Τρεις μέρες πριν από την έλευση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα πληθαίνουν οι δηλώσεις αισιοδοξίας και στήριξης προς την ελληνική κυβέρνηση, τόσο από το επίσημο Βερολίνο όσο και από τις σελίδες του γερμανικού Τύπου. Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έσπευσε χθες να χαιρετίσει την πρόθεση της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές το προσεχές διάστημα χαρακτηρίζοντάς την «απόδειξη επιτυχίας της πορείας του προγράμματος και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών», ενώ και στις γερμανικές εφημερίδες εμφανίστηκαν άρθρα με τίτλους του τύπου «η Ελλάδα είναι καλύτερη από τη φήμη της».
Ωστόσο, αυτό το κλίμα αισιοδοξίας δεν το συμμερίζονται όλοι, κυρίως όσοι έχουν συνεχώς στον νου τους το τεράστιο βάρος του ελληνικού δημόσιου χρέους -το οποίο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει συνεχώς ότι δεν πρόκειται να κουρευτεί στον αιώνα τον άπαντα.
Χαρακτηριστική αυτής της -για την ώρα χαμηλόφωνης- επιφυλακτικότητας είναι η εκτίμηση του καθηγητή Γιεργκ Ρόχολ, μέλους του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών, ότι «η πρόοδος που έχει σημειωθεί δεν αλλάζει τίποτε στο γεγονός ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο», άρα ένα κούρεμα θα είναι «αναπόφευκτο». Αλλά και το περιοδικό Spiegel υποστηρίζει ότι τα οικονομικά στοιχεία δεν δικαιολογούν την ευφορία, ότι η ανεργία είναι σήμερα στην Ελλάδα υπερδιπλάσια από το 2009, ενώ και το ελληνικό χρέος αυξάνεται συνεχώς αυτά τα τέσσερα χρόνια του Μνημονίου.
Πάντως, για την ώρα η συζήτηση για το ελληνικό χρέος δεν είναι στην ατζέντα: όλοι περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση από την Eurostat της επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος τρεις μέρες μετά το Πάσχα. Και η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές, να εκφράζει τη στήριξή της στην κυβέρνηση Σαμαρά, χωρίς να εμπλέκεται σε δύσκολες συζητήσεις για το χρέος.