6 Φεβρουαρίου 2014

Συνεχίζονται, παρά τα εμπόδια, τα έργα στο παλιό νοσοκομείο στην Ηροδότου


Ένα έργο πνοής για την Αλεξανδρούπολη, το παρελθόν και το μέλλον της, είναι η ανακατασκευή του ιστορικού κτιρίου του παλιού νοσοκομείου, στον κόμβο της Ηροδότου, το οποίο παραχωρήθηκε στο Δήμο, από τον τότε υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, προκειμένου, αφού ανακαινισθεί και συντηρηθεί, να λειτουργήσει για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ήταν Ιούνιος του 2010 όταν πρωτοϋπογράφτηκε η σύμβαση για το έργο «Ανακατασκευή Κτιρίου (Πρώην Νοσοκομείο) Προκειμένου Να Χρησιμοποιηθεί από Σχολεία» μεταξύ Δήμου Αλεξανδρούπολης και αναδόχου εταιρείας. Από τότε, προέκυψαν αρκετές παρατάσεις και προβλήματα με τη ροή της χρηματοδότησης, ενώ δεν έλειψαν κατά την διάρκεια των εργασιών και κατά την αποκάλυψη της στέγης ορισμένα τεχνικά προβλήματα.
Έτσι, χρειάστηκε να γίνουν τροποποιήσεις από την Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και τα νέα, τροποποιημένα αρχιτεκτονικά σχέδια στάλθηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού και τη Γενική Δ/νση Μουσείων & Τεχνικών Έργων για την επανέγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης.
Παρά το γεγονός ότι ο ανάδοχος μέχρι σήμερα ολοκλήρωσε μεγάλο μέρος του συμβατικού αντικείμενου του έργου υπολείπονται εργασίες, οι οποίες κρίθηκαν ως απόλυτα αναγκαίες για τη λειτουργικότητα, τη συνέχιση και την περαίωση του έργου, με αρτιότητα και σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες.
Επιπλέον, η αντιμετώπιση καταρρεύσεων και αναγκαστικής αντικατάστασης της στέγης έχει ως αποτέλεσμα την υποχρέωση αντικατάστασης και των ξύλινων ψευδοροφών στον α’ όροφο και επίσης την τοποθέτηση ψευδοροφής στον ημιυπόγειο όροφο.
Έτσι, η τεχνική  υπηρεσία του Δήμου Αλεξανδρούπολης προέβη στη σύνταξη συμπληρωματικής σύμβασης και Πρωτοκόλλου Κανονισμού Τιμών Μονάδας Νέων Εργασιών, που παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με την αρχική σύμβαση κατά 243.207,67 € εκ των οποίων το πόσο των 168.415,81 € αφόρα δαπάνη εκτέλεσης εργασιών, το πόσο των 24.424,00 € αφορά δαπάνη για απρόβλεπτα, το πόσο των 4.890,00 € αφόρα δαπάνη για αναθεώρηση και το πόσο των 45.477,86 € αφόρα δαπάνη για Φ.Π.Α. 23%
Το θέμα συζητήθηκε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης και η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 4/2/2014 στο πρόγραμμα Διαύγεια.
 Κική Ηπειρώτου
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: