11 Φεβρουαρίου 2014

Μπρα ντε φερ για τον Οδ.Βουδούρη στον ΣΥΡΙΖΑ

Στηρίζει η Κουμουνδούρου

Μπρα ντε φερ για τον Οδ.Βουδούρη στον ΣΥΡΙΖΑ

Αποφασισμένη να στηρίξει την υποψηφιότητα του Οδ.Βουδούρη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρά τις αντιδράσεις των Νομαρχιακών Επιτροπών και της Αριστερής Πλατφόρμας, εμφανίζεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, οι αντιδράσεις δεν υποχωρούν, ειδικά καθώς το ζήτημα αντιμετωπίζεται και υπό το πρίσμα των διεργασιών για την ανάδειξη υποψηφίων για τις ευρωεκλογές.
Η στήριξη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Οδ.Βουδούρη είναι δεδομένη. Ενδεικτικές είναι οι πρωινές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος:

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Βίτσας, ο οποίος ήταν παρών σε αρκετές από τις εκρηκτικές συνεδριάσεις των Νομαρχιακών της Πελοποννήσου, που καταψήφισαν την υποψηφιότητα Βουδούρη, δήλωσε στον ΑΝΤ1: «Είναι πολύ καλή υποψηφιότητα. Γίνεται συζήτηση, στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών, αλλά το αρμόδιο όργανο [Κεντρική Επιτροπή] έχει μιλήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει en bloc στη μάχη των Περιφερειακών εκλογών».

«Δεν προκύπτει από την ηγεσία του κόμματος εισήγηση για άρση της υποστήριξης της υποψηφιότητας Βουδούρη» ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δ.Παπαδημούλης. Ο ίδιος σημείωσε, πάντως, ότι θα χρειαστεί πολύ δουλειά κι από τον ίδιο τον Οδ.Βουδούρη.

Παρά τις αντιδράσεις, η υποψηφιότητα Βουδούρη ισχύει, ήταν η τοποθέτηση του Γιώργου Σταθάκη στο Mega.

Χθες, ο γραμματέας του κόμματος διαμήνυσε στην Αριστερή Πλατφόρμα ότι «η πολιτική που αναζητά μονόπλευρη συνεργασία με ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει απορριφθεί, γιατί καθιστά κεντρικό ζητούμενο την επιβεβαίωσή της από τις ηγεσίες τους» και πρόσθεσε πως «τα άλλα είναι θεωρητικά σχήματα».

Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, που με άλλα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για τις δύο υποψηφιότητες (Καρυπίδη και Βουδούρη), δήλωσε χθες στον ΣΚΑΙ ότι η ηγεσία θα πρέπει να συνυπολογίσει τη γνώμη των οργανώσεων.

«Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία και αυτή ήταν η απόφασή της. Από εκεί και πέρα, οι οργανώσεις της συγκεκριμένης περιοχής θα πουν τη γνώμη τους. Η Κεντρική Επιτροπή και η ηγεσία του κόμματος θα συνυπολογίσουν αυτή τη γνώμη. Πάντα έτσι κάνουμε. Συζητάμε τα πάντα, τα επανεκτιμούμε και εάν χρειαστεί τα διορθώνουμε και προχωράμε όλοι μαζί μπροστά. Απλά πράγματα» επισήμανε ο Δ.Στρατούλης.

Σε ό,τι αφορά τα μηνύματα από τις Νομαρχιακές και η επιτροπή της Αρκαδίας, αργά το βράδυ της Δευτέρας, καταψήφισε με 9 κατά και 4 λευκά την υποψηφιότητα Βουδούρη, παρώντος του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Π.Σκουρλέτη. Την Πέμπτη συνεδριάζει η Νομαρχιακή Λακωνίας.

Οι επικρίσεις κατά του Οδ.Βουδούρη επικεντρώνονται στο γεγονός ότι έχει ψηφίσει και στηρίξει τα μνημόνια και έχει αλλάξει τρία κόμματα.

Ειδικότερα, εκείνοι που τάσσονται κατά της υποψηφιότητάς του ανησυχούν ότι θα αποδειχθεί πολύ αδύναμη και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε θέση απολογούμενου, όταν ο κ. Βουδούρης δεχθεί τα πυρά των υποψηφίων των κομμάτων της συγκυβέρνησης που θα αξιοποιήσουν το «μνημονιακό παρελθόν» του.

Η υποψηφιότητα Βουδούρη υπό το πρίσμα και των ευρωεκλογών

Όσο κι αν δημοσίως δεν ομολογείται, η έντονη αντίδραση των Νομαρχιακών στην Πελοπόννησο κατά της υποψηφιότητας του Οδ.Βουδούρη, προβληματίζει την Κουμουνδούρου. Η ηγεσία ανησυχεί για το κατά πόσο ο κίνδυνος ενός φιάσκου με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη ενδέχεται να έχει αρνητική επίπτωση και στην ψήφο ή τη συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων είναι το μείζον για το κόμμα.

Έτσι, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει με προσοχή τις υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές, με στόχο να υπερκεράσουν τις όποιες αντιδράσεις για τον Οδ.Βουδούρη -εφόσον στην πορεία προς τις κάλπες δεν έχουν εξασθενήσει.

Σε αυτό το κλίμα, έχουν ήδη αρχίσει οι εσωκομματικές διεργασίες για την επιλογή υποψήφιων ευρωβουλευτών στο νέο πλαίσιο που έθεσε η κυβέρνηση, δηλαδή της σταυροδοσίας. Υπό τις νέες συνθήκες, όλοι οι προηγούμενοι σχεδιασμοί έχουν ανατραπεί και οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις από όλες τις εσωκομματικές πλευρές.

Δεδομένου ότι εκείνοι που θα αναδειχθούν ευρωβουλευτές δεν θα είναι ένα προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των συνιστωσών για τις θέσεις στη λίστα, αλλά -μέσω της σταυροδοσίας- οι πρώτοι στην επιλογή των πολιτών, είναι αναμενόμενο ότι τόσο η πλειοψηφία, όσο και η μειοψηφία θα βάλουν τα δυνατά τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: