27 Μαρτίου 2014

27-3-2014 - Δημόσια Επιστολή προς τον κ. Δήμαρχο Σαμοθράκης


κ. Δήμαρχε της Σαμοθράκης

Με αφορμή την πρόσκλησή σας για το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 στις 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο στη Χώρα της Σαμοθράκης για να μας παρουσιάσετε τον Απολογισμό του Δήμου για την περίοδο 2011-2014 και την παρουσίαση του αναπτυξιακού πλαισίου του Δήμου και των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, σας παραθέτω κάποιες σκέψεις και απόψεις μου ως δημότης

Με την «Ανοιχτή Επιστολή μου» προς το πρόσωπό σας την 14 Οκτωβρίου του 2013, σας είχα ζητήσει να τοποθετηθείτε δημόσια, όπως άλλωστε θεσμικά οφείλατε προς τους δημότες και τους κατοίκους του νησιού και να μας ενημερώσετε τόσο για τα οικονομικά προβλήματα του δήμου  μας όσο και για την εξέλιξη των εξαγγελθέντων έργων.

Επίσης κ. Δήμαρχε, στην επιστολή μου εκείνη σας πρότεινα, σ’ ότι αφορά στην ενημέρωσή μας για την εξέλιξη των εξαγγελθέντων έργων από τον Δήμο και την Περιφέρεια, να φροντίσετε να γίνει σε μια κοινή ενημέρωση μαζί και με τον Περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη και την κ. Νικολάου  και αυτό γιατί στα περισσότερα έργα του νησιού μας εμπλέκονται και ο Δήμος και η Περιφέρεια.
Άλλωστε και ο δικός σας συνδυασμός κ. Δήμαρχε και ο συνδυασμός του κ. Γιαννακίδη ήσασταν συνυποψήφιοι με το χρίσμα και την στήριξη του ίδιου κόμματος στις προηγούμενες εκλογές.

Αυτός ο  κοινός απολογισμός μπροστά  στους δημότες θα ήταν ακόμη  πιο χρήσιμος σήμερα,
που έχουμε ήδη μπει στην προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών της 25 Μαΐου.

Οι δημότες της Σαμοθράκης στην μέχρις και σήμερα ενημέρωσή μας, τόσο από εσάς τον ίδιο όσο και από τον κ. Περιφερειάρχη, ακούγαμε και ακούμε έκπληκτοι και σαστισμένοι να καταλογίζονται ευθύνες εκατέρωθεν από τον έναν στον άλλο, τόσο για την καθήλωση των εξαγγελθέντων έργων όσο και για την μεταφορά τους στο αόριστο μέλλον.

Αυτή η παρελκυστική τακτική και συμπεριφορά σας μόνο στον μαρασμό της Σαμοθράκης οδήγησε και οδηγεί!

Κύριε Χανέ.

Σ’ ότι αφορά τις γενικότερες αιτίες της κακοδαιμονίας της αυτοδιοίκησης των τελευταίων χρόνων, δεν ακούσαμε ούτε από εσάς, ούτε από τον κ. Γιαννακίδη κάποια καταδίκη για τις κύριες και καθοριστικές αιτίες του μαρασμού της Αυτοδιοίκησης που είναι τα μνημόνια και οι επιπτώσεις τους σ΄ αυτήν, καθώς επίσης και για τον Καλλικράτη (τον τελευταίο νόμο για την αυτοδιοίκηση) που με τις θεσμικές του αδυναμίες επέφερε καταστροφικές επιπτώσεις ιδιαίτερα στους μικρούς νησιωτικούς δήμους όπως της Σαμοθράκης.

Τέλος κ. Δήμαρχε επειδή σας θεωρώ ευθύ και έντιμο και δεν αμφισβητώ καθόλου τις καλές σας προθέσεις και την αγάπη σας για το νησί, θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο στην ενημέρωση που θα μας κάνετε, να τοποθετηθείτε και να σταθείτε αυτοκριτικά τόσο στις προσωπικές σας αδυναμίες παραλήψεις και λάθη σας, όσο και σ΄αυτόν τον αυταρχικό και συγκεντρωτικό τρόπο που διοικήσατε τον Δήμο τουλάχιστον στην τελευταία σας θητεία. Η συμπεριφορά σας αυτή έγινε η αιτία να μην συμμετέχουν οι δημότες ούτε καν στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Όχι απλά δεν επιδιώξατε να συμμετέχουν οι δημότες στα δημοτικά συμβούλια αλλά με τη στάση σας ουσιαστικά διώξατε και αυτούς που στην αρχή της θητείας σας συμμετείχαν.

Ειλικρινά ευελπιστώ και πιστεύω κ. Δήμαρχε ότι αυτήν την αυτοκριτική και μπορείτε και οφείλετε να την κάνετε προκειμένου στην νέα εποχή της αυτοδιοίκησης για τη Σαμοθράκη μας που όλοι μας ελπίζουμε ότι θα έρθει μετά τις εκλογές, να συμβάλετε ουσιαστικά. Θα είναι κ. Δήμαρχε, ίσως, η σημαντικότερη παρακαταθήκη και συμβολή σας στο μέλλον του νησιού και της ευρύτερης περιοχής.

Προσωπικά πιστεύω ότι η νέα εποχή για την αυτοδιοίκηση στο νησί μας δεν μπορεί παρά να είναι περισσότερο ανοιχτή στην κοινωνία, περισσότερο συμμετοχική και ένα ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης και ευημερίας

Επίσης θεωρώ ότι το πρώτιστο μέλημα της νέας αυτοδιοικητικής αρχής που θα προκύψει μετά τις εκλογές, θα πρέπει να είναι οι πρωτοβουλίες της για την διεξαγωγή ενός ανοιχτού δημοκρατικού κοινωνικού διαλόγου χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς προκαταλήψεις με τους δημότες και τους κατοίκους του νησιού, για την χάραξη των στόχων και του οράματος για τη Σαμοθράκη.

Το βασικότερο απ΄ όλα θα είναι μέσα από έναν τέτοιο διάλογο του Δημοτικού Συμβουλίου και της Κοινωνίας να καταλήξουμε στο ζητούμενο «τι νησί θέλουμε και πως θα το πετύχουμε όλοι μαζί»!

Με τιμή ως Δημότης Σαμοθράκης
Σπιτάλας Βασίλης

                                                                                                                      Σαμοθράκη 27/32014

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

kyrie spitala
etsi opos ta les einai kai an den synenoithoume epiteloys den ginete tipote.