27 Φεβρουαρίου 2014

Αγώνας δρόμου και στον Έβρο για να σωθεί η πρώτη κατοικία


Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι δανειολήπτες του Έβρου και όλης της χώρας, προκειμένου, καταθέτοντας μία σειρά εγγράφων προς τις οικείες τράπεζες, να προστατεύσουν από ενδεχόμενο πλειστηριασμό την πρώτη τους κατοικία.  Η προθεσμία για την υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων λήγει αύριο, 28 Φεβρουαρίου, και ήδη η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών έχει καταθέσει έγγραφα για λογαριασμό αρκετών οφειλετών από την περιοχή μας. Η προθεσμία αυτή είχε τεθεί με δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή διάταξης του Ν. 4224/2013 (άρθρο 2, παρ. 2α) η οποία ορίζει ότι «κατά τη διάρκεια απαγόρευσης του πλειστηριασμού οι οφειλέτες έχουν υποχρέωση υποβολής στον δανειστή με κάθε πρόσφορο μέσο, υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 13 του ν. 2479/1997 (Α΄ 67), στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του οφειλέτη, λεπτομερή και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας, περιγραφή της πλήρωσης των παραπάνω προϋποθέσεων και λεπτομερής αναγραφή των κινήσεων λογαριασμού που ξεπερνούν το ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ τους τελευταίους είκοσι τέσσερις (24) μήνες πριν την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.
Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης της παρούσας υποπαραγράφου μέχρι 31.1.2014, ή εντός δύο (2) μηνών από την επίδοση επιταγής προς εκτέλεση, αίρεται για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή η απαγόρευση πλειστηριασμού».
Όπως ειδικότερα σπεύδει να επισημάνει ο κ. Σκορδάς, απαντώντας εγγράφως σε αναφορά της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) για την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών, «η ψήφιση του πρόσφατου νόμου 4224/2013 σε συνάρτηση με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 3869/2010 και Ν. 4161/2013) αποτελούν σήμερα έναν σημαντικό πυλώνα προστασίας των Ελλήνων πολιτών που είτε αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των οφειλών τους είτε βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμών».
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης αναφέρεται στην πρόνοια του νόμου για τη σύσταση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους προκειμένου να υπάρχει ένα ανώτατο κυβερνητικό όργανο το οποίο θα εισάγει και θα παρακολουθεί τις απαραίτητες δράσεις για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επίλυσης του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους φυσικών, νομικών προσώπων και επιχειρήσεων», επισημαίνοντας μάλιστα ότι «το Συμβούλιο κατά τη μεταβατική περίοδο θα έχει ως αποστολή τη διαμόρφωση πολιτικών σχετικά με την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου και μόνιμου μηχανισμού αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών δανείων».
«Πολύ μεγάλη κινητοποίηση από Εβρίτες δανειολήπτες»
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Έβρου Σοφία Ταλιαντζή, σημειώνει πως όλο το προηγούμενο διάστημα και μέχρι σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλη κινητοποίηση από δανειολήπτες του νομού μας, προκειμένου να καταθέσουν ό,τι προβλέπει ο νόμος προς τις τράπεζες, ώστε να προστατευθεί η πρώτη τους κατοικία. Και η Ένωση Καταναλωτών κατέθεσε πολλές υπεύθυνες δηλώσεις εκ μέρους δανειοληπτών, ωστόσο, όπως αναφέρει η κα Ταλιαντζή, ο χρόνος που δόθηκε δεν ήταν αρκετός.
«Θεωρούμε πως χρειάζεται κι άλλος χρόνος, προκειμένου να μπορέσει περισσότερος κόσμος να εξυπηρετηθεί. Ήδη, ο πρώτος μήνας σχεδόν της χρονικής αυτής περιόδου σπαταλήθηκε για να ενημερωθούν οι τράπεζες. Δεν  υπήρχε στην αρχή ενημέρωση, με αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος και να υπάρξει ταλαιπωρία. Ελπίζω και εύχομαι πως θα δοθεί κάποια παράταση. Ωστόσο, ακόμη κι αν κάποιοι δεν καταφέρουν να προλάβουν αυτή την προθεσμία, ο νόμος αναφέρει πως σε περίπτωση που  υπάρξει πράξη εκτέλεσης πλειστηριασμού, υπάρχει χρονικό περιθώριο 2 μηνών για κάθε δανειολήπτη, προκειμένου να κινήσει τη διαδικασία προστασίας της πρώτης κατοικίας του».

Συνεχίζονται
οι ευνοϊκές αποφάσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Συνεχίζουν να εκδίδουν ευνοϊκές αποφάσεις για περιπτώσεις υπερχρεωμένων συμπολιτών μας τα ειρηνοδικεία του Έβρου.
«Οι ειρηνοδίκες του νομού μας κάνουν καταπληκτική δουλειά. Έχουμε διαρκώς θετικές αποφάσεις για συμπολίτες μας που δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους», σημειώνει η κα Ταλιαντζή.
Πρόσφατα, μία άνεργη, μητέρα σε μονογονεϊκή οικογένεια, με χρέη που αγγίζουν τις 80.000 ευρώ, πέτυχε απαλλαγή από καταβολές δόσεων για τουλάχιστον 1 έτος, μετά την παρέλευση του οποίου, θα εξεταστεί εκ νέου η περίπτωσή της.
Επίσης, συμπολίτης μας με 82% αναπηρία και συνολικό χρέος 38.000 ευρώ, απαλλάχθηκε από περίπου 10.000 ευρώ.
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: