1 Ιουλίου 2017

Διχάζει η δημιουργία αιολικού πάρκου στη Σαμοθράκη


Έντονος είναι ο προβληματισμός στην τοπική κοινωνία της Σαμοθράκης λόγω της επικείμενης δημιουργίας Αιολικού Πάρκου.
Πρόκειται για την εγκατάσταση 36 ανεμογεννητριών σε 4 ομάδες από την εταιρεία VOLTERRA A.E., καθώς και 3 ανεμογεννητριών από την εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΟΛΙΤΗΣ Α.Ε.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή..
Το 2015, η εταιρεία VOLTERRA A.E. έλαβε την υπ' αριθμόν 162/2015 αδειοδότηση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό στη Σαμοθράκη.
Πρόσφατα, η εν λόγω εταιρεία αποδέχθηκε την πρόσκληση του Δημάρχου Σαμοθράκης Θ. Βίτσα, οπότε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αλλά και ένα στέλεχος αυτής, επισκέφτηκαν το νησί για να ενημερώσουν τους κατοίκους του.
Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο στη Χώρα Σαμοθράκης.
Όπως έγινε γνωστό, το αιολικό πάρκο που θα εκτείνεται στις περιοχές Αμόνι και Λουλούδι, σε υψόμετρο από 1.100μ. έως 1.400μ., θα έχει συνολική δυναμικότητα 108MW.
Δεδομένης της μεγάλης παραγωγής και καθώς η πιο σημαντική οικονομική εφαρμογή των ανεμογεννητριών είναι η σύνδεση τους με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας μιας χώρας, υπάρχει πρόβλεψη μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης, η ενέργεια να μεταφέρεται στον ηπειρωτικό Έβρο και εν συνεχεία να διαχέεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, μέσω του εθνικού δικτύου.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η εκτίμηση του κόστους της συνολικής επένδυσης ανέρχεται στο ποσό των 181.500.000euro. Η χρηματοδότηση θα προέλθει κατά 40% από ίδια κεφάλαια και κατά 60% από δανεισμό μέσω τράπεζας.
Όπως ανέφεραν τα στελέχη της εταιρείας, τα ετήσια έσοδα υπολογίζονται σε 35.000.000 €
Ενώ, το ανταποδοτικό όφελος για το νησί θα είναι της τάξης του 3% των ακαθάριστων εσόδων του ετήσιου κύκλου εργασιών.
Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο ποσό του 1.050.000€ και θα διαμοιράζεται ως εξής: σε ποσοστό 1,7% θα περιέρχεται στα ταμεία του Δήμου, ενώ το ποσοστό 1% θα είναι υπέρ των κατοίκων του νησιού, ενδεχομένως με τη μορφή μείωσης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Τέλος, το 0,3% θα χρηματοδοτεί τους πόρους του Πράσινου Ταμείου, σκοπός του οποίου είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας, οι συνολικές θέσεις εργασίας που θα προκύψουν υπολογίζονται σε 300 περίπου. Ενδεικτικά, οι θέσεις εργασίας κατανέμονται σε 42
κατά το στάδιο ανάπτυξης του έργου, 225 κατά την κατασκευή του, ενώ θα προκύψουν και 35 περίπου θέσεις εργασίας στο στάδιο λειτουργίας του Αιολικού Πάρκου. Τέλος, η έναρξη κατασκευής του έργου, με βάση τις εκτιμήσεις της VOLTERRA A.E., τοποθετείται στο α' τρίμηνο του 2020.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το Τμήμα Προστασίας Δασών του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης έχει προχωρήσει σε πράξη χαρακτηρισμού (αριθμ. Πρωτοκ. 28580) στις 13/12/21016 για την συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να δοθεί η έγκριση από το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης και να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.
Προϋπόθεση για την έγκριση επέμβασης από το Δασαρχείο ώστε να εγκριθούν τα πρωτόκολλα εγκατάστασης αποτελούν μια σειρά από μελέτες, όπως αυτές που αφορούν το οδικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Θα πρέπει να κατατεθεί πλήρης μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να αξιολογηθεί από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, λόγω του μεγέθους της επένδυσης, καθώς επίσης πρόκειται και για περιοχή NATURA (GR1110004 και GR1110012).
Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, εκφράζονται ανησυχίες από ορισμένους κατοίκους αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που ενδεχομένως ενέχει μια τέτοια επένδυση. Αυτό αποτυπώνεται και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Δήμο Σαμοθράκης σχετικά με το θέμα, την οποία και μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:
ΔΗΜΟΣ Σαμοθράκης
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Με πρωτοβουλία του Δήμου, την Παρασκευή 23/6/2017 στο Πνευματικό Κέντρο στη Χώρα, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με την 162/2015 αδειοδότηση της Ρ.Α.Ε. για την δημιουργία Αιολικού Πάρκου στη Σαμοθράκη.
Κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου, την ενημέρωση από πλευράς της εταιρίας VOLTERRA AE πραγματοποίησε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Νίκου και το στέλεχος της εταιρίας κος Μπότσης.
Η επένδυση για τον εν λόγω πάρκο είναι πολύ μεγάλη και πιθανόν ξεπερνάει τα 180.000.000,00 με πολλά ενδεχόμενα οφέλη για την τοπική οικονομία.
Ταυτόχρονα έντονη είναι η ανησυχία για την περιβαλλοντική υποβάθμιση που συντελείται σε περίπτωση πραγματοποίησης της.
Ως τοπική κοινωνία στο σύνολο της και ως θεσμικοί εκπρόσωποι, οφείλουμε να εξετάσουμε την υπόθεση πολύ προσεχτικά, απ όλες τις πλευρές ώστε να καταλήξουμε στην πιο συμφέρουσα θέση για το παρόν και το μέλλον του νησιού.
Ο Δήμος θα πραγματοποιήσει κι άλλες ενημερωτικές συναντήσεις και θα προσκαλεί ειδικούς.
Εγκαίρως δραστηριοποιηθήκαμε και πολύ νωρίς ξεκίνησε ο απαραίτητος διάλογος με αποτέλεσμα να μην οδηγηθεί η κατάσταση σε πιεστικά, τετελεσμένα αδιέξοδα.
Κλείνοντας, θα λέγαμε, πως αναμφίβολα η αποδοχή ή μη της παραγωγής αιολικής ενέργειας από την τοπική κοινωνία, προϋποθέτει την αντικειμενική πληροφόρηση για τα οφέλη και τις επιπτώσεις που αυτή η επέμβαση του ανθρώπου στην φύση θα μπορούσε να έχει.
Τζένη Φράγκου
e-evros

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η δική σου θέση Βασίλη;