12 Μαρτίου 2014

Το τελεσίγραφο των δανειστών τρομάζει την κυβέρνηση





Οι διευκολύνσεις διευκολύνσεις, αλλά και τα μέτρα.... μέτρα. Βαρύ κλίμα επικρατεί εκ νέου στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο Γ. Στουρνάρας βρέθηκε, στη συνεδρίαση του Eurogroup, αντιμέτωπος με τελεσίγραφα και όλα δείχνουν ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν μπορεί να ποντάρει ούτε στις πολιτικές "διευκολύνσεις" που ζητούσε την περασμένη εβδομάδα από τους δανειστές ενόψει των διπλών εκλογών του Μαΐου. Αντιθέτως, θα πρέπει η κυβέρνηση να πιει το πικρό ποτήρι των μέτρων -έστω και μερικές γουλιές απ' αυτό- πριν τις ευρωεκλογές, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση.
Τα νέα που κόμισε στον Αντ. Σαμαρά, από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών σκόρπισαν εκ νέου τον προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεχίζουν να στηρίζουν την τρόικα και να ζητούν από την Αθήνα να φτάσει σε συμφωνία "πάση θυσία" με τους τεχνοκράτες, αν θέλει να εκταμιευθεί η δόση εγκαίρως. Όλα αυτά, την ώρα που ακόμη και μέτρα απ' αυτά που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ προκαλούν πονοκεφάλους στο Μαξίμου και απειλούν την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή.
Όλα ανοιχτά
Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση καλείται να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της και να συμβιβάσει τις απαιτήσεις της τρόικας με το πολιτικό κόστος που αυτές συνεπάγονται και το οποίο μπορεί να μετατρέψει την ήττα των συγκυβερνώντων κομμάτων στις ευρωεκλογές σε συντριβή. Ο Γ. Στουρνάρας φτάνει σήμερα στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συναντηθούν ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος. Οι συγκυβερνώντες αρχηγοί, στη σκιά των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ν.Δ. και της ρήξης κορυφής στο ΠΑΣΟΚ, καλούνται να λάβουν επώδυνες αποφάσεις, που συνεπάγονται βαρύ πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Η παρούσα εβδομάδα, μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως "διαβολοβδομάδα" από πολλά μέλη της κυβέρνησης, καθώς η Αθήνα εισέρχεται στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και οι λεγόμενες "διαρθρωτικές αλλαγές", αλλά και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μπορεί να ανοίξουν πολλά μέτωπα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Την ίδια στιγμή, γάλα, φάρμακα και απολύσεις εξελίσσονται σε μεγάλους πονοκεφάλους, ενώ στο παρασκήνιο μαίνεται η κόντρα μεταξύ του Κυρ. Μητσοτάκη και του Γ. Μιχελάκη για τη διαθεσιμότητα στους ΟΤΑ.

Ομολογία Μιχ. Παπαδόπουλου: "Η τρόικα εξυπηρετεί εγχώρια συμφέροντα"

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση για τις απαιτήσεις της τροίκας ήταν η χθεσινή ομολογία του υφυπουργού Μεταφορών Μιχ. Παπαδόπουλου, σύμφωνα με την οποία η τρόικα εξυπηρετεί συμφέροντα. Μιλώντας στον ρ/σ "Αθήνα 984", ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την τρόικα ως "γωνιακό μαγαζάκι" και επισήμανε: "Η τρόικα έχει εμμονές που δεν είναι βάσιμες και προέρχονται από τη λογική που έχουν δημιουργήσει τα τεχνικά κλιμάκιά της. Είναι ένα γωνιακό μαγαζάκι που όποιος περνάει αφήνει κάτι και έρχεται μετά η τρόικα και λέει: Α, κάντε και αυτό!". "Μπήκε σε μια λογική η τρόικα για να εξυπηρετήσουν κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα", κατέληξε ο Μιχ. Παπαδόπουλος.

Έκρηξη Παπούλια

Η εκ νέου σκλήρυνση της στάσης της τρόικας έναντι της κυβέρνησης προκάλεσε την οργή και του Πρώτου Πολίτη της χώρας. Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως "δυστυχώς δεν έχουμε βρει την κατανόηση που πιστεύαμε ότι θα είχαμε από τους εταίρους μας και την τρόικα σε σχέση με τα επιτεύγματα που έχουμε σημειώσει". "Συναντάμε μια απαράδεκτη δυσπιστία, την οποία προσωπικά θεωρώ προσβολή προς αυτό που η χώρα και ο λαός της έχει πετύχει", κατέληξε ο Καρ. Παπούλιας.

ΣΥΡΙΖΑ: "Καταρρέει το success story"

"Η προσπάθεια φτιασιδώματος του κυβερνητικού success story καταρρέει πλήρως, ενώ στο τραπέζι των δήθεν διαπραγματεύσεων μπαίνουν συνεχώς νέες απαιτήσεις της τρόικας, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής εγκλωβισμού στο Μνημόνιο που με πάθος υποστηρίζει ο κ. Σαμαράς", σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως "οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα γίνονται με το βλέμμα στραμμένο στις επερχόμενες εκλογές, με στόχο να μετατοπιστεί η εφαρμογή των νέων μνημονιακών δεσμεύσεων για μετά τις 25 Μαΐου".
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: