Επιβεβαιώνει η Eurostat, με ανακοίνωσή της, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, το οποίο υπολογίζεται στα 3,4 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση και την Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε., ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας, υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ. Μετά την πολυθρύλητη "έξοδο στις αγορές" και λίγες εβδομάδες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της λιτότητας "τα δίνουν όλα" προκειμένου να δώσουν χροιά success στο μνημονιακό strory της κυβέρνησης. Το "παιχνίδι" εξελίσσεται στη βάση των εντυπώσεων και η επικοινωνιακή μάχη μένεται.

Σταϊκούρας: Οι θυσίες πιάνουν τόπο

Έτσι, "η επίσημη ανακοίνωση του πλεονάσματος, πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή που πετυχαίνει η ελληνική οικονομία, χάρη στις θυσίες όλων των Ελλήνων", ισχυρίστηκε σε σύντομη δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε: "Απομακρυνόμαστε σιγά - σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της Νέας Ελλάδας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat".
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρα, ο οποίος υποστήριξε πως "μετά από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια η Ελλάδα στάθηκε όρθια, στάθηκε στα πόδια της και ατενίζουμε το μέλλον πια με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία".
Ερωτηθείς, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, αν τώρα μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πρόσθεσε πως "όλα τα άλλα είναι κανονισμένα στις συμφωνίες που έχουμε κάνει. Σημασία έχει ότι πετύχαμε το πρωτογενές πλεόνασμα, ότι πηγαίνουμε πολύ καλά", υποστήριξε, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το ποια θα είναι η ελληνική πρόταση σχετικά με το χρέος.
"Η χώρα και η οικονομία της βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη θέση", έσπευσε να δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και τόνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα υπήρξε αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας. Μάλιστα, υποστήριξε ότι το ύψος του είναι απολύτως συμβατό με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
"Σήμερα η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα για 2η συνεχόμενη χρονιά", ισχυρίστηκε. Για πολλοστή φορά, μέσω του κ. Σταϊκούρα, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε τους δοκιμαζόμενους από την κρίση πολίτες ότι οι θυσίες του λαού αρχίζουν να πιάνουν τόπο και είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί με τόσο μεγάλο κόπο και κόστος.

Κομισιόν: Πολύ χαμηλότερα το πρωτογενές πλεόνασμα, βιώσιμο το χρέος

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας έκλεισε στο 1,5 δισ. ευρώ (και όχι στα 3,4 δισ. ευρώ όπως ανακοίνωσε η Eurostat), μέγεθος που αντιστοιχεί στο 0,8% του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπο της Κομισιόν, Σάιμον Ο' Κόνορ, ο οποίος χαιρέτησε ωστόσο την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat.
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι η συζήτηση στην Ευρωζώνη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και υποστήριξε ότι είναι βιώσιμο.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο μνημονιακός θίασος δίνει παράσταση σε Ελλάδα και Ευρώπη

"Ζούμε, τελικά, σε μια χώρα που περισσεύουν τα λογιστικά πλεονάσματα, τα πλεονάσματα της φτώχειας και της δυστυχίας, τα πλεονάσματα της υποκρισίας", σχολίασε σχτικά ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής και πρόσθεσε ότι "αυτή είναι η παράσταση που δίνει ο Μνημονιακός θίασος σε Ελλάδα και Ευρώπη, ένα μήνα πριν τις εκλογές".
"Το πρωτογενές πλεόνασμα που πιστοποίησε η Eurostat για το 2013 παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως η πρώτη μεγάλη επιτυχία για να «αλλάξει σελίδα η Ελλάδα». Προφανώς, και κατά αναλογία, φέτος που πρέπει να παρουσιάσουμε πλεόνασμα €2,8 δις και το 2016 που θα πρέπει να παρουσιάσουμε €9 δις θα χαιρετιστούν ως ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες", σχολιάζει ο βουλευτής και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
"Αυτοί όμως οι «άθλοι»", προσθέτει, "οικοδομήθηκαν και θα συνεχίσουν να στηρίζονται πάνω σε απίστευτες θυσίες του ελληνικού λαού και την κατάρρευση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού".
http://www.avgi.gr/