13 Μαρτίου 2014

«Αρχαιολογικό Μουσείο» αποκαλύφθηκε στην Αλεξανδρούπολη


Ένα μικρό… αρχαιολογικό μουσείο κατηγορείται πως είχε στην κατοχή του ένας 54χρονος ημεδαπός από την Αλεξανδρούπολη, στη σύλληψη του οποίου προχώρησαν αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας το μεσημέρι της Τρίτης. Ανάλογα περιστατικά σημειώνονται συνεχώς στον ελλαδικό χώρο, ενώ πρόσφατα έγινε αντίστοιχη σύλληψη 44χρονου στον οικισμό Ήφαιστος του νομού Ροδόπης. Ο 54χρονος κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού βρέθηκε να διατηρεί σε αποθήκη 230 αντικείμενα αρχαιολογικής σημασίας! Συγκεκριμένα, πρόκειται για τεμάχια κεραμικής, χρονολογούμενα από την νεολιθική μέχρι την υστεροβυζαντινή περίοδο και λίθινα τέχνεργα προϊστορικών χρόνων. Τα αντικείμενα κατασχέθηκαν και απεστάλησαν στην ΙΘ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Η Αστυνομία κατάφερε αυτή την επιτυχία μετά από αξιοποίηση πληροφοριών που είχε στη διάθεσή της, αναφορικά με τη δράση του 54χρονου. Ο συλληφθείς οδηγείται στην κα. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν πρόκειται για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, καθώς ο 54χρονος είχε ενημερώσει για τα αντικείμενα που είχε βρει, ενώ δεν προσπαθούσε να τα κρύψει.
Σύλληψη και στον Ήφαιστο
Χάλκινα νομίσματα βυζαντινής περιόδου, μαρμάρινα αρχιτεκτονικά τμήματα, μολύβδινα αντικείμενα βυζαντινής – ρωμαϊκής περιόδου είναι ορισμένα από τα αντικείμενα που εντόπισαν οι αστυνομικοί
Κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς συνελήφθη στον Ήφαιστο Ροδόπης, από αστυνομικούς της ομάδας δίωξης ναρκωτικών του τμήματος ασφάλειας, ένας 44χρονος ημεδαπός. Μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 44χρονο, διότι εντόπισαν στην οικία του και κατέσχεσαν 64 χάλκινα νομίσματα βυζαντινής περιόδου, 38 χάλκινα αντικείμενα – κοσμήματα, δύο μαρμάρινα αρχιτεκτονικά τμήματα, 17 αντικείμενα - χάντρες  βυζαντινής περιόδου, 11 μολύβδινα αντικείμενα βυζαντινής – ρωμαϊκής περιόδου, ένα τμήμα βυζαντινού αγγείου, ένα πήλινο σφονδύλι, ένα τμήμα γυάλινων βραχιολιού βυζαντινής περιόδου, 8 θραύσματα γυάλινων αντικειμένων βυζαντινής περιόδου, ένα πήλινο αντικείμενο και ένα μηχάνημα ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί η ομάδα δίωξης Ναρκωτικών.

Αυξάνονται οι λαθρανασκαφές
«Το θέμα της αρχαιοκαπηλίας είναι μια καθημερινή πραγματικότητα και κυρίως δεν εστιάζεται σε θέματα κλοπών ή ληστειών από μουσεία αλλά στο θέμα των λαθρανασκαφών, οι οποίες αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας που υπάρχουν αρχαία» αναφέρει ο Ανδρέας Αποστολίδης, συγγραφέας και  ερευνητής, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει το σχετικό ντοκιμαντέρ «Το Κύκλωμα», το οποίο έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση.
«Τα αρχαία στην Ελλάδα είναι παντού», αναφέρει ο πρόεδρος Ελλήνων Αρχαιοφυλάκων Γιώργος Μαυρικόπουλος καθώς, όπως επισημαίνει, «τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση των λαθρανασκαφών. Όμως δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα για να εξαλειφθεί το φαινόμενο αυτό».
Οι λαθρανασκαφές ξεκινούν από την δεκαετία του ‘50 στην Ελλάδα. Κυκλώματα εγχώρια αλλά και διεθνή, τα οποία κινούνται σε όλο τον ελλαδικό χώρο ειδικά τη νύχτα εντοπίζουν αρχαία κυρίως θολωτούς τάφους. Ο γνωστός ιστορικός Τέχνης Μάνος Στεφανίδης αναφέρει ότι «τα μεγαλύτερα κέντρα στο εξωτερικό τροφοδοτούνται κυρίως από τέτοιου είδους ανασκαφές».
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, «η αρχαιοκαπηλία στην Ελλάδα έχει ρίζες από τα αρχαία χρόνια. Απόδειξη η συλημένοι τάφοι, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα».
Ο ίδιος προσθέτει ότι, «σήμερα δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο της τροφοδότησης των μουσείων του εξωτερικού από αρχαιότητες».
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: