς ιδεολογημάτων που θέλουν τις ΕΔ προνόμιο συγκεκριμένων πολιτικών παρατάξεων που (νομίζουν ότι) μονοπωλούν τον πατριωτισμό.
Ο Θ. Δρίτσας έκανε λόγο για την ανάγκη εκπόνησης μιας «ανεξάρτητης, φιλειρηνικά ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής σε έναν πολυ-πολικό κόσμο». Πριν την έναρξη της εκδήλωση ο Θ. Δρίτσας μίλησε στο left.gr:
Άγγελος Καλοδούκας
http://left.gr/news/

Δεν υπάρχουν σχόλια: