14 Μαρτίου 2014

Αλ. Τσίπρας: «Αυτές είναι οι αδιαπραγμάτευτες δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ»

                          

Τις βασικές προτεραιότητές σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από την Αλεξανδρούπολη ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος βρέθηκε στην πρωτεύουσα του Έβρου σήμερα το πρωί και επισκέφθηκε το Εργατικό Κέντρο, είχε επαφές και άκουσε εργαζομένους, ανέργους και υπαλλήλους που έχουν βγει σε διαθεσιμότητα (σχολικοί φύλακες δημοτικούς αστυνόμους, εργαζόμενους ΕΡΑ, καθηγητές, γιατρούς ΕΟΠΠΥ κ.α.) , κάνοντας ειδική αναφορά στα προβλήματα που τους απασχολούν αλλά και στις δεσμεύσεις του κόμματός του απέναντί τους. Παράλληλα, έκανε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και την τρόικα κάνοντας λόγο για «λειτουργία της κυβέρνησης σαν χασάπη που τεμαχίζει»
και πως «η συγκρότηση κυβέρνηση σωτηρίας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι όρος εθνικής επιβίωσης».

«Το πραγματικό success story της κυβέρνησης και των μνημονίων»

O κ. Τσίπρας, μιλώντας για το πραγματικό success story της κυβέρνησης και των μνημονίων, σημείωσε πως έχουν ρίξει τους πολίτες στον Καιάδα της ανεργίας, της διαθεσιμότητας, της φτώχιας, της εξαθλίωσης και της μετανάστευσης. «Αυτό είναι το success story. Εσείς είστε το  success story της κυβέρνησης Σαμαρά, που ετοιμάζεται τώρα να μας πουλήσει και πλεονάσματα. Πλεόνασμα θράσους, καταστροφής, εξαθλίωσης. Εμείς δεν αμφισβητούμε τα λογιστικά πλεονάσματα, αλλά ξέρετε, άμα στέλνανε και τους μισούς συνταξιούχους εξορία ή αν τους εκτελούσαν στο Σύνταγμα για να μην πληρώνουν συντάξεις, άμα έκλειναν τα νοσοκομεία και τα σχολεία, περισσότερα από αυτά που έχουν ήδη  κλείσει, θα είχαμε ακόμα μεγαλύτερα πλεονάσματα. Ο καθένας έχει δώσει ένα κομμάτι σ’ αυτό το πλεόνασμα με αίμα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερθείς στους δημοτικούς υπαλλήλους που είναι στη διαθεσιμότητα, εκτίμησε πως στόχος της κυβέρνησης «είναι να τα βάλουν με μια κατηγορία, αλλά να δημιουργήσουν την αίσθηση σε όλες τις υπόλοιπες ότι δεν θα τις αγγίξουν. Όταν τελειώσουν με αυτήν την κατηγορία θα έρθουν στην επόμενη. Μετά θα έρθουν στην επόμενη και σε τελική ανάλυση πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κανείς δεν θα τη γλιτώσει στο τέλος της ημέρας, αν αυτοί συνεχίσουν. Και είναι δικιά μας ευθύνη, όλων, να μην τους αφήσουμε να συνεχίσουν». Έκανε ακόμη λόγο για  υποκρισία, αναφορικά με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, ενός θεσμού πολύ κοντά στον πολίτη, ενώ σχετικά με τους εκπαιδευτικούς που είναι σε διαθεσιμότητα, τόνισε πως «πάνω από 1200 σχολεία σε όλη την Ελλάδα έχουν κλείσει. 30 χιλιάδες εκπαιδευτικοί λιτότεροι κάνουν μάθημα στα παιδιά μας. Και βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε περίπου 2300, 1900  διαθέσιμοι και 360 περίπου υπό μετάταξη, οι οποίοι στην πραγματικότητα βρίσκονται ένα στάδιο πριν από την απόλυση». Ο κ. Τσίπρας μίλησε ακόμη για τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για τους σχολικούς φύλακες.
Για τις επερχόμενες εκλογές, σημείωσε πως «θα είναι εκλογές με ένα πολύ σημαντικό μήνυμα και για την Ελλάδα, και για την Ευρώπη, και για την τοπική αυτοδιοίκηση», ενώ προέβλεψε πως σύντομα θα έρθουν στη Βουλή νέα, επώδυνα και καταστροφικά μέτρα.
«Η τρόικα θα πάει από εκεί που ήρθε»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί και τη δέσμευση αυτή θα την κάνει πράξη ό, τι και να γίνει στο βαθμό που έχει τη στήριξη του λαού και της κοινωνίας και πάρει μια καθαρή λαϊκή εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «η συγκρότηση κυβέρνηση σωτηρίας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι όρος εθνικής επιβίωσης».
Παρουσιάζοντας τις δύο προτεραιότητες μιας τέτοιες κυβέρνησης, ανέφερε: «Εμείς λοιπόν έχουμε πει δυο πράγματα. Το πρώτο, ότι η τρόικα την επόμενη μέρα θα πάει από εκεί που ήρθε. Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν εξωθεσμικό οργανισμό που δεν έχει καμία νομιμοποίηση, όχι από την ελληνική κυβέρνηση, ούτε καν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κοιτάξτε τις αναφορές και τις εκθέσεις που κάνει το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ύπαρξη της τρόικας. Ποιοι είναι αυτοί που θα αποφασίζουν για το μέλλον μας;
Το δεύτερο. Θα αποκαταστήσουμε τις μεγάλες αδικίες, όλες τις πράξεις εκείνες που έγιναν κατά παράβαση του Συντάγματος και ταυτόχρονα θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Με δυο λόγια, καταργούμε το μνημόνιο, προχωρούμε το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, προχωρούμε το σχέδιο για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης. Στόχος μας ούτε ένας συμπολίτης μας χωρίς τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε ρεύμα, σε φαγητό, σε στέγαση. Και με την κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου προχωρούμε στο δύσκολο έργο της αποκατάστασης των αδικιών, όπως αυτών που αφορούν εσάς», ενώ συμπλήρωσε: «Δεν θέτουμε σε διαπραγμάτευση με κανέναν το ύψιστο χρέος μας να ανταποκριθούμε στην  ανθρωπιστική κρίση, στον πόνο, τη δυστυχία, την εξαθλίωση του ελληνικού λαού. Αυτό είναι το πρώτο χρέος μας. Και μετά θα ασχοληθούμε με το άλλο χρέος. Δεν θα το αφήσουμε και το άλλο, γιατί εμείς δεν είμαστε μπαταχτσήδες, όπως κάποιοι άλλοι που εδώ και 70 χρόνια έχουν ξεχάσει το γερμανικό αναγκαστικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις. Θα ασχοληθούμε και θα ζητήσουμε μία λύση παρόμοια με αυτή που ευεργέτησε τη Γερμανία το ΄53. Ευρωπαϊκή λύση που θα αφορά όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε βέβαιος για το νέο πόλεμο που θα δεχθεί το κόμμα. «Ξέρουμε, γιατί το έχουμε δει το έργο, θα πέσουν κατά πάνω μας. Και σ΄ αυτές τις εκλογές και στις επόμενες. Με τρομοκράτηση, με απειλές, με εκβιασμούς. «Μην ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ θα χάσεις τη δουλειά σου, μην ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ θα χάσεις το χωράφι σου, τα λεφτά που έχεις αποταμιευμένα στις τράπεζες». Δεν ψήφισαν κάποιοι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτά τα πήραν ο Στουρνάρας με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο. Αυτή είναι η αλήθεια… Εμείς δεσμευόμαστε να κάνουμε πράξη  τις υποσχέσεις όχι απέναντι στα πρόσωπά σας, απέναντι στην κοινωνία που βάλλεται. Είναι η δική μας υποχρέωση. Όλοι μαζί όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο αγώνας θα είναι δύσκολος και πρέπει να βάλουμε ένα λιθαράκι για να τον κερδίσουμε».
Του Γιώργου Πανταζίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: