12 Μαρτίου 2014

«Εργαλείο» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας


Ημερίδα με θέμα την «Καταπολέμηση της ανεργίας μέσα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 10 Μαρτίου ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Έβρου. Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ και η Βάλια Αρανίτου, διευθύντρια του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. «Όταν σε αυτή τη χώρα υπάρχουν 728.000 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 727.000 είναι μικρομεσαίες, αντιλαμβάνεται κανείς πως ακόμη και με την πρόσληση ενός ατόμου, από κάθε επιχείρηση, η ανεργία στη χώρα μας θα μειωνόταν σημαντικά», τόνισε ο κ. Ρομπόλης, καταδεικνύοντας έτσι τον σπουδαίο ρόλο που μπορούν να παίξουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εάν βεβαίως υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και ενισχύσεις από το κράτος.
Πώς να γίνει όμως αυτό, όταν στην Ελλάδα του 2014 και της απόλυτης ύφεσης, τα λουκέτα και οι απώλειες θέσεων εργασίας -κυρίως από μικρές επιχειρήσεις- πέφτουν «βροχή». Όπως σημείωσε η κα Αρανίτου, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές από τις οποίες έχουν χαθεί οι περισσότερες θέσεις εργασίας. Ειδικά την τελευταία περίοδο, το μεγαλύτερο ποσοστό χαμένων θέσεων εργασίας, ακόμη και από αυτές της μισθωτής εργασίας, προέρχεται από αυταπασχολούμενους και πάρα πολύ μικρούς εργοδότες. «Από τη μία μεριά έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας κι από την άλλη λουκέτα στις εμπορικές επιχειρήσεις. Δηλαδή, με μία διαδικασία, έχουμε διπλό αποτέλεσμα: και κλείσιμο επιχείρησης και απώλεια θέσεων εργασίας. Αυτό που θα μπορούσε επομένως να γίνει, θα είναι να ενισχυθούν οι μικρές αυτές επιχειρήσεις, μέσα από διάφορες διαδρομές, φορολογία ή ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών, τόσο των ιδίων όσο και των εργαζομένων σε αυτές, ούτως ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και μέσω αυτής η απασχόληση στο εμπόριο».

2015-2025: 10 χρόνια αναιμικής ανάπτυξης
Όπως σημείωσε ο κ. Ρομπόλης, σήμερα έχει συντελεστεί μία πλήρης απαξίωση της εργασίας, είτε στο επίπεδο του εισοδήματος, είτε στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων, είτε στο επίπεδο της κοινωνικής ασφάλισης. Σε ό,τι αφορά τα δεδομένα για τις επιχειρήσεις, μέχρι το τέλος του 2013, έβαλαν «λουκέτο» 230.000 κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ και το μέλλον μόνο ως ευοίωνο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Βάσει έρευνας που έχει εκπονήσει το ινστιτούτο εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ,  το διάστημα 2015-2025, η ελληνική οικονομία θα αυξάνεται με ένα ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της τάξης του 1,5% το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του 2025 η ανεργία θα έχει μειωθεί μόνο κατά 220.000 άτομα. Σήμερα, η επίσημη ανεργία αφορά 1 εκ. 400 χιλ. άτομα και σύμφωνα με την έρευνα, το 2025 θα αφορά 1 εκ. 50 χιλ. άτομα, αριθμό και πάλι, τρομακτικό. «Επομένως, τα δέκα χρόνια αυτά, θα αποτελέσουν μία περίοδο αναιμικής ανάκαμψης και υψηλού επιπέδου ανεργίας. Μιλούμε για μία χώρα και μία οικονομία που 5 χρόνια μαστίζεται από την ύφεση, για να ακολουθήσουν 10 χρόνια αναιμικής ανάκαμψης και απορρόφησης της ανεργίας», τόνισε ο κ. Ρομπόλης.

Αλλαγές ΧΘΕΣ, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο
Οι προτεινόμενες αλλαγές-λύσεις που προτείνει το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφορούν τη συμπερίληψη ενός ακόμη κριτηρίου στα ήδη 3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης (χρέος, έλλειμμα, πληθωρισμός), κι αυτό είναι το κριτήριο του επιπέδου απασχόλησης ή ανεργίας σε μία χώρα.
«Αν δεν συντελεστεί αυτή η αλλαγή - η οποία σήμερα με τον υπάρχοντα πολιτικό συσχετισμό των δυνάμεων στην Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει- ωστόσο επιβάλλεται μόνο και μόνο για να έχουμε μία αποτελεσματική απορρόφηση της ανεργίας στην Ευρώπη και τα κράτη - μέλη», ανέφερε ο κ. Ρομπόλης, ενώ σε εθνικό επίπεδο, σημείωσε πως θα πρέπει να διοχετευτούν πόροι προς την δημιουργία αναπτυξιακών και κοινωνικών υποδομών που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Αυτές είναι οι λεγόμενες υποδομές για δραστηριότητες έντασης εργασίας, που θα μπορούν να απορροφήσουν δυναμικότερα την ανεργία. Σε ένα βραχυπρόθεσμο επίπεδο, το Ινστιτούτο αναφέρει πως θα πρέπει να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με μια σχετική ρευστότητα, ώστε να μπορέσει να απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος της σημερινής ανεργίας. Σε ένα μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο, η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από μία μεταμόρφωση του  παραγωγικού της συστήματος. «Θα πρέπει να ξαναδούμε ποιοι θα είναι οι ηγετικοί κλάδοι της οικονομίας και ποιους θα αναπτύξουμε σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Ρομπόλης, ενώ με αφορμή τις περιφερειακές εκλογές, διατύπωσε μία πρόταση για αλλαγή του ρόλου των περιφερειών, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.  «Οι περιφέρειες, ως διοικητικές δομές, θα πρέπει να μετατραπούν, από γραφειοκρατικοί μηχανισμοί, σε φορείς επιτελικού σχεδιασμού της περιφερειακής ανάπτυξης. Τη γραφειοκρατική δουλειά θα πρέπει να την αναλάβουν οι μεγάλοι καλλικρατικοί δήμοι. Δεν μπορούν οι περιφέρειες, στον 21ο αιώνα, να είναι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί. Σε όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης είναι φορείς της επιτελικής ανάπτυξης. Σε όλες τις περιφέρειες υπάρχουν συγκεκριμένες αναπτυξιακές δυνατότητες και περιορισμοί. Θα πρέπει μέσα από μετρήσεις και σχεδιασμό, να μπορεί η κάθε περιφέρεια να παρέχει πληροφόρηση προς κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή, σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης και τους κλάδους παραγωγής ανά περιοχή. Αν γίνει αυτός σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες, τότε θα μπορέσουν να έχουν κι αυτές μια προωθητική συμβολή στην ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», εκτίμησε ο κ. Ρομπόλης.

Τουρισμός, λιμάνι, εμπορικές μικροεξαγωγές
Μιλώντας στην ημερίδα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, μέσα από την αξιοποίηση συγκεκριμένων συγκριτικών πλεονεκτημάτων και υποδομών.
«Μέγιστο στοιχείο και εξόχως σημαντικό για την τοπική οικονομία είναι ο Τουρισμός. Ένα στοιχείο που δεν υπήρχε, τουλάχιστον τα προ διετίας χρόνια, και είναι καθοριστικό σήμερα για την ανάπτυξη της περιοχής και την βελτίωση όχι μόνον των οικονομικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων, αλλά του ίδιου του βιοτικού επιπέδου του συνόλου των πολιτών. Σύμφωνα με την καταγραφή του τουριστικού ρεύματος υπολογίζεται ότι οι επισκέπτες που προσήλθαν στην Αλεξανδρούπολη κατά το έτος 2013 ανέρχονται στον απόλυτο αριθμό των 96.800 έχοντας συνολική κατανάλωση τα δεκαοκτώ εκατομμύρια τριακόσιες ενενήντα δυο χιλιάδες (18.392.000) ευρώ. Επισκέπτες ως επί το πλείστον από Τουρκία, Βουλγαρία, Ρωσία, Ρουμανία και Γαλλία», τόνισε ο κ. Χατζημιχαήλ, ενώ έκανε ειδικές αναφορές και στις προοπτικές που δίνει και μπορεί να δώσει το λιμάνι και ο αγωγός ΤΑΡ.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκε επίσης στο κομμάτι των εμπορικών μικροεξαγωγών. Όπως τόνισε, εντός του έτους, ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τους υπόλοιπους οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους του Νομού (και ει δυνατόν της περιφέρειας) πρόκειται να αναλάβει δράση εκπονώντας ανάλογο στρατηγικό σχέδιο, προκειμένου να μεταδώσει την κουλτούρα των συνεργιών στις επιχειρήσεις του, με κοινό στόχο και όφελος για την εκάστοτε ομάδα αλλά και ταυτόχρονα μεγιστοποίηση ατομικών ωφελειών για τον κάθε εταίρο-συνεργάτη, ώστε να επιτευχθεί η δυνατότητα αναγωγής των μικροεισαγωγικών επιχειρήσεων σε μικροεξαγωγικές.
«Όλες οι προοπτικές ανάπτυξης του Εμπορίου, είναι αλληλένδετες και συμπληρωματικές με βάση αναφοράς τις έννοιες γεωγραφικό στίγμα, εμπορικός λιμένας, διασυνδεσιμότητα και διαμετακόμιση. Δεν ανεφέρθη πουθενά η λέξη Ανεργία ως παράγοντας αλλά μόνον ως αριθμητικό στοιχείο. Ζητούμενο είναι η απασχόληση ως απότοκο της ανάπτυξης της εμπορικής δραστηριότητας και της οικονομίας. Η ανάπτυξη του τόπου μας δεν δύναται να επαφίεται στην διάθεση και τις προτεραιότητες της εκάστοτε κυβέρνησης στην πρωτεύουσα της χώρας. Απαιτεί τοπική και περιφερειακή στρατηγική, συγκεκριμένη & ορθολογική στόχευση, προσήλωση στον στόχο & κοπιώδη εργασία επ’ αυτού. Σε κάθε περίπτωση, ως θεσμικοί, ως επιχειρηματίες και ως πολίτες, δεν πρέπει, και δεν πρόκειται να αφήσουμε τις τύχες της περιοχής μας στα χέρια άλλων αναμένοντας σε σειρά προτεραιότητας. Η ανάκαμψη της οικονομίας και το ζητούμενο της ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τις δικές μας ενέργειες και δράσεις», είπε, κλείνοντας, ο κ. Χατζημιχαήλ.
Κική Ηπειρώτου
http://www.gnomionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: