6 Φεβρουαρίου 2014

Αποφασίζει για Καρυπίδη ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις σκιές ρατσισμού

ΠΑΡΩΝ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

        Αποφασίζει για Καρυπίδη ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις σκιές ρατσισμού

Μετά τη θύελλα που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για ρατσιστικές, αντισημιτικές και «ακροδεξιές» απόψεις του υποψηφίου περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θ. Καρυπίδη, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επανεξετάζει σήμερα την υποψηφιότητά του, σε συνεδρίασή της, παρουσία του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

Στο πλαίσιο αυτής της εσωκομματικής συζήτησης, βρίσκονται σήμερα στην Κοζάνη ο γραμματέας του κόμματος Δ. Βίτσας και ο υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης Κ. Πουλάκης οι οποίοι θα συζητήσουν το «θέμα Καρυπίδη» με τις τοπικές κομματικές δυνάμεις και θα ενημερώσουν στη συνέχεια την Πολιτική Γραμματεία.
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσημη ανακήρυξη του κ. Καρυπίδη ως υποψήφιου περιφερειάρχη του κόμματος στη Δυτική Μακεδονία, οι αποκαλύψεις ότι είχε αναρτήσει στο Facebook ρατσιστικά και αντισημιτικά σχόλια, προκάλεσαν σάλο και αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ακόμη και στελέχη της πλειοψηφίας του κόμματος εξέφρασαν ανοικτά τη διαφωνία τους.
Εκτάκτως στην Κοζάνη
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναβλήθηκε για σήμερα -κρίθηκε αναγκαίο να είναι παρών και ο Αλέξης Τσίπρας- ενώ αποφασίστηκε να μεταβεί εκτάκτως στην Κοζάνη ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας και ο υπεύθυνος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κώστας Πουλάκης για να συζητήσουν με την Περιφερειακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη που ανήκουν στην πλειοψηφία του κόμματος συνεδρίασαν για να εκτιμήσουν όλα τα νέα δεδομένα, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε μία συγκεκριμένη απόφαση, αν και διαπιστώθηκε ότι πρέπει να επανεξετάσουν την υποψηφιότητα του κ. Καρυπίδη.
Δεδομένη είναι και η σφοδρή αντίδραση της «Αριστερής Πλατφόρμας» - στελέχη της ζητάνε να «αποσυρθεί» η υποψηφιότητα του κ. Καρυπίδη αλλά και του κ. Βουδούρη, σημειώνοντας ότι αν οι αμφισβητήσεις τους είχαν εισακουστεί από την πλειοψηφία της ΚΕ, θα είχαν αποφευχθεί οι σημερινές δυσχέρειες.
Μάλιστα έλεγαν ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που αφορούν συνέντευξη που πήρε ως δημοσιογράφος ο Θ. Καρυπίδης από τον Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής (!) και τον τρόπο που διεξήχθη αλλά και δηλώσεις του Θ. Καρυπίδη μέσω facebook για θέματα που συνδέονται με τους μετανάστες και τους εβραίους, πράγματα που δεν ήταν γνωστά, το κύμα των αντιδράσεων στην υποψηφιότητα του Θ. Καρυπίδη, πέραν αυτής του Οδ. Βουδούρη, μεγεθύνεται.
Σημειώνεται ότι για την υποψηφιότητα του κ. Βουδούρη δεν τίθεται θέμα από την πλειοψηφία του κόμματος, ενώ για τον κ. Καρυπίδη το κλίμα είναι βαρύ και στους βουλευτές του κόμματος αλλά και στις οργανώσεις, κυρίως στη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία.
Μετά την έκταση των αντιδράσεων ανακοίνωση εξέδωσε και η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης, η οποία μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «στη διαδικασία για τους υποψήφιους έγιναν συνθέσεις για οριστικοποίηση της πρότασης στην ΚΕ και μάλιστα ο Θ. Καρυπίδης ήταν μεταξύ αυτών που προτάθηκαν», ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για προπαγάνδα από τα ΜΜΕ σε βάρος του και «απαράδεκτη συσχέτισή του με εθνικιστικά - ρατσιστικά μορφώματα και κόμματα».
Ο Δ. Παπαδημούλης
Την αντίθεσή του στα ρατσιστικά σχόλια που είχε αναρτήσει ο κ. Καρυπίδης εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δ. Παπαδημούλης με σχόλιο στο twitter γράφοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλήρως αντίθετος με κάθε μορφή ρατσισμού, άρα και με τον αντισημιτισμό. Αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν και να το σέβονται όλοι».
Καυστικό ήταν το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ καθώς επεσήμανε ότι «ακροδεξιοί, φιλοχρυσαυγίτες, αντισημιτιστές, ρατσιστές... όλοι τίθενται στην υπηρεσία του κ. Τσίπρα για να πάρει την εξουσία. Ας μην αυτοαποκαλούνται Αριστερά, γιατί δεν είναι...».
Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «δεν δέχεται μαθήματα σε θέματα που αφορούν τις αντιεθνικιστικές, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές πεποιθήσεις του από τον κ. Βενιζέλο και την εναπομείνασα παρέα του».
Σακελλαρίδης: Η υποψηφιότητα Καρυπίδη έχει πολλά προβλήματα
Τις ενστάσεις του για την υποψηφιότητα του του Θ. Καρυπίδη για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εξέφρασε και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για το Δήμο Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
«Η υποψηφιότητα του κ. Καρυπίδη έχει πολλά προβλήματα», δήλωσε, σε συνέντευξή του στον Σκάι.
Αμερικανοεβραίοι: Αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ για αφωνία
Τον «αποτροπιασμό» της εξέφρασε η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή για τις «αντισημιτικές δηλώσεις» του Θεόδωρου Καρυπίδη, η οποία επεσήμανε ταυτόχρονα την «αφωνία» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς μέχρι χθες δεν είχε υπάρξει επίσημη αντίδραση.
Ο Ντέιβιντ Χάρις, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC), υποστηρίζει ότι οι «εξωφρενικές εκφράσεις αντισημιτισμού στην Ελλάδα προέρχονται όχι μόνο από τη Χρυσή Αυγή της άκρας δεξιάς, αλλά επίσης και από το Facebook του Θεόδωρου Καρυπίδη, που καταδεικνύει την άκρα αριστερά».
Σύμφωνα με τον κ. Χάρις, ο πρωθυπουργός Σαμαράς και η κυβέρνησή του απορρίπτουν αυτές τις «επικίνδυνες επιθέσεις» και αναγνωρίζουν το δικαίωμα των Ελλήνων-Εβραίων, όπως και όλων των Ελλήνων πολιτών, να ζήσουν με ειρήνη και αξιοπρέπεια.
Εξτρεμιστές
Με αφορμή αντισημιτικούς σχολιασμούς του κ. Καρυπίδη στο Facebook, o κ. Χάρις δήλωσε ότι το «μαστίγωμα μέχρι μίσους κατά των Εβραίων, για όλα τα είδη των φερόμενων συνωμοσιών, είναι μια γνωστή, για πολύ καιρό, τακτική των πολιτικών εξτρεμιστών, με τίποτα εποικοδομητικό να προσφέρουν στα θέματα της πραγματικής ζωής που αντιμετωπίζει η χώρα τους», προσθέτοντας ότι «η έρευνα αποκαλύπτει, επίσης, για άλλη μια φορά ότι, για όλες τις δήθεν διαφορές τους, άκρα δεξιά και αριστερά, οι πολιτικοί μπορούν να έχουν περισσότερα κοινά από ό,τι διαφορετικά θα μπορούσαν να παραδεχτούν - την ικανότητα στο τυφλό μίσος, τη μισαλλοδοξία και τη δημαγωγία».
http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: